Farklı azot ve karbon kaynakları ile bazı bakteri uygulamalarının buğdayın gelişimi ve azot alım etkinliğine etkileri
Effects of different nitrogen and carbon sources and some bacterial inoculations on wheat growing and nitrogen uptake efficiency
- Tez No: 1020471
- Danışmanlar: PROF. DR. SAİT GEZGİN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Aşılama, Azot, Bakteri, Buğday, Labil ve Stabil karbon, Bacteria, Inoculation, Labile and Stable Carbon, Nitrogen, Wheat
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, sera koşullarında kireçli ve bazik reaksiyonlu bir toprağa uygulanan farklı labil ve stabil karbon içeriklerine sahip organik madde kaynakları (kompost ve biyokömür) ve çeşitli azotlu gübrelerle (Üre, İnh.Üre, AS, İnh. AS, AN, Kalsiyum Nitrat) birlikte tohuma ve toprağa aşılanarak uygulanan bitki büyümesini teşvik eden (Pseudomonas fluorescens RC84, Pseudomonas putida biotype B RC14, Rhodococcus erythropolis RC49, Bacillus majovensis GBF-41, Bacillus megaterium GBF-80, Bacillus subtilis GBF-72, RC77e+GBF-41+GBF-80(Karışım1), RC84+ RC49+ GBF-72 (Karışım2)) rizobakterilerin (PGPR) buğday bitkisinin bitki boyu, başak sayısı, başak uzunluğu, başak ağırlığı, klorofil içeriği, vejetatif aksam yaş ve kuru ağırlıkları, bin tane ağırlığı ve tane verimi gibi temel morfolojik ve verim parametrelerinin yanı sıra vejetatif aksam besin elementleri ile azot alım etkinliği ve kullanım etkinliği üzerindeki etkilerini belirlemek amacıyla yürütülmüştür. Çalışma sonucunda, PGPR'lerle birlikte farklı azotlu gübreler ile labil ve stabil karbon içeriklerine sahip organik madde kaynakları, uygulanmalarının buğdayın gelişim sürecini belirgin biçimde iyileştirdiği ortaya konulmuştur. Söz konusu bütünleşik uygulamalar, buğdayın morfolojik ve büyüme parametreleri; bin tane ağırlığı, tane verimi ve vejetatif aksam örneklerinin makro ve mikro besin elementi içerikleri ile vejetatif aksam azot düzeylerinde istatistiksel olarak önemli (P<0.01) artışlar sağlamıştır. Sera koşullarında yürütülen bu araştırma, özellikle kireçli topraklarda farklı azotlu gübrelerle birlikte kullanılan labil ve stabil karbon içerikleri farklı organik madde kaynaklarının, PGPR uygulamalarıyla sinerjik etkileşim oluşturarak buğday bitkisinin gelişimi ve azot kullanım etkinliğini önemli ölçüde artırdığını göstermiştir. Bu sonuçlar, organik karbon kaynakları ve azotlu gübrelerin, biyogübre niteliğindeki bakteriyel uygulamalarla birlikte ele alındığında sürdürülebilir buğday üretim sistemleri için önemli bir potansiyel sunduğunu göstermiştir. Bu nedenle, farklı iklim ve toprak koşullarında uzun vadeli deneme çalışmalarının planlanması, elde edilen sonuçların genellenebilirliğini ve uygulama kapsamını daha detaylı biçimde değerlendirmek açısından önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
This study investigated the combined effects of organic matter sources differing in labile and stable carbon fractions (compost and biochar), different nitrogen fertilizer forms (urea, inhibitor-treated urea, ammonium sulfate, inhibitor-treated ammonium sulfate, ammonium nitrate, and calcium nitrate), and plant growth-promoting rhizobacteria (PGPR) on wheat growth, nutrient uptake, and nitrogen use efficiency under greenhouse conditions. Eight PGPR treatments were evaluated, including Pseudomonas fluorescens RC84, Pseudomonas putida biotype B RC14, Rhodococcus erythropolis RC49, Bacillus mojavensis GBF-41, Bacillus megaterium GBF-80, Bacillus subtilis GBF-72, Mixture 1 (RC77e + GBF-41 + GBF-80), and Mixture 2 (RC84 + RC49 + GBF-72), which were applied through seed and soil inoculation. The effects of these integrated treatments were evaluated using key morphological, physiological, and yield-related parameters, including plant height, spike number, spike length, spike weight, chlorophyll content, fresh and dry shoot biomass, thousand-kernel weight, grain yield, macro- and micronutrient concentrations in vegetative shoots, as well as nitrogen concentration, nitrogen uptake efficiency, and nitrogen use efficiency. The combined application of PGPR, nitrogen fertilizers, and organic matter sources significantly enhanced wheat growth and productivity. Significant improvements (P <0.01) were observed in morphological characteristics, fresh and dry shoot biomass, thousand-kernel weight, grain yield, macro- and micronutrient concentrations in vegetative shoots, shoot nitrogen concentration, nitrogen uptake efficiency, and nitrogen use efficiency. The findings further demonstrated that integrating organic amendments containing both labile and stable carbon fractions with different nitrogen fertilizer forms created synergistic interactions with PGPR, particularly in calcareous soils, resulting in enhanced plant growth, nutrient acquisition, and nitrogen use efficiency. Overall, the results highlight the considerable potential of integrating organic carbon amendments, mineral nitrogen fertilizers, and PGPR-based biofertilizers as an effective strategy for improving wheat productivity while promoting sustainable nutrient management. Future long-term field studies under diverse soil and climatic conditions are recommended to validate these findings and further assess their applicability in practical agricultural production systems.