Türk masallarında çocuk motifi
The Motive of the children in Turkish tales
  1. Tez No: 102048
  2. Yazar: RUHİYE EDA ESER
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. ESMA ŞİMŞEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Bilimi (Folklor), Türk Dili ve Edebiyatı, Folklore, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Masal, çocuk, çocuksuzluk, doğum, ad alma, aile, yetiştirilme, evlilik, Tale, child, not having children, birth, getting name, family, upbringing, marriage
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 236
Özet
m ÖZET Yüksek Lisans Tezi \ Ruhiye Eda ESER Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü 2000, Sayfa: 236 Masallar, belli bir coğrafyaya, belli bir zamana bağlı kalmadan, hayal unsurları ve olağanüstülüklerle örülüdür. Milletlerin kültürel olgularını bünyesinde barındırır. Halkın edebi estetik mamulü olan, eğitici, öğretici, ders verici anlatılardır. Masallarda diğer kahramanların yanında çocuklar da yer alır. Hatta, masallarda çocuk daha ön plana çıkar. Tezimizde, daha çok akademik çalışmalarda derlenen masal metinlerinden yararlandık. İncelememizde çocuksuzluk, çocuğun doğumu, çocuğun ad alması, çocuğun yetiştirilmesi, çocuğun evlendirilmesi ve çocuğun ailesi değerlendirilmiştir. Böylece milletimizin çocuğa bakışı masal metinleri çerçevesinde ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
IV SUMMARY ı Thesis Of High Master's Degree The Motive Of The Not Having Children In Turkish Tales Ruhiye Eda ESER The University Of Fırat The Institute Of Scoial Science The Department Of Turkish Language and Literature Elazığ -2000, Page: 236 Tales are full of fiction and extraordinariness independent off a certain time and a certain geography. They retain the cultrual facts of nations in themselves. They are the didactic, instructive aesthetic warks that give moral lessons. In tales, there children alongside the other characters. Even the children are more important than the other characters. In our thesis, we made use of the tale texts that have been compiled in academic studies. In our study, not having children, birth of child, naming the child, bringing up the child, get the child to marry and the child's family are assessed. Thas our nation's view of child is stated within the framework of the tale texts.