Yetişkin bireylerde aktarılan psikolojik travma ile sosyal duygusal yalnızlık arasındaki ilişkinin incelenmesi
Examining the relationship between transferred psychological trauma and social emotional loneliness in adult individuals
- Tez No: 1020642
- Danışmanlar: PROF. DR. NURTEN SARGIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Duygusal yalnızlık, Paylaşılan travma, Psikolojik travma, Sosyal yalnızlık, Toplumsal travma, Emotional loneliness, Shared trauma, Psychological trauma, Social loneliness, Collective trauma
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, yetişkin bireylerde aktarılan psikolojik travma ile sosyal duygusal yalnızlık arasındaki ilişkinin incelenmesi amacıyla gerçekleştirilmiştir. Araştırmada betimsel yönteme dayalı ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu 18 yaş ve üzeri toplam 513 yetişkin birey oluşturmaktadır. Veri toplama aracı olarak Aktarılan Psikolojik Travma Ölçeği ile Yetişkinler İçin Sosyal Duygusal Yalnızlık Ölçeği kullanılmış, sosyodemografik veriler ise araştırmacı tarafından hazırlanan Kişisel Bilgi Formu aracılığıyla elde edilmiştir. Araştırmada elde edilen veriler Bağımsız Örneklemler t testi, Tek Yönlü Varyans Analizi (ANOVA), farkın kaynağını belirlemek amacıyla Scheffe testi, Pearson Korelasyon Katsayısı analizi ve doğrusal regresyon analizi kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırma bulguları incelendiğinde; bireylerin aktarılan psikolojik travma düzeylerinin cinsiyet, yaş, eğitim durumu, kardeş sayısı, romantik ilişki durumu, sahip olunan çocuk sayısı, bir işte çalışıyor olma durumu ve içinde büyüdükleri aile türü değişkenlerine göre anlamlı bir farklılık göstermediği tespit edilmiştir. Sosyal duygusal yalnızlık düzeylerinin ise cinsiyet, romantik ilişki durumu ve sahip olunan çocuk sayısı değişkenlerine göre anlamlı biçimde farklılaştığı belirlenmiştir. Erkeklerin kadınlara kıyasla, bekar bireylerin evli bireylere kıyasla ve çocuk sahibi olmayan bireylerin iki çocuğa sahip bireylere kıyasla daha yüksek düzeyde sosyal duygusal yalnızlık yaşadıkları saptanmıştır. Ekonomik durum değişkeni açısından hem aktarılan psikolojik travma hem de sosyal duygusal yalnızlık düzeylerinde anlamlı farklılaşma olduğu belirlenmiştir. Orta düzey gelir grubuna sahip bireylerin aktarılan psikolojik travma düzeylerinin yüksek gelir grubuna göre daha yüksek olduğu; sosyal duygusal yalnızlık düzeylerinin ise düşük gelir grubunda, orta gelir grubuna kıyasla daha yüksek olduğu tespit edilmiştir. Günlük sosyal medyada geçirilen süre değişkenine göre günde 5 saat ve üzeri sosyal medya kullanan bireylerin hem aktarılan psikolojik travma hem de sosyal duygusal yalnızlık düzeylerinin daha yüksek olduğu belirlenmiştir. Bununla birlikte eğitim durumu, kardeş sayısı, sosyal medya gruplarına üye olma durumu ve sosyal gruplarla vakit geçirme süresi değişkenleri açısından anlamlı bir farklılık olmadığı saptanmıştır. Aktarılan psikolojik travma ile sosyal duygusal yalnızlık arasında pozitif yönlü ve istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki olduğu belirlenmiştir. Yapılan doğrusal regresyon analizi sonucunda aktarılan psikolojik travmanın sosyal duygusal yalnızlığın anlamlı bir yordayıcısı olduğu ve sosyal duygusal yalnızlık düzeyindeki toplam varyansın %23'ünü açıkladığı tespit edilmiştir. Elde edilen bulgular doğrultusunda araştırma sonuçlarına dayalı önerilere yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to examine the relationship between intergenerational psychological trauma and social and emotional loneliness in adults. A correlational survey model based on the descriptive method was employed in the research. The study group consisted of a total of 513 adults aged 18 and above. The Intergenerational Psychological Trauma Scale and the Social and Emotional Loneliness Scale for Adults were used as data collection instruments, while sociodemographic data were obtained through a Personal Information Form prepared by the researcher. The data were analyzed using the Independent Samples t-test, One-Way Analysis of Variance (ANOVA), the Scheffe post hoc test to determine the source of differences, Pearson correlation coefficient analysis, and linear regression analysis. The findings indicated that individuals' levels of intergenerational psychological trauma did not differ significantly according to gender, age, educational level, number of siblings, romantic relationship status, number of children, employment status, or the type of family in which they were raised. However, levels of social and emotional loneliness differed significantly according to gender, romantic relationship status, and number of children. Men reported higher levels of social and emotional loneliness compared to women; single individuals reported higher levels than married individuals; and individuals without children reported higher levels than those with two children. In terms of economic status, significant differences were found in both intergenerational psychological trauma and social and emotional loneliness levels. Individuals with a middle-income level had higher levels of intergenerational psychological trauma compared to those with a high-income level, while individuals with a low-income level reported higher levels of social and emotional loneliness compared to those with a middle-income level. Regarding daily social media use, individuals who used social media for five hours or more per day exhibited higher levels of both intergenerational psychological trauma and social and emotional loneliness. No significant differences were found in terms of educational level, number of siblings, membership in social media groups, or time spent with social groups. A positive and statistically significant relationship was identified between intergenerational psychological trauma and social and emotional loneliness. The results of the linear regression analysis indicated that intergenerational psychological trauma was a significant predictor of social and emotional loneliness and explained 23% of the total variance in social and emotional loneliness levels. Based on the findings, recommendations were presented in line with the results of the study.