Ultrason rehberliğinde ekstansör hallusis brevis kası kayıtlı peroneal sinir motor sinir iletim çalışması
  1. Tez No: 1020540
  2. Yazar: ESRA SENA ORBAK YENİDÜNYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MURAT ZİNNUROĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Peroneal sinir, motor iletim çalışması, ekstansör hallusis brevis, ekstansör dijitorum brevis, ultrasonografi, aksesuar derin peroneal sinir, peroneal nerve, motor conduction study, extensor hallucis brevis, extensor digitorum brevis, ultrasonography, accessory deep peroneal nerve
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
Özet
Giriş: Ekstansör dijitorum brevis (EDB), peroneal sinir motor iletim çalışmalarında standart kayıt kasıdır; ancak atrofi, anatomik varyasyonlar ve lokal travma kayıt kalitesini olumsuz etkileyebilir. Aynı derin peroneal sinir dalı tarafından innerve edilen ekstansör hallusis brevis (EHB) kasının güvenilir bir alternatif kayıt noktası olarak kullanılıp kullanılamayacağını araştırdık. Yöntem: Elli iki sağlıklı gönüllü (27 kadın, 25 erkek; ortalama yaş 44,7 ± 14,8 yıl) bilateral ultrason rehberliğinde kesit alanı (KA) ölçümleri ve EDB ile EHB'den eş zamanlı kayıt yapılan çift kanallı peroneal sinir motor iletim çalışmalarına alındı. Aksesuar derin peroneal sinir (ADPN), lateral malleol posteriorundan uyarım ile değerlendirildi. Sıkı ayakkabı, ayak dorsumuna oturma, namaz kılma ve düzenli spor yapma gibi yaşam tarzı faktörlerinin etkileri çok değişkenli doğrusal regresyon ile incelendi. Bulgular: BKAP amplitüdleri (EDB: 6372 ± 3050 µV; EHB: 6675 ± 2623 µV; p = 0,452) ve motor iletim hızları kaslar arasında anlamlı farklılık göstermedi. EHB distal motor latansı EDB'den daha kısaydı (3,60 vs. 3,99 ms; p < 0,001); bu durum motor dal çıkış yerindeki proksimal farklılıklarla uyumluydu. EHB motor noktası olguların %91,3'ünde orta 1/3 segmentte tekrarlanabilir şekilde lokalize idi. KA her iki kas için BKAP ile pozitif korelasyon gösterdi (r = 0,584–0,656; p < 0,001). ADPN prevalansı %21,2 idi; 4 katılımcıda (%7,7) ADPN'nin EHB innervasyonuna katkısı elektrofizyolojik olarak ilk kez gösterildi. Çok değişkenli analizlerde sıkı ayakkabı giyme tüm kas gruplarında BKAP'ı bağımsız olarak azaltırken, ayak dorsumuna oturma sağ EDB BKAP'ını seçici olarak etkiledi. Sonuç: EHB, EDB ile karşılaştırılabilir elektrofizyolojik parametreler sunmakta ve peroneal sinir motor iletim çalışmalarında güvenilir bir alternatif kayıt noktası olarak kullanılabilmektedir. EDB atrofisi, pozisyonel kompresyon veya yetersiz EDB yanıtı varlığında EHB kaydı özellikle önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Introduction: Extensor digitorum brevis (EDB) is the standard recording muscle for peroneal nerve motor conduction studies; however, atrophy, anatomical variations, and local trauma may compromise recording quality. We investigated whether extensor hallucis brevis (EHB), innervated by the same deep peroneal nerve branch, can serve as a reliable alternative recording site. Methods: Fifty-two healthy volunteers (27 women, 25 men; mean age 44.7 ± 14.8 years) underwent bilateral ultrasound-guided cross-sectional area (CSA) measurements and dual-channel peroneal nerve motor conduction studies recording simultaneously from EDB and EHB. The accessory deep peroneal nerve (ADPN) was assessed by stimulation posterior to the lateral malleolus. Effects of lifestyle factors—including tight shoes, sitting on the foot dorsum, Islamic prayer in kneeling position, and regular sports participation—were examined using multivariate linear regression. Results: CMAP amplitudes (EDB: 6372 ± 3050 µV vs. EHB: 6675 ± 2623 µV; p = 0.452) and motor conduction velocities did not differ significantly between muscles. EHB distal motor latency was shorter than EDB (3.60 vs. 3.99 ms; p < 0.001), consistent with proximal differences in motor branch origin. The EHB motor point was reproducibly located in the middle one-third segment in 91.3% of limbs. CSA correlated positively with CMAP for both muscles (r = 0.584–0.656; p < 0.001). ADPN prevalence was 21.2%; ADPN contribution to EHB innervation was demonstrated electrophysiologically for the first time in 4 participants (7.7%). In multivariate analyses, tight shoe-wearing independently reduced CMAP in all muscle groups, while sitting on the foot dorsum selectively affected the right EDB CMAP. Conclusions: EHB provides electrophysiological parameters comparable to EDB and can serve as a reliable alternative recording site for peroneal nerve motor conduction studies. EHB recording is particularly recommended when EDB atrophy, positional compression, or an inadequate EDB response is present.