Bıldırcın rasyonlarına farklı düzeylerde katılan humik asitin sindirim sistemi gelişimi ve büyüme performansı üzerine etkileri
The effects of the different levels of humic acid which added in quails ratios, on the developpement of digestive system and growth performance
  1. Tez No: 398766
  2. Yazar: NEJLA DEMİR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖMER FARUK KURBAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Bıldırcın, Humik asit, Besleme, Sindirim sistemi, Karkas randımanı, Quail, Humic acid, Nutrition, Digestion, Carcass yield
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 55
Özet
Bu çalışmanın amacı, bıldırcın yemlerine farklı düzeylerde katılan humik asitin sindirim sistemi gelişimi ve büyüme performansı üzerine etkilerini araştırmaktır. Bu çalışmamızda antibiyotik alternatifi olan yem katkı maddelerinden toz formundaki humik asitin bıldırcın yemlerine %0.10, 0.15 ve 0.20 oranlarında ilave edilen yemlerle beslenen üç muamele gurubu oluşturulmuş ve humik asit ilave edilmeyen yemle beslenen gurup ise kontrol gurubunu oluşturmuştur. Her gurup 3 tekerrürlü olup, guruplarda 20 şer bıldırcın olmak üzere 12 gurupta toplam 240 hayvan kullanılmıştır. Denememizde besleme Performansı, karkas ve kan parametrelerine humik asitin etkilerinin tespit edilmesi amaçlanmıştır. Deneme sonunda bıldırcın yemine katılan humik asitin besleme Performansı, karkas ve kan parametrelerine istatistik anlamda önemli bir etkisinin olmadığı tespit edilmiştir (P>0.05).
Özet (Çeviri)
The purpose of this study was to investigate the effects of development and growth performance of the different levels of humic acid which added in quail feed. In this study, three treatments groups which were fed with quail feed which humic acid in the form of powder, one of the feed additives as an alternative of antibiotics, was added in at the portion of %0.10, 0.15 and 0.20 And on the other side, a group which is not added with humic acid which fed with food was formed as the control group. Each group had three replications, including 20 quails, in totals 240 animals were used in 12 groups. Our experience aimed to determine the effects of humic acid on performance feed, the carcass and blood parameters. The result of experiment showed that there was not a significant effect on blood parameters.