STRANGÜLE HERNİLERDE PREDİKTİF LABORATUVAR DEĞERLERİ
Predictive Laboratory Parameters in Strangulated Hernias
  1. Tez No: 1020641
  2. Yazar: UĞUR EGE KESER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CENGİZ TAVUSBAY
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Strangüle herni, bağırsak rezeksiyonu, nötrofil/lenfosit oranı, NLO, C-reaktif protein, bağırsak iskemi, prediktif faktörler.Sistemik İmmün İnflamatuar İndeks(SII), Strangulated hernia, bowel resection, neutrophil-to-lymphocyte ratio, NLR, C-reactive protein, bowel ischemia, predictive factors, Systemic Immune-Inflammation Index, SII
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
  10. Enstitü: İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
Özet
ÖZET Strangüle Hernilerde Rezeksiyon İçin Prediktif Laboratuvar Değerleri Amaç: Bu çalışmanın amacı, inkarsere strangüle herni nedeniyle opere edilen hastalarda bağırsak rezeksiyonu gereksinimini öngörebilecek laboratuvar parametrelerini belirlemek ve bu parametrelerin tanısal performanslarını değerlendirmektir. Çalışmanın Tasarımı:Retrospektif tanımlayıcı çalışma Çalışmanın süresi ve yeri: Ocak 2016-Ocak 2026,İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Genel Cerrahi Kliniği Gereç ve Yöntem: Bu retrospektif çalışmaya, inkarsere strangüle herni tanısıyla Ocak 2016 ve Ocak 2026 arasında acil olarak opere edilen 124 hasta dahil edildi. Hastalar operasyon sırasında bağırsak rezeksiyonu yapılan ve yapılmayan olmak üzere iki gruba ayrıldı. Hastaların yaş, cinsiyet, beyaz küre sayısı (WBC), nötrofil sayısı, lenfosit sayısı, C-reaktif protein (CRP) düzeyleri,Sistemik İmmün İnflamatuar İndeks(SII) ve Nötrofil/Lenfosit Oranı (NLO) değerlendirildi. Bu iki grubun arasındaki karşılaştırmalarda uygun istatistiksel testler kullanıldı. Laboratuvar parametrelerinin rezeksiyon gereksinimini öngörmedeki performansları ROC analizi ile değerlendirildi. Bağımsız prediktif faktörlerin belirlenmesi amacıyla tek değişkenli ve çok değişkenli lojistik regresyon analizleri uygulandı. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen 124 hastanın 29'unda (%23,4) bağırsak rezeksiyonu uygulanırken, 95'inde (%76,6) rezeksiyon uygulanmasına ihtiyaç duyulmamıştır. Rezeksiyon yapılan hastalarda yapılan acil serviste yapılan pre-operatif tetkiklerde WBC, nötrofil sayısı, CRP,SII ve NLO değerleri anlamlı derecede yüksek bulundu (p<0,05). ROC analizinde NLO'nın rezeksiyon gereksinimini öngörmede en yüksek tanısal performansa sahip olduğu saptandı (AUC=0,945; %95 GA: 0,901–0,981). NLO için belirlenen ≥8,20 eşik değerinde duyarlılık %96,6 ve özgüllük %89,5 olarak hesaplandı. CRP için AUC değeri 0,858 olarak bulunurken, SII'nin de bağırsak rezeksiyonu gereksinimini öngörmede istatistiksel olarak anlamlı olduğu saptandı (AUC=0,658; %95 GA: 0,546–0,770). Bununla birlikte SII'nin tanısal performansı NLO ve CRP'ye göre daha düşük bulundu Çok değişkenli lojistik regresyon analizinde NLO (OR=1,27; %95 GA: 1,13–1,43; p<0,001) ve CRP (OR=1,014; %95 GA: 1,004–1,024; p=0,004) bağımsız prediktif faktörler olduğu belirlenirken SII ve WBC'nin ise çok değişkenli analizde anlamlılığını kaybettiği tespit edildi. Sonuç: İnkarsere strangüle herni nedeniyle opere edilen hastalarda preoperatif tetkiklerde NLO ve CRP düzeyleri bağırsak rezeksiyonu gereksinimini öngörmede bağımsız prediktif faktörlerdir. Özellikle NLO'nın yüksek duyarlılık, özgüllük ve ayırt edici güce sahip olması nedeniyle klinik uygulamada kullanılabilecek kolay ulaşılabilir ve düşük maliyetli bir biyobelirteç olduğu düşünülmektedir. Bu bulguların daha geniş hasta serileri ve prospektif çalışmalarla desteklenmesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Predictive Laboratory Parameters for Bowel Resection in Strangulated Hernias Objective: The aim of this study was to identify laboratory parameters that may predict the need for bowel resection in patients undergoing surgery for incarcerated strangulated hernias and to evaluate the diagnostic performance of these parameters. Study Design: Retrospective descriptive study. Study Period and Setting: January 2016–January 2026, Department of General Surgery, İzmir Katip Çelebi University Atatürk Training and Research Hospital. Materials and Methods: This retrospective study included 124 patients who underwent emergency surgery for incarcerated strangulated hernia between January 2016 and January 2026. Patients were divided into two groups according to whether bowel resection was performed during surgery. Age, sex, white blood cell (WBC) count, neutrophil count, lymphocyte count, C-reactive protein (CRP) levels, Systemic Immune-Inflammation Index (SII), and neutrophil-to-lymphocyte ratio (NLR) were evaluated. Appropriate statistical tests were used to compare the two groups. The performance of laboratory parameters in predicting the need for bowel resection was assessed using receiver operating characteristic (ROC) curve analysis. Univariate and multivariate logistic regression analyses were performed to identify independent predictive factors. Results: Of the 124 patients included in the study, 29 (23.4%) underwent bowel resection, whereas 95 (76.6%) did not require resection. Preoperative laboratory tests obtained in the emergency department demonstrated significantly higher WBC counts, neutrophil counts, CRP levels, SII values, and NLR values in patients who underwent bowel resection (p<0.05). ROC curve analysis showed that NLR had the highest diagnostic performance for predicting the need for bowel resection (AUC=0.945; 95% CI: 0.901–0.981). At an NLR cut-off value of ≥8.20, sensitivity and specificity were 96.6% and 89.5%, respectively. The AUC for CRP was 0.858, while SII was also statistically significant in predicting the need for bowel resection (AUC=0.658; 95% CI: 0.546–0.770). However, the diagnostic performance of SII was lower than that of NLR and CRP. In multivariate logistic regression analysis, NLR (OR=1.27; 95% CI: 1.13–1.43; p<0.001) and CRP (OR=1.014; 95% CI: 1.004–1.024; p=0.004) were identified as independent predictors of bowel resection, whereas SII and WBC lost their statistical significance in the multivariate analysis. Conclusion: Preoperative NLR and CRP levels are independent predictors of the need for bowel resection in patients undergoing surgery for incarcerated strangulated hernias. In particular, given its high sensitivity, specificity, and discriminatory ability, NLR may serve as an easily accessible and cost-effective biomarker in clinical practice. Further prospective studies with larger patient populations are warranted to validate these findings.