Farklı teknikler ile üretilen akrilik materyallerin yüzey ve mekanik özelliklerinin incelenmesi
Investigation of surface and mechanical properties of acrylic materials fabricated with different techniques
  1. Tez No: 1020674
  2. Yazar: HALİL İBRAHİM KAPLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MERYEM GÜLCE SUBAŞI
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Akrilik Rezin, Bükülme Dayanım, CAD/CAM, Elastik Modülüs, Mikrosertlik, Termal Yaşlandırma, Yüzey Pürüzlülük, Acrylic Resin, CAD/CAM, Elastic Modulus, Flexural Strength, Microhardness, Surface Roughness, Thermal Cycling
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Farklı teknikler ile üretilen akrilik materyallerin yüzey (parlaklık, pürüzlülük) ve mekanik özelliklerinin (bükülme dayanım, elastik modülüs) incelenmesidir. Gereç ve Yöntem: Isı ile polimerize akrilik rezin (I), enjeksiyon tekniği ile üretilen otopolimerize akrilik rezin (E), eksiltmeli teknik ile üretilen akrilik rezin (EKS) ve eklemeli teknik ile üretilen akrilik rezin (EKL) dikdörtgen (n=30) ve disk (n=2) şeklinde elde edildi. Her bir gruptaki örnekler 2 alt gruba [kontrol (K) (48 saat distile suda bekletme) ve termal yaşlandırma (Y) (10 000 devir)] ayrıldı (n=16). Disk şeklindeki numunelerin mikrosertlik değerleri, diğer numunelerin ise parlaklık, yüzey pürüzlülük, 3-nokta bükülme dayanım ve elastik modülüs değerleri elde edildi. Başlangıç ve yaşlandırma sonrası parlaklık, pürüzlülük ve elastik modülüs verileri, 3-nokta bükülme dayanım verileri ve değişkenler arasındaki ilişkiler sırası ile 2 yönlü Robust ANOVA ile, 2 yönlü ANOVA ve Weibull analizi ile ve Pearson ve Spearman korelasyon analizi ile incelendi. Bulgular: Yaşlandırma öncesi ve sonrası mikrosertlik değerleri büyükten küçüğe doğru sırası ile EKS, I, E ve EKL gruplarında gözlendi. Başlangıç parlaklık ve yüzey pürüzlülük değerleri akril tipinden (p<0,001), yaşlandırma sonrası yüzey pürüzlülük değerleri akril ve akril*yaşlandırma tipinden (p<0,001), yaşlandırma sonrası parlaklık, bükülme dayanım ve elastik modülüs değerleri akril, yaşlandırma ve akril*yaşlandırma tipinden (p<0,001) etkilendi. Başlangıç ve yaşlandırma sonrası parlaklık ve pürüzlülük, yaşlandırma sonrası pürüzlülük ve bükülme dayanım ve yaşlandırma sonrası pürüzlülük ve elastik modülüs değerleri arasında negatif yönde anlamlı korelasyon belirlendi. Bükülme dayanım ve elastik modülüs, yaşlandırma sonrası parlaklık ve bükülme dayanım ve yaşlandırma sonrası parlaklık ve elastik modülüs değerleri arasında pozitif yönde anlamlı korelasyon belirlendi. Sonuç: Klinik uygulamada daimi protezlerin yapımında EKS, I ve E teknikleri ile üretilen akrilik rezinler kullanılmalıdır. EKL tekniği ise geçici protez yapımında kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
Aim: To investigate the surface (gloss, roughness) and mechanical properties (flexural strength, elastic modulus) of acrylic materials fabricated with different techniques. Material and Method: Heat-polymerized acrylic resin (I), autopolymerized acrylic resin fabricated using injection technique (E), acrylic resin fabricated using subtractive technique (EKS), and acrylic resin fabricated using additive technique (EKL) were prepared in rectangular (n=30) and disc (n=2) shapes. The samples in each group were divided into 2 subgroups [control (K) (48 hours stored in distilled water) and thermal aging (Y) (10 000 cycles)] (n=16). Microhardness values were obtained for the disc-shaped samples, while gloss, surface roughness, 3-point flexural strength, and elastic modulus values were obtained for the other samples. Initial and post-aging gloss, roughness, and elastic modulus data, 3-point flexural strength data, and the relationships between variables were analyzed by 2-way Robust ANOVA, by 2-way ANOVA and Weibull analysis, and by Pearson and Spearman correlation analysis, respectively. Before and after aging microhardness values from highest to lowest were observed in EKS, I, E, and EKL groups, respectively. Initial gloss and surface roughness values were affected by acrylic type (p<0.001), post-aging surface roughness values were affected by acrylic and acrylic*aging type (p<0.001), and post-aging gloss, flexural strength, and elastic modulus values were affected by acrylic, aging, and acrylic*aging type (p<0.001). A significant negative correlation was found between initial and post-aging gloss and roughness, post-aging roughness and flexural strength, and post-aging roughness and elastic modulus values. A significant positive correlation was found between flexural strength and elastic modulus, post-aging gloss and flexural strength, and post-aging gloss and elastic modulus values. Conclusion: In clinical practice, acrylic resins produced using EKS, I, and E techniques should be used in the fabrication of permanent prostheses. EKL technique may be used for the fabrication of temporary prostheses.