Akut Epstein-Barr virüsü enfeksiyonu tanısında farklı testyöntemlerinin değerlendirilmesi
- Tez No: 1020458
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZGÜR APPAK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
- Anahtar Kelimeler: Epstein-Barr virüsü, EBV serolojisi, CMIA, ELFA, IFA, tanısal uyum, Epstein-Barr virus, EBV serology, CMIA, ELFA, IFA, diagnostic agreement
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada, çocuk hastalarda akut Epstein–Barr virüsü (EBV) enfeksiyonu tanısında kullanılan kemilüminesans mikropartikül immünoassay (CMIA), enzim bağlantılı floresan assay (ELFA) ve indirekt floresan antikor (IFA) yöntemleri arasındaki tanısal uyumun değerlendirilmesi; serolojik bulguların klinik veriler ve avidite sonuçlarıyla birlikte yorumlanması amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya 16.02.2023–30.06.2025 tarihleri arasında akut EBV enfeksiyonu şüphesi ile değerlendirilen 99 pediatrik hastaya ait serum örneği dahil edildi. Örnekler CMIA ve ELFA yöntemleri ile analiz edilirken, IFA doğrulayıcı yaklaşım olarak uygulandı. Anti-VCA IgM, anti-VCA/EA IgG ve anti-EBNA IgG sonuçları karşılaştırıldı; yöntemler arası uyum Cohen's κ ve prevalans ve yanlılığa göre ayarlanmış kappa (PABAK) ile değerlendirildi. Klinik veriler ve avidite sonuçları serolojik evrelemede destekleyici olarak kullanıldı. Bulgular: Anti-VCA IgM analizinde CMIA ve ELFA'nın IFA ile gözlenen uyumu %90,9 bulundu. Belirsiz anti-VCA IgM sonuçları yöntemler arası uyumu sınırlayan temel faktör olarak değerlendirildi. Belirsiz sonuçlar dışlandığında CMIA–IFA uyumu mükemmel (κ=0,850), ELFA–IFA uyumu ise iyi düzeyde (κ=0,648) bulundu. Anti-VCA IgG parametresinde ELFA, erken humoral yanıt ile ilişkili ek antijen içeriği sayesinde CMIA'ya göre daha yüksek pozitiflik oranı gösterdi. Avidite analizi ve IFA değerlendirmesi, özellikle atipik serolojik paternlerin yorumlanmasında tamamlayıcı katkı sağladı. Sonuç: Otomatize sistemler, tipik akut EBV enfeksiyonu paternlerinin saptanmasında yüksek uyum göstermekle birlikte, antijen kompozisyonu ve analitik eşik farklılıkları serolojik evrelemeyi etkileyebilmektedir. Özellikle sınırda anti-VCA IgM reaktivitelerinde klinik bulgular, avidite analizi ve doğrulayıcı yöntemlerin birlikte değerlendirilmesi daha güvenilir serolojik yorum sağlayabilir. CMIA yüksek örnek hacmine sahip laboratuvarlarda avantaj sağlarken, ELFA yöntemi erken dönem antikor yanıtlarının değerlendirilmesinde yararlı bir alternatif olabilir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study was to evaluate the diagnostic agreement among chemiluminescent microparticle immunoassay (CMIA), enzyme-linked fluorescent assay (ELFA), and indirect fluorescent antibody (IFA) methods used in the diagnosis of acute Epstein–Barr virus (EBV) infection in pediatric patients, and to interpret serological findings together with clinical data and avidity results. Materials and Methods: Serum samples from 99 pediatric patients evaluated for suspected acute EBV infection between 16.02.2023 and 30.06.2025 were included in the study. The samples were analyzed using CMIA and ELFA methods, with IFA used as a confirmatory approach. Anti-VCA IgM, anti-VCA/EA IgG, and anti-EBNA IgG results were compared, and inter-method agreement was assessed using Cohen's κ coefficient and prevalence- and bias-adjusted kappa (PABAK). Clinical data and avidity results were used as supportive tools in serological staging. Results: In the anti-VCA IgM analysis, the overall agreement of CMIA and ELFA with IFA was found to be 90.9%. Equivocal anti-VCA IgM results were considered the main factor limiting inter-method agreement. When equivocal results were excluded, CMIA–IFA agreement was excellent (κ=0.850), whereas ELFA–IFA agreement was good (κ=0.648). For the anti-VCA IgG parameter, ELFA showed a higher positivity rate than CMIA due to its additional antigen content associated with the early humoral response. Avidity analysis and IFA evaluation provided complementary support, particularly in interpreting atypical serological patterns. Conclusion: Although automated systems showed high agreement in detecting typical acute EBV infection patterns, differences in antigen composition and analytical threshold values may affect serological staging. Particularly in borderline anti-VCA IgM reactivities, combined evaluation of clinical findings, avidity analysis, and confirmatory methods may provide a more reliable serological interpretation. While CMIA offers advantages in laboratories with high sample volumes, ELFA may be a useful alternative for evaluating early antibody responses.