Figür pateni sporcularında fonksiyonel hareket tarama test skorları ile denge, kor stabilizasyon, propriyosepsiyon ve sakatlik ri̇ski̇ arasındaki ilişkinin incelenmesi̇
Investigation of the relationship between functional movement screening test scores and balance, core stabilization, proprioception, and injury risk in figure skaters
  1. Tez No: 1020557
  2. Yazar: ELİF DUMAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ZUHAL DİDEM TAKİNACI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Buz pateni, Hareket, Kor stabilitesi, Postural denge, Propriyosepsiyon, Ice skating, Movement, Core strenght, Postural balance, Proprioception
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Hamidiye Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışma, figür pateni sporcularında Fonksiyonel Hareket Tarama Testi (FMS™) skorları ile denge, kor stabilizasyon ve propriyosepsiyon arasındaki ilişkilerin incelenmesi ve ayrıca bu parametrelerin sedanter bireylerle karşılaştırılması amacıyla yapılmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya, 14 – 25 yaş arası 33 figür pateni sporcusu ve 33 sedanter sağlıklı birey alınmıştır. Çalışma, Demiroğlu Bilim Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü ile Silivrikapı Buz Pistinde faaliyet gösteren kulüplerde, 12/25 - 04/26 tarihleri arasında gerçekleştirilmiştir. Katılımcıların fonksiyonel hareket kalitesi ve sakatlık riski FMS™ ile, dengesi Y-Denge Testi (YBT) ile, kor stabilizasyonu McGill testleri ile, propriyosepsiyon Eklem Pozisyon Hissi (EPH) testleri ile değerlendirilmiştir. Bulgular: FMS™ toplam skorları ile YBT kompozit skorları arasında orta düzeyde pozitif ve anlamlı ilişkiler bulunmuştur (r = 0,61–0,62; p < 0,001). FMS™ skorları ile kor stabilizasyon testleri arasında zayıf – orta düzeyde pozitif korelasyonlar saptanmıştır (r = 0,35–0,52; p < 0,05), ancak propriyosepsiyon değişkenleri ile anlamlı ilişki bulunmamıştır. Son 6-12 ay içinde yaralanma öyküsü olan sporcularda FMS™ skorları daha düşük bulunurken (p = 0,001), tekrarlayan yaralanma öyküsüne göre fark saptanmamıştır (p > 0,05). Figür pateni sporcularının FMS™, YBT ve kor stabilizasyon testlerinde kontrol grubuna göre daha yüksek performans gösterdiği belirlenmiştir (p < 0,05). Sonuç: FMS™, özellikle dinamik denge ve kor stabilizasyon ile ilişkili olup figür pateni sporcularında nöromüsküler kontrolü değerlendirmede önemli bir araçtır. Ancak propriyosepsiyon ile ilişkisi sınırlı bulunmuştur
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study was to investigate the relationship between Functional Movement Screen (FMS™) scores and balance, core stability, and proprioception in figure skating athletes, as well as to compare these parameters with those of sedentary individuals. Materials and Methods: A total of 66 participants aged 14–25 years, including 33 figure skating athletes and 33 sedentary healthy individuals, were included in the study. The study was conducted between December 2025 and April 2026 at the Department of Physiotherapy and Rehabilitation, Faculty of Health Sciences, Demiroğlu Bilim University, and at clubs operating at Silivrikapı Ice Rink. Functional movement quality and injury risk were assessed using the FMS™. Balance was evaluated using the Y-Balance Test (YBT), core stability using the McGill core endurance tests, and proprioception using the Joint Position Sense (JPS) test. Results: Correlation analyses revealed moderate positive and significant relationships between FMS™ total scores and YBT composite scores (r = 0.61–0.62, p < 0.001), and weak-to-moderate correlations with core stability measures (r = 0.35–0.52, p < 0.05), while no significant relationship was found with proprioception variables. Athletes with a history of musculoskeletal injury occurring between 6 and 12 months prior to assessment had significantly lower FMS™ scores (p = 0.001), whereas no difference was found for recurrent/chronic injury history (p > 0.05). Figure skating athletes demonstrated higher FMS™, YBT, and core stability performance compared to controls (p < 0.05). Conclusion: FMS™ is associated with dynamic balance and core stability and serves as an important tool for assessing neuromuscular control in figure skating athletes. However, its relationship with proprioception appears to be limited