Prediyabetik hastalarda kan ürik asit düzeylerinin incelenmesi ve serum lipid düzeyleriyle ilişkisinin değerlendirilmesi
Assessment of serum uric acid levels and their relationship with serum lipid parameters in prediabetic patients
- Tez No: 1020446
- Danışmanlar: DR. HAYRİ POLAT
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: Glukoz toleransı, prediyabetik, kardiyovasküler, ürik asit, Cardiovascular, glucose tolerance, prediabetic, uric
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bakanlığı
- Enstitü: İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Giriş ve Amaç: Artmış serum ürik asit(ÜA) düzeyleri, birçok hastalığın oluşumunda rol almaktadır. Artan kanıtlar, ÜA'in metabolik sendrom patogenezinde anahtar rolü olduğunu göstermektedir. Prediyabetik hastalardaki ÜA düzeylerinin kardiyovasküler risk faktörleriyle ilişkisi hala net olarak aydınlatılamamıştır. Biz de çalışmamızda, prediyabetik bireylerde ÜA düzeyleriyle, bilinen kardiyovasküler risk faktörlerinden olan lipid düzeylerinin ilişkisini, normal glukoz toleransı olan bireylerle karşılaştırdık. Gereç ve yöntem: Çalışmamıza, hastanemiz dahiliye polikliniklerine başvurmuş, yaşları 31-59 arasında olan 329 (155 normoglisemik, 174 prediyabetik) hasta dahil edildi. Hastalar glukoz tolerans durumlarına göre normoglisemik ve prediyabetik(bozulmuş açlık glukozu(BAG) veya bozulmuş glukoz toleransı(BGT)) olarak ayrıldı. Prediyabet tanımı Amerikan Diyabet Cemiyeti kriterlerine göre yapıldı. Hastaların total kolesterol(TK), trigliserid(TG), yüksek dansiteli lipoprotein (HDL), düşük dansiteli lipoprotein(LDL) ve ÜA düzeyleri ölçüldü, log=TG/HDL ölçümü yapılarak Aterojenik Plazma İndeksleri(AIP) hesaplandı. Hastaların ÜA düzeyleri BGT, BAG ve normoglisemik olan hastalarda karşılaştırıldı. Ayrıca hastalar serum ÜA düzeylerine göre üç sınıfa ayrıldı(UA<5,4 mg/dl, 5,4≤UA≤6,4, UA>6,4). Bu gruplar arasında lipid profilleri ve AIP karşılaştırıldı. Bulgular:Yaş ortalaması normoglisemik, BAG ve BGT olan hastalarda sırasıyla 41,2±6,4, 43,1±6,1, 45,6±6,1 idi. Ürik asit düzeyleri prediyabetik hastalarda normoglisemik hastalardan anlamlı derecede yüksekti. (BGT=5,9±1,0 mg/dl, BAG=5,6±1,1 mg/dl, Normoglisemik=4,8±0,9 mg/dl) (p<0,001). Grupların ürik asit ortalama ve oranlarında, TK, TG, HDL, LDL ve AIP ortalamalarında istatistiksel olarak anlamlı fark vardı (HDL p=0,027 diğer karşılaştırmalar p<0,001). Prediyabetik grupta ÜA düzeyleri yaş, TK,TG, LDL, AIP ile pozitif yönde, HDL ile negatif yönde istatistiksel olarak anlamlı ilişkiliydi (hepsi için p<0,001). Sonuç: Prediyabetik hastalardaki ürik asit düzeyleri, bazı kardiyovasküler risk faktörleriyle korelasyon göstermektedir. Ayrıca serum ÜA düzeyi, diyabet gelişimi için pozitif prediktif değere sahiptir.
Özet (Çeviri)
Background and aim: Excess serum uric acid (UA) accumulation can lead to various diseases. Increasing evidences reveal that UA may have a key role in the pathogenesis of metabolic syndrome. Little is known about the associations of UA levels with cardiometabolic risk factors in prediabetic individuals. This study was designed to evaluate the association between UA and cardiometabolic risk factors in prediabetic subjects compared with those with normal glucose tolerance. Material and method: 329 patients (155 normoglycemic, 174 prediabetic), between the ages of 31-59 years old were assessed in this study. Samples were assessed in prediabetic (impaired fasting glucose(IFG) or impaired glucose tolerance(IGT)) and normal groups using glucose tolerance categories. Prediabetes was defined based on American Diabetes Association (ADA) criteria. Total cholesterol (TC), triglycerides (TG), high density lipoprotein(HDL), low density lipoprotein (LDL) and UA were measured and AIP values (log=TG/HDL) were calculated. UA levels were compared between three groups (Normoglycemics, patients with IFG, patients with IGT). Then patients were divided to three groups according to UA levels. (UA<5,4 mg/dl, 5,4≤UA≤6,4, UA>6,4) Lipid profiles, HbA1c and AIP values were compared between these three groups in normoglycemic and prediabetic subjects. Results: Mean ages for normoglycemics, IFG, IGT were 41,2±6,4, 43,1±6,1, 45,6±6,1 respectively. Prediabetic patients had significantly higher UA than normal subjects (IGT=5,9±1,0 mg/dl, IFG=5,6±1,1 mg/dl, Normoglycemic=4,8±0,9 mg/dl) (p<0,001). Mean UA, TC, TG, HDL, LDL and AIP levels were significantly different in three groups ( HDL p=0,027, others p<0,001). UA levels were correlated positively with age, TC , LDL and AIP, negatively with HDL in prediabetic group (p<0,001). Conclusion: High UA level was associated with some cardiovascular risk factors in prediabetic individuals compared with normal person. UA level was also a significant predictor for diabetes condition.