Anadolu türk masallarında çocuk algısı
Child perception in anatolian Turkish tales
  1. Tez No: 762714
  2. Yazar: PELİN ÖZKAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ABDULKADİR EMEKSİZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Halk Bilimi (Folklor), Türk Dili ve Edebiyatı, Folklore, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Anadolu, Türk masalları, Masal, Çocuk, Çocuk Algısı, Çocuk Eğitimi, Çocuk Gelişimi, Algı, Anatolian, Turkish Tales, Tale, Child, Child Perception, Child Education, Child Development, Perception
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk Halk Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 498
Özet
Sözlü gelenek içerisinde doğan ve nesilden nesile aktarılarak yaşatılan ait olduğu toplumun kültürel değerlerini, gelenek, görenek ve inanç sistemini, yaşam tarzını yansıtan masal, Türk halk edebiyatının önemli bir anlatı türüdür. Masalın içerisinde barındırdığı olağanüstü özellikler türü daha da ilgi çekici hale getirmektedir. Farklı kültür ve coğrafyalarda yayılım gösteren masallar, doğduğu ve yaşadığı toplumdan beslenerek onun kültürel yapısından, değerlerinden izler barındırır. İnandırma gayesi olmayan masallar yetişkin ve çocuk dünyasında farklı işlevlere sahip olarak yer alırlar. Çocuklar geleceğin yetişkinleridir. Onların gelişimi ve eğitiminde masal türü birçok işleve sahip olarak yer alır. Çalışmamızda çocukların düş dünyasını renklendiren masalların bünyesinde yer alan ancak çocuk algısında sakıncalı olabilecek unsurları inceleyerek ortaya çıkarmak amaçlanmıştır. Türkiye'nin farklı coğrafi bölgelerinden derlenmiş olan Anadolu Türk sahasına ait 1011 masal, çocuk algısı açısından olumsuz olabilecek örnekler üzerinden değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The fairy tale, which reflects the cultural values, traditions, customs and belief system and lifestyle of the society to which it belongs, which is born in the oral tradition and is passed on from generation to generation, is an important narrative type of Turkish Folk Literature. The extraordinary features of the fairy tale make the genre even more interesting. The tales that spread in different cultures and geographies contain traces of its cultural structure and values, nourished by the society in which it was born and lived. Fairy tales that do not aim to convince take place in the adult and child worlds with different functions. Children are the adults of the future. The fairy tale genre has many functions in their development and education. In our study, it is aimed to reveal the elements that are included in the tales that color the children's dream world, but that may be objectionable in the perception of children. 1011 fairy tales belonging to the Anatolian Turkish field, compiled from different geographical regions of Turkey, were evaluated through examples that could be negative in terms of child perception. It is not possible to ignore the tales that have great cultural heritage and social importance.