Gençlik merkezini kullanan üniversite öğrencilerinin sosyal değer algıları ve egzersiz bağımlılığı ile ilişkisi
University students' perceptions of social values using the youth center and their relationship with exercise addiction
- Tez No: 1020445
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUHAMMED BAHADIR SANDIKÇI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Egzersiz bağımlılığı, Gençlik merkezleri, Sosyal değerler, Exercise addiction, Youth centers, Social values
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Munzur Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, Gençlik Merkezini kullanan üniversite öğrencilerinin sosyal değer algıları ile egzersiz bağımlılığı arasındaki ilişkiyi incelemektir. Araştırma, üniversite öğrencilerinin sosyal değer algıları ile egzersiz bağımlılığı arasındaki ilişkinin belirlenmesi ve gençlik merkezlerinin bireyler üzerindeki sosyo-psikolojik etkilerinin daha iyi anlaşılmasına katkı sağlaması açısından önem taşımaktadır. Araştırma, nicel araştırma yöntemlerinden ilişkisel tarama modeline göre yürütülmüş ve kesitsel araştırma deseni kullanılmıştır. Araştırmanın evrenini, 2025-2026 yılında Tunceli Gençlik ve Spor İl Müdürlüğüne bağlı Gençlik Merkezini aktif olarak kullanan 2.284 üniversite öğrencisi oluşturmuştur. Araştırmada tam sayım yöntemi benimsenerek evrenin tamamına ulaşılması hedeflenmiş, veri toplama süreci sonunda gönüllü olarak katılım sağlayan 782 öğrenciden veri elde edilmiştir. Veri toplama aracı olarak Kişisel Bilgi Formu, Çok Boyutlu Sosyal Değerler Ölçeği ve Egzersiz Bağımlılığı Ölçeği kullanılmıştır. Verilerin analizinde tanımlayıcı istatistikler, bağımsız örneklem t-testi, tek yönlü varyans analizi (ANOVA), Pearson korelasyon analizi ve basit doğrusal regresyon analizi uygulanmıştır. İstatistiksel anlamlılık düzeyi p<0,05 olarak kabul edilmiş ve analizler SPSS 26 paket programı kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Araştırma bulgularına göre katılımcıların %52,7'si kadın, %47,3'ü erkektir. Çok Boyutlu Sosyal Değerler Ölçeğinin Aile Değerleri ve Geleneksel Değerler alt boyutlarında cinsiyete göre anlamlı farklılık bulunurken (p<0,01), diğer alt boyutlarda anlamlı farklılık tespit edilmemiştir (p>0,05). Egzersiz Bağımlılığı Ölçeğinin tüm alt boyutlarında ise cinsiyete göre anlamlı farklılıklar belirlenmiştir (p<0,01). Ayrıca sosyal değer algısı ile egzersiz bağımlılığı arasında pozitif yönlü, düşük düzeyde ve anlamlı bir ilişki olduğu saptanmıştır (r=0,195; p<0,01). Regresyon analizi sonucunda sosyal değer algısının egzersiz bağımlılığını anlamlı düzeyde yordadığı, ancak açıklanan varyans oranının düşük olduğu belirlenmiştir (R²=0,038). Sonuç olarak, üniversite öğrencilerinin sosyal değer algılarının bazı bireysel ve toplumsal faktörlerden etkilendiği saptanmıştır. Egzersiz bağımlılığı düzeylerinin ise daha çok davranışsal ve fiziksel özelliklerle ilişkili olduğu belirlenmiştir. Bununla birlikte, sosyal değer algısının egzersiz bağımlılığı üzerinde pozitif ve anlamlı bir etkisinin bulunduğu, ancak bu etkinin düşük düzeyde kaldığı tespit edilmiştir. Üniversite öğrencilerinin sosyal değer algılarının egzersiz bağımlılığı düzeyini anlamlı ancak düşük düzeyde yordadığı saptanmıştır. Bu doğrultuda, gençlik merkezlerinde yürütülen fiziksel aktivite ve sosyal gelişim programlarının planlanmasında bireysel farklılıkları ve düzenli egzersiz alışkanlıklarını dikkate alan bütüncül yaklaşımların geliştirilmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the relationship between social value perceptions and exercise addiction among university students who use the Youth Center. The study is important in terms of determining the relationship between university students' social value perceptions and exercise addiction and contributing to a better understanding of the socio-psychological effects of youth centers on individuals. The study was conducted using the relational survey model, one of the quantitative research methods, and employed a cross-sectional research design. The population of the study consisted of 2,284 university students actively using the Youth Center affiliated with the Tunceli Provincial Directorate of Youth and Sports during the 2025–2026 academic year. A census approach was adopted, aiming to reach the entire population, and data were collected from 782 students who voluntarily participated in the study. The Personal Information Form, the Multidimensional Social Values Scale, and the Exercise Addiction Scale were used as data collection instruments. Descriptive statistics, independent samples t-test, one-way analysis of variance (ANOVA), Pearson correlation analysis, and simple linear regression analysis were employed in the data analysis. The level of statistical significance was accepted as p<0.05, and all analyses were conducted using the SPSS 26 statistical software package. According to the findings, 52.7% of the participants were female and 47.3% were male. Significant gender differences were found in the Family Values and Traditional Values sub-dimensions of the Multidimensional Social Values Scale (p<0.01), whereas no significant differences were detected in the other sub-dimensions (p>0.05). Significant gender differences were identified in all sub-dimensions of the Exercise Addiction Scale (p<0.01). Furthermore, a positive, low-level, and statistically significant relationship was found between social value perception and exercise addiction (r=0.195, p<0.01). Regression analysis revealed that social value perception significantly predicted exercise addiction; however, the explained variance was relatively low (R²=0.038). As a result, it was determined that university students' perceptions of social values were affected by some individual and social factors. It was determined that exercise addiction levels were mostly related to behavioral and physical characteristics. However, it was determined that social value perception had a positive and significant effect on exercise addiction, but this effect remained at a low level. In this direction, it is recommended to develop holistic approaches that take into account individual differences and regular exercise habits in the planning of physical activity and social development programs carried out in youth centers.