Küçük hücreli dışı akciğer kanserlerinde volümetrik PET-BT (pozitron emisyon tomografisi-bilgisayarlı tomografi) parametreleri ve sistemik enflamasyon indekslerinin (nötrofil/lenfosit oranı (NLR) ve trombosit/lenfosit oranı (PLR)) PD-L1(programlanmış hücre ölüm ligandı-1) ekspresyonu ile ilişkisi: histopatolojik alt tipler (adenokarsinom ve skuamöz hücreli) ve biyopsi kaynağına (primer tümör, lenf nodu, metastaz) göre karşılaştırmalı retrospektif analiz
The relationship between volumetric PET-CT (positron emission tomography/computed tomography) parameters, systemic inflammatory indices (neutrophil-to-lymphocyte ratio [NLR] and platelet-to-lymphocyte ratio [PLR]), and PD-L1 (programmed death-ligand 1) expression in non-small cell lung cancer: A comparative retrospective analysis according to histopathological subtypes (adenocarcinoma and squamous cell carcinoma) and biopsy source (primary tumor, lymph node, and metastasis)
  1. Tez No: 1020434
  2. Yazar: ZELİHA SENA GÜRBÜZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÖKÇEN ÖMEROĞLU ŞİMSEK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göğüs Hastalıkları, Chest Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: İmmün-çöl fenotipi, Küçük hücreli dışı akciğer kanseri, Metabolik tümör hacmi, PD-L1, PET- BT, Sağkalım, Immune-desert phenotype, Metabolic tumor volume, Non-small cell lung cancer, PD-L1, PET-CT, Survival
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Göğüs Hastalıkları Bilim Dalı
Özet
ÖZET Amaç: Küçük hücreli dışı akciğer kanserinde (KHDAK) immünoterapiye yanıtın öngörülmesi halen önemli bir klinik sorundur. Bu çalışmada, PET-BT'den elde edilen metabolik ve volümetrik parametreler ile PD-L1 ekspresyonu ve sistemik inflamasyon belirteçleri arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi ve bu parametrelerin prognostik ve prediktif değerlerinin araştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Bu retrospektif, kesitsel ve tek merkezli çalışmaya, KHDAK tanısı almış, evreleme amacıyla 18F-FDG PET-BT yapılmış, PD-L1 ekspresyon düzeyleri immünohistokimyasal olarak belirlenmiş ve sistemik inflamatuar belirteçleri mevcut olan 152 hasta dahil edilmiştir. PET-BT parametreleri olarak SUVmax, SUVmean, metabolik tümör hacmi (MTV) ve toplam lezyon glikolizi (TLG) analiz edilmiştir. Sistemik inflamasyon göstergeleri olarak nötrofil-lenfosit oranı (NLR) ve trombosit-lenfosit oranı (PLR) değerlendirilmiştir. Bu parametreler ile PD-L1 ekspresyonu, sağkalım ve immünoterapi yanıtı arasındaki ilişkiler istatistiksel olarak analiz edilmiştir. Bulgular: PD-L1 ekspresyonu ile SUVmax ve SUVmean arasında zayıf ancak anlamlı pozitif korelasyon saptanırken, MTV ve TLG ile PD-L1 arasında anlamlı ilişki bulunmamıştır. Histopatolojik alt tiplerde ise, SHK grubunda SUVmax ile PD-L1 arasındaki ilişkinin ADK'ya kıyasla daha belirgin olduğu izlenmiş, ancak bu fark istatistiksel olarak anlamlı bulunmamıştır. Buna karşılık NLR ve PLR değerleri ile MTV ve TLG arasında anlamlı pozitif korelasyon izlenmiştir. Sağkalım analizlerinde PD-L1, NLR ve PLR'nin tek başına anlamlı prognostik değer taşımadığı; buna karşın MTV ve TLG'nin sağkalım ile güçlü ilişki gösterdiği belirlenmiştir. İmmünoterapi alt grubunda, MTV ve TLG'nin tedavi yanıtı ile ilişkili olduğu, SUV temelli parametrelerin ise anlamlı ilişki göstermediği saptanmıştır. Ayrıca yüksek MTV ve düşük PD-L1 ile karakterize edilen“immün-çöl”fenotipinin en kötü sağkalım ile ilişkili olduğu gösterilmiştir. Sonuç: KHDAK'de PD-L1 ekspresyonu tek başına yeterli bir biyobelirteç değildir. Tümörün metabolik yükünü yansıtan volümetrik PET-BT parametreleri ve sistemik inflamasyon belirteçleri ile birlikte yapılan çok boyutlu değerlendirmeler, prognostik öngörü ve tedavi yanıtının belirlenmesinde daha üstün sonuçlar sağlamaktadır. Bu bulgular, metabolik–immün–inflamatuar parametrelerin entegre edildiği yaklaşımların klinik karar süreçlerinde önemini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Objective: Predicting response to immunotherapy in non-small cell lung cancer (NSCLC) remains a major clinical challenge. This study aimed to evaluate the relationship between PET/CT-derived metabolic and volumetric parameters, PD-L1 expression, and systemic inflammatory markers, and to investigate their prognostic and predictive value. Materials and Methods: In this retrospective, cross-sectional, single-center study, 152 patients diagnosed with NSCLC who underwent 18F-FDG PET/CT for staging, had PD-L1 expression assessed by immunohistochemistry, and had available systemic inflammatory markers were included. PET/CT parameters including SUVmax, SUVmean, metabolic tumor volume (MTV), and total lesion glycolysis (TLG) were analyzed. Systemic inflammation was evaluated using neutrophil-to-lymphocyte ratio (NLR) and platelet-to-lymphocyte ratio (PLR). Associations between these parameters, PD-L1 expression, survival outcomes, and immunotherapy response were statistically analyzed. Results: A weak but statistically significant positive correlation was observed between PD-L1 expression and SUVmax and SUVmean, whereas no significant association was found between PD-L1 and MTV or TLG. In histopathological subgroup analysis, the relationship between SUVmax and PD-L1 was more pronounced in the squamous cell carcinoma (SCC) group compared to the adenocarcinoma (ADC) group; however, this difference was not statistically significant. In contrast, NLR and PLR values showed a significant positive correlation with MTV and TLG. Survival analyses demonstrated that PD-L1, NLR, and PLR alone did not have significant prognostic value, whereas MTV and TLG were strongly associated with survival. In the immunotherapy subgroup, MTV and TLG were significantly associated with treatment response, while SUV-based parameters did not show a significant relationship. Additionally, the“immune-desert”phenotype, characterized by high MTV and low PD-L1 expression, was associated with the poorest survival. Conclusion: PD-L1 expression alone is insufficient as a biomarker in NSCLC. Multidimensional evaluation integrating volumetric PET/CT parameters and systemic inflammatory markers provides superior prognostic and predictive performance. These findings highlight the importance of integrated metabolic–immune–inflammatory approaches in clinical decision-making.