Malankara Süryani Ortodoks Kilisesi'nin tarihçesi ve eklastiyastik değişimi
The history and ecclesiastical development of the Malankara Syriac Orthodox Church
- Tez No: 1020488
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NİHAT DURAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Hindistan-Kerala, Süryani Ortodoks Kilisesi, Süryaniler, India-Kerala, The Syrian Orthodox Church, Syrians
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, Hindistan'ın Kerala bölgesinde varlığını sürdüren Malankara Süryani Ortodoks Kilisesi'nin tarihsel kökenlerini, teolojik kimliğini, litürjik geleneklerini ve kurumsal yapısını bütüncül bir çerçevede incelemektedir. Geleneksel anlatıya göre kökeni Havari Aziz Thomas'ın milâdî 52 tarihinde Malabar sahiline gelişine dayanan bu kilise, üçüncü yüzyıldan itibaren Mezopotamya'daki Doğu Süryani (Selevkiya-Ktesifon) Patrikliği ile kanonik bir bağ kurmuştur. On altıncı yüzyılda Portekiz sömürge idaresinin Latinleştirme politikaları ve 1599 Diamper Sinodu'nun baskısı, cemaatin 1653 Coonan Haçı Yemini ile bu boyunduruğa karşı direnmesine yol açmıştır. 1665' te Antakya Süryani Ortodoks Patrikliği ile tesis edilen kanonik bağ neticesinde cemaat, Doğu Süryani geleneğinden Batı Süryani ritine ve miyafizit Kristolojiye geçmiştir. 1912'deki bölünmeyle ortaya çıkan iki kanattan Antakya Patriği'nin ekümenik otoritesine bağlılığını sürdüren ve“Bava cemaati”olarak anılan kanat, bu araştırmanın odağını oluşturmakta, idarî bağımsızlığı savunan Mitran cemaatinden (Malankara Ortodoks Süryani Kilisesi) ayırt edilmektedir. Çalışmada nitel araştırma yöntemiyle tarihsel-betimsel ve teolojik analiz yaklaşımları kullanılmış, çağdaş akademik literatür birlikte değerlendirilmiştir. Türkçe akademik literatürde Malankara geleneğine dair müstakil çalışmaların sınırlı olduğu dikkate alındığında, bu araştırma hem Doğu Hristiyanlığı hem de dinler tarihi alanındaki bir boşluğu doldurmayı hedeflemektedir. Araştırma, söz konusu kilisenin Oryantal Ortodoks Kiliseleri ailesinin tek Asya menşeli üyesi olduğunu ve“Kültürde Hint, Dinde Hristiyan, İbadette Süryani”formülüyle özetlenen özgün bir kültürel-dinî sentezi temsil ettiğini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
This study examines the historical origins, theological identity, liturgical traditions, and institutional structure of the Malankara Syriac Orthodox Church, which continues to exist in the Kerala region of India, within a comprehensive framework. According to traditional accounts, the church traces its origins to the arrival of the Apostle Saint Thomas on the Malabar Coast in A.D. 52 and has maintained a canonical link with the Eastern Syriac (Seleucia-Ctesiphon) Patriarchate in Mesopotamia since the third century. In the sixteenth century, the Latinization policies of the Portuguese colonial administration and the pressure exerted by the 1599 Synod of Diamper led the community to resist this subjugation through the 1653 Oath of the Cross of Coonan. As a result of the canonical ties established with the Syriac Orthodox Patriarchate of Antioch in 1665, the community transitioned from the Eastern Syriac tradition to the Western Syriac rite and Myphysite Christology. Of the two branches that emerged from the 1912 schism, the branch that continued to uphold its allegiance to the ecumenical authority of the Patriarch of Antioch known as the“Bava community”forms the focus of this study and is distinguished from the Mitran community (the Malankara Orthodox Syriac Church), which advocates for administrative independence. The study employs qualitative research methods alongside historical-descriptive and theological analytical approaches, and contemporary academic literature has been evaluated in conjunction with these. Given the limited number of independent studies on the Malankara tradition in Turkish academic literature, this research aims to fill a gap in both the fields of Eastern Christianity and the history of religions. The research demonstrates that this church is the only Asian-origin member of the family of Oriental Orthodox Churches and represents a unique cultural-religious synthesis summarized by the formula:“Indian in culture, Christian in religion, Syriac in worship.”