Bıldırcın rasyonlarına katılan tarçın yağı'nın besi performansı ve kan parametreleri üzerine etkisi
The effect of cinnamon oil added to quail rations on fattening performance and blood parameters
  1. Tez No: 1020556
  2. Yazar: İREM TOPRAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDULLAH ÖZBİLGİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Besi, Bıldırcın, Serum, Tarçın, Fattening, Quail, Serum, Cinnamon
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmada, bıldırcın rasyonlarına farklı seviyelerde tarçın yağı (TAR) ilavesinin besi performansı ve kan serum biyokimyasal profili üzerine etkilerinin tespit edilmesi amaçlanmıştır. Araştırmada; 14 günlük alıştırma dönemini takiben, 2 haftalık yaşta ve ortalama 48.349±0.620g canlı ağırlıkta, 120 adet erkek-dişi karışık Japon bıldırcını (Coturnix coturnix Japonica) kullanılmıştır. 14 günlük bir adaptasyon döneminin ardından, ana deneme 35 gün sürdürülmüştür. Bıldırcınlar; tarçın yağı içermeyen Kontrol (0 mg/kg), 500 mg/kg tarçın yağı içeren (TAR500) ve 1000 mg/kg tarçın yağı içeren (TAR1000) olmak üzere üç gruba ayrılarak adlibitum beslenmiştir. Tarçın yağı alkol ile dilüe edilerek (1ml tarçın yagı/20 ml alkol) yemlere atomize edilmek suretiyle uygulanmıştır. Besi performası parametreleri açısından 2. tartım ve deneme sonu (6. tartım) canlı ağırlık değerlerinde gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı farklar saptanmıştır (p < 0.05). Deneme sonunda TAR1000 grubu en yüksek canlı ağırlık değerine (235.553±0.602 g) ulaşmıştır (p = 0.001). Yem tüketimi değerleri bakımından deneme boyunca ve deneme sonunda gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark tespit edilmemiştir (p > 0.05). Yemden yararlanma oranı (YYO) açısından ilk 4 tartım periyodunda gruplar arası fark önemsizken (p > 0.05), 5. tartım periyodunda TAR1000 grubunun YYO değeri diğer gruplara göre istatistiksel olarak daha yüksek (olumsuz yönde) gerçekleşmiştir (p = 0.001). Kan serum biyokimya parametreleri incelendiğinde; glukoz (p = 0.001), fosfor (p = 0.001), ALT (p = 0.017) ve kreatin kinaz (p = 0.05) düzeylerinde gruplar arasında anlamlı farklar bulunurken; magnezyum, trigliserid, total bilirubin, albümin ve globülin düzeyleri rasyon uygulamalarından etkilenmemiştir (p > 0.05). Sonuç olarak; bıldırcın rasyonlarına tarçın yağı takviyesinin besi performansı parametreleri ve kan serumu biyokimyasal konsantrasyonları üzerinde önemli etkileri olduğu görülmüştür. Elde edilen veriler doğrultusunda tarçın yağının, bıldırcınlarda büyüme performansını iyileştirmek ve metabolik sağlığı desteklemek amacıyla antibiyotik büyüme artırıcılara alternatif olarak rasyonlarda kullanılabilecek potansiyel bir doğal yem katkı maddesi olduğu çıkarımı yapılabilir.
Özet (Çeviri)
The objective of this study was to determine the effects of adding different levels of cinnamon oil (TAR) to quail diets on growth performance and blood serum biochemical profiles. The study utilized 120 mixed-sex Japanese quail (Coturnix coturnix Japonica) at 2 weeks of age and an average live weight of 48.349 ± 0.620 g, following a 14-day acclimatization period. After a 14-day adaptation period, the main experiment was conducted over 35 days. The quails were divided into three groups—Control (0 mg/kg, containing no cinnamon oil), TAR500 (containing 500 mg/kg cinnamon oil), and TAR1000 (containing 1000 mg/kg cinnamon oil)—and fed ad libitum. Cinnamon oil was diluted with alcohol (1 mL cinnamon oil/20 mL alcohol) and applied to the feed by atomization. Statistically significant differences were observed between the groups in live weight values at the second weighing and at the end of the experiment (sixth weighing) in terms of growth performance parameters (p < 0.05). At the end of the trial, the TAR1000 group achieved the highest live weight (235.553±0.602 g) (p = 0.001). No statistically significant difference was observed between the groups in terms of feed intake throughout the trial or at the end of the trial (p > 0.05). In terms of feed conversion ratio (FCR), while the difference between groups was insignificant during the first four weighing periods (p > 0.05), the FCR value of the TAR1000 group was statistically higher (in a negative direction) compared to the other groups during the fifth weighing period (p=0.001). When serum biochemistry parameters were examined, significant differences were found between groups in glucose (p = 0.001), phosphorus (p = 0.001), ALT (p = 0.017), and creatine kinase (p =0.05); however, magnesium, triglyceride, total bilirubin, albumin, and globulin levels were not affected by the dietary treatments (p > 0.05). In conclusion, it was observed that supplementing quail diets with cinnamon oil had significant effects on growth performance parameters and blood serum biochemical concentrations. Based on the data obtained, it can be concluded that cinnamon oil is a potential natural feed additive that can be used in rations as an alternative to antibiotic growth promoters to improve growth performance and support metabolic health in quail.