Matematik öğretmen adaylarının akıl yürütme ve ispat bağlamında öğretim için matematik bilgilerinin incelenmesi
Investigating pre-service mathematics teachers' mathematical knowledge for teaching in the context of reasoning and proving
  1. Tez No: 1020551
  2. Yazar: FATMA BETÜL AYDIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZÜLFİYE ZEYBEK ŞİMŞEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Matematiksel ispat, Matematiksel muhakeme, Mathematical proof, Mathematical reasoning
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Matematik Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada, matematik öğretmen adaylarının akıl yürütme ve ispat bağlamında öğretim için matematik bilgilerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Çalışma, nitel araştırma yöntemlerinden durum çalışması ile yürütülmüştür. Çalışmada yer alan katılımcılar, amaçlı örnekleme yöntemiyle belirlenen İlköğretim Matematik Öğretmenliği programına kayıtlı dördüncü sınıf 11 matematik öğretmen adayıdır. Çalışmada veriler, öğretmen adaylarının anketlere vermiş olduğu yanıtlar ve ders planı hazırlama, ders kitabı ve matematik öğretim programı inceleme görevlerini içeren öğretmen adaylarının tamamlamış oldukları çeşitli ödevler ile bireysel görüşmeler yoluyla elde edilmiştir. Araştırma bulguları, çalışmaya katılan matematik öğretmen adaylarının konu alan bilgisi bağlamında; çoğunlukla matematiksel ispat kavramını doğru tanımlayabildiğini, verilen önermeleri ispatlayabildiğini, hatalı gerekçelendirmelerdeki hataları tespit edebildiğini ve görsel ispatlara dair doğru açıklamalar yapabildiğini göstermiştir. Pedagojik alan bilgisi bağlamında ise katılımcı öğretmen adaylarının; öğrencilerin ispatlama davranışlarını tahmin ve tespit edebilme boyutlarında çoğunlukla gelişmekte ve gelişmiş düzeylerinde iken rehberlik edebilme boyutunda sınırlı ve gelişmekte düzeylerinde oldukları görülmüştür. Ders kitaplarında yer alan etkinliklerdeki akıl yürütme ve ispat fırsatlarını tespit ederken genellikle zorlandıkları fakat ders planlarındaki ana etkinliklerde üst düzey akıl yürütme ve ispat fırsatı sunabildikleri tespit edilmiştir. Öğretim programı inceleme görevlerinde ise öğretim programında yer alan öğrenme çıktılarındaki akıl yürütme ve ispatlama fırsatlarını tespit edebilmişler ve ders planlarını öğrencilerin kavramsal seviyelerine uygun olarak hazırlayabilmişlerdir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to examine the mathematical knowledge for teaching of pre-service mathematics teachers in the context of reasoning and proving. The study was conducted using a case study design, which is a qualitative research method. Participants were 11 senior pre-service mathematics teachers enrolled in the Mathematics Education program, selected through purposive sampling method. Data for the study were collected through the pre-service teachers' responses to questionnaires and several classroom assignments including lesson planning, textbook and mathematics curriculum review tasks along with individual interviews conducted with the pre-service teachers. Research findings showed that, in the context of subject matter knowledge, the pre-service mathematics teachers participating in the study were mostly able to correctly define the concept of mathematical proof, prove given propositions, identify errors in flawed justifications, and make accurate explanations regarding visual proofs. In the context of pedagogical content knowledge, it was observed that while the participating pre-service teachers were mostly at developing and advanced levels in the dimensions of predicting and identifying students' proving behaviors, they were at limited and developing levels in the dimension of providing guidance. It was determined that they generally struggled when identifying reasoning and proof opportunities in textbook activities, but were able to provide high-level reasoning and proof opportunities in the main activities of their lesson plans. In curriculum review tasks, they were able to identify the reasoning and proving opportunities within the learning outcomes of the curriculum and were able to prepare their lesson plans in accordance with the students' conceptual levels.