Farklı yüzey bitirme işlemleri uygulanan farklı içerik ve kristalizasyon özelliklerine sahip lityum disilikat seramiklerin renk ve yüzey özelliklerinin incelenmesi
Investigation of color and surface properties of lithium disilicate ceramics with different compositions and crystallization characteristics subjected to different surface finishing treatments
- Tez No: 1020675
- Danışmanlar: PROF. DR. MERYEM GÜLCE SUBAŞI
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Lityum Disilikat Seramik, Renk Değişim, SEM, Translüsensi, Yüzey Bitirme İşlem, Yüzey Pürüzlülük, Color Change, Lithium Disilicate Ceramic, SEM, Surface Finishing Treatment, Surface Roughness, Translucency
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Farklı yüzey bitirme işlemleri uygulanan farklı tip lityum disilikat seramiklerin optik ve yüzey özelliklerinin incelenmesidir. Gereç ve Yöntem: Lityum disilikat (LD), virgilit içeren lityum disilikat (VLD), nano lityum disilikat (NLD) ve fonksiyonel geçişli lityum disilikat (FGLD) seramikler (n=34) kesildi (kalınlık=1,5 mm). LD ve NLD'nin kristalizasyon fırınlaması sonrası 1'er örnek SEM ile incelendi (n=4). Örnekler 3 alt gruba [kontrol (K), cila+polisaj (C+P), glaze (G)] ayrıldı (n=11). Her gruptan 1'er örnek SEM ile incelendi. Kalan örnekler (n=10) termal olarak yaşlandırıldı (10 000 devir). Renk, translüsensi ve pürüzlülük ölçümleri yaşlandırma öncesi ve sonrası gerçekleştirildi. Başlangıç ve yaşlandırma sonrası TP00 ve pürüzlülük, ∆TP00, ΔE00 ve pürüzlülük fark değerleri 2 yönlü Robust ANOVA ile ve gruplar arasındaki ilişki Spearman ve Pearson korelasyon analizi ile incelendi. Bulgular: Kristalizasyon fırınlaması sonrası LD ve NLD, tüm seramiklerin G grupları düzgün yüzeye sahipti. ΔE00, başlangıç ve yaşlandırma sonrası TP00 ve başlangıç pürüzlülük değerleri sırasıyla seramik tipinden, seramik ve seramik*yüzey işlem tipinden, ve seramik*yüzey işlem tipinden etkilendi (p<0,001). ∆TP00, yaşlandırma sonrası pürüzlülük ve pürüzlülük fark değerleri seramik ve yüzey işlem tipinden etkilenmedi. Tüm seramikler klinik olarak kabul edilebilir ΔE00 değerlerine sahipti. NLD'nin ΔE00 değeri algılanabilir iken, diğer seramiklerin ΔE00 değerleri algılanamaz idi. Klinik olarak tüm seramiklerin, LD'nin K, VLD, NLD ve FGLD'nin tüm yüzey işlem gruplarının ∆TP00 değerleri algılanamaz ve kabul edilebilir iken, LD'nin C+P ve G gruplarının ∆TP00 değerleri algılanabilir ve kabul edilebilir idi. Başlangıç ve yaşlandırma sonrası TP00 ve pürüzlülük değerleri arasında negatif anlamlı korelasyon, ΔE00 ve ∆TP00 değerleri arasında pozitif anlamlı korelasyon belirlendi. Sonuç: Klinik uygulamada tüm seramikler ve yüzey bitirme işlemleri (C+P, G) kullanılabilir. Translüsensinin önemli olduğu durumlarda NLD ve FGLD seramikler tercih edilebilir.
Özet (Çeviri)
Objective: To investigate the optical and surface properties of different types of lithium disilicate ceramics subjected to different surface finishing treatments. Material and Method: Lithium disilicate (LD), virgilite containing lithium disilicate (VLD), nano lithium disilicate (NLD), and functionally graded lithium disilicate (FGLD) ceramics (n=34) were cut (thickness=1.5 mm). After crystallization firing of LD and NLD, one specimen was examined with SEM (n=4). Specimens were divided to 3 subgroups [control (C), polishing (C+P), and glaze (G)] (n=11). One specimen from each subgroup was analyzed with SEM. Remaining specimens (n=10) were thermally aged (10 000 cycles). Color, translucency, and roughness measurements were performed before and after aging. Initial and post-aging TP00 and roughness, ∆TP00, ΔE00, and roughness change values by 2-way Robust ANOVA, and relationship between groups by Spearman and Pearson correlation analyses were analysed. Results: After crystallization firing, LD and NLD, G groups of all ceramics had smooth surface. ΔE00, initial and post-aging TP00, and initial roughness values were affected by ceramic type, ceramic and ceramic*surface treatment type, and ceramic*surface treatment type, respectively (p<0.001). ∆TP00, post-aging roughness and roughness change values were not affected by ceramic and surface treatment type. All ceramics had clinically acceptable ΔE00 values. ΔE00 value of NLD was perceptible, whereas ΔE00 values other ceramics were imperceptible. Clinically ∆TP00 values of all ceramics, K group of LD, all surface treatment groups of VLD, NLD, and FGLD were imperceptible and acceptable, whereas ∆TP00 values of C+P and G groups of LD were perceptible and acceptable. Negative significant correlations were determined between initial and post-aging TP00 and roughness values, positive significant correlation was determined between ΔE00 and ∆TP00 values. Conclusion: In clinical practice, all ceramics and surface finishing treatments (C+P, G) can be used. If translucency is important, NLD and FGLD ceramics may be preferred.