Gerçek(siz)liğin çevrimindeki yaşamlar: Sanallaşan toplum ve uçtan uca tasarlanan kültürün çıkmazlarına yönelik nitel bir değerlendirme
Lives in the cycle of (un)reality: A qualitative assessment of the dilemmas of virtualizing society and end-to-end designed culture
  1. Tez No: 1020519
  2. Yazar: HAKAN PORAY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TAHİR EMRE GENCER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyal Hizmet, İletişim Bilimleri, Sosyoloji, Social Work, Communication Sciences, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Ağ toplumu, Dijitalleşme, Hipergerçeklik, Kimlik, Simülasyon, Sosyal hizmetler, Web society, Digitalization, Hyperreality, Identity, Social services
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, dijitalleşmenin üniversite öğrencileri ve akademisyenlerin gerçeklik, kimlik, görünürlük ve eyleme geçme deneyimlerini nasıl dönüştürdüğünü sosyal çalışma bağlamında incelemektedir. Araştırmada dijital alan, araçsal bir kullanım ortamı değil; çevrim içi ve çevrim dışı akışların iz, kayıt, doğrulama, algoritmik yönlendirme ve geriçağrılabilirlik üzerinden birbirine bağlandığı çevrimsel yaşam düzeni olarak ele alınmıştır. Kuramsal dayanaklar, ağ toplumu, simülasyon/hipergerçeklik ve dijital sosyal çalışma tartışmaları üzerine kurulmuştur. Araştırma, Straussian gömülü kuram yaklaşımıyla yürütülmüş; çeşitli sosyal bilim alanlarından öğrenci ve akademisyen anlatıları amaçlı ve kartopu örneklemle oluşturulmuştur. Veriler açık, eksenel ve seçici kodlama doğrultusunda çözümlenmiştir. Bulgular, dijital deneyimin gerçeklik aşınması karşısında epistemik/ontolojik tutunma, denetim üzerinden güven ve kaygı regülasyonu, görünürlük/kayıt rejiminde performatif benlik ve özerklik alışverişi ile dijital akışı araçsallaştırma ve evcilleştirme olmak üzere dört üst kategoride yoğunlaştığını göstermiştir. Sonuç olarak dijital güçlenme kırılganlığı ortadan kaldırmamakta; yalnızca kişiye belirli çevrimlerde tutunma, yön bulma ve geçici denge kurma olanağı sağlamaktadır. Dolayısıyla sosyal çalışma, bireyi yalnız çevresi içinde değil, veri izi, görünürlük, kayıt, erişebilirlik/yapabilirlik baskısı ve platform düzenekleri üzerinden örülen çevrimsel yaşamı içinde de değerlendirmelidir.
Özet (Çeviri)
This study examines how digitalization transforms university students' and academics' experiences of reality, identity, visibility, and agency within social work. Rather than an instrumental environment, the digital sphere is treated as a cyclical life order connecting online and offline flows through traces, records, verification, algorithmic steering, and retrievability. Theoretical foundations comprise network society, simulation/hyperreality, and digital social work. Using the Straussian grounded theory approach, narratives were generated through purposive and snowball sampling from students and academics in various social science fields. Data were analyzed through open, axial, and selective coding. Findings showed digital experience centered on four major categories: epistemic/ontological anchoring against reality erosion; trust and anxiety regulation through control; performative selfhood and autonomy exchange in the visibility/record regime; and instrumentalization/domestication of digital flow. Digital empowerment does not eliminate vulnerability but only enables anchoring, orientation, and temporary balance in specific cycles. Therefore, social work should assess individuals not only in their environment but in cyclical lives shaped by data traces, visibility, records, accessibility/capability pressure, and platform mechanisms.