Uzun süre oda koşullarında depolanmış yem bezelyesi ve fiğ tohumlarında ga3 uygulamasının çimlenme performansına etkileri
Effects of ga3 application on germination performance of long-term room-stored forage pea and common vetch seeds
- Tez No: 1020577
- Danışmanlar: PROF. DR. ABDULLAH ÖZKÖSE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Adi fiğ, Vetch
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada, uzun süre kontrolsüz koşullarda depolanmış yem bezelyesi (Pisum sativum ssp. arvense L.) ve yaygın fiğ (Vicia sativa L.) tohumlarında farklı dozda GA3 (0, 150, 300 ve 450 ppm) uygulamasının çimlenme ve fide gelişimi parametreleri üzerine etkileri incelenmiştir. Araştırma sonucunda yıl faktörü, incelenen tüm parametrelerde çimlenme hızı, çimlenme gücü, ortalama çimlenme süresi, çimlenme indeksi, sürgün uzunluğu, kök uzunluğu ve fide canlılık indeksi, her iki türde de çok önemli (p<0.01) etkiye sahip bulunmuştur. GA3 uygulamalarının etkisi ise türler arasında belirgin farklılıklar göstermiştir. Yaygın fiğde GA3 dozu ve yıl×GA3 dozu etkileşimi birçok parametrede çok önemli etki gösterirken, yem bezelyesinde bu etki genellikle sınırlı kalmıştır. En yüksek performans her iki türde de en yeni yıllarda kullanılan tohumlardan; bezelyede 2005 ve 2007, fiğde 2008 alınırken, 1997-2000 yılları arasında depolanan eski tohumlarda çimlenme ve fide gelişimi parametreleri büyük ölçüde sıfır veya çok düşük değerlerde kalmıştır. GA3 uygulaması, özellikle fiğ tohumlarında doza bağlı olarak çimlenme indeksi, sürgün ve kök uzunluğu ile fide canlılık indeksini anlamlı düzeyde iyileştirmiştir. Bulgular, GA3'ün uzun süre kontrolsüz koşullarda depolanmış tohumlarda canlılığı geri kazanma potansiyelinin türe ve tohuma bağlı olduğunu ortaya koymuştur. Fiğ tohumları GA3'e bezelye tohumlarına göre daha yüksek duyarlılık göstermiştir.
Özet (Çeviri)
The results revealed that the genotype (year) factor had a highly significant effect (p < 0.01) on all examined parameters, including germination speed, germination percentage, mean germination time, germination index, mean shoot length, mean root length, and seedling vigor index in both species. However, the effect of GA3 application showed marked differences between the two species. In common vetch, both GA3 dose and year×GA3 dose interaction had highly significant effects on most parameters, whereas in forage pea, the effect of GA3 was generally limited. The highest performance in both species was obtained from the most recently produced seeds (2005 and 2007 for forage pea; 2008 for common vetch). In contrast, seeds stored between 1997 and 2000 exhibited very low or zero values in almost all germination and seedling growth parameters. GA3 application, particularly at 450 ppm, significantly improved germination index, shoot length, root length, and seedling vigor index in common vetch in a dose-dependent manner. These findings demonstrate that the potential of GA3 to restore seed viability in long-term stored seeds is highly species- and genotype-dependent. Common vetch seeds exhibited considerably higher sensitivity to GA3 application compared to forage pea seeds.