Toplumsal rollerin otobiyografik imgelerle anlatımı
The narration of social roles through autobiographical images
- Tez No: 1020682
- Danışmanlar: PROF. NECLA RÜZGAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Feminist sanat, Kadın sanatçılar, Kimlik inşası, Temsil, Toplumsal cinsiyet, Yerel kültür, Feminist art, Women artists, Identity formation, Representation, Gender, Local culture
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
Özet
Kimlik inşa süreçleri ve bu süreçler içerisinde üretilen toplumsal cinsiyet rolleri, kadın sanatçıların üretimleri üzerinden sanat tarihine yeniden bir yön vermektedir. 19. ve 20. yüzyılda, kıta felsefesinde geliştirilen kimlik tartışmalarının etkisiyle kadın sanatçılar, kendi deneyimlerini, belleklerini ve travmalarını biyografik imgeler aracılığıyla sanat eserine dönüştürmektedir. Özellikle Türkiye'de, 1980'li yıllardan itibaren üretim yapan kadın sanatçıların yerel kültüre, toplumsal belleğe ve gündelik yaşama ilişkin unsurları çalışmalarına dahil etmeleri, kimlik inşa süreçlerinde kültürün belirleyici rolünü de ortaya koymaktadır. Nitel araştırma yöntemi ve literatür taraması yapılarak elde edilen kuramsal bilgiler ışığında, tez kapsamında üretilen çalışmalar, öz yaşam öyküsünden hareketle, yerel kültüre ait söylem ve imgeler üzerinden kumaş üzerine akrilik boya, serigrafi, video kolajı ve kanaviçe gibi çeşitli uygulama yöntemi ve teknikleriyle yeniden yorumlanmıştır. Toplumsal Rollerin Otobiyografik İmgelerle Anlatımı başlıklı bu tezde, kimlik çatışmaları çerçevesinde toplumsal cinsiyet temsillerinin nasıl kurulduğu, tekrar edildiği ve görünür kılındığı sorgulanmıştır.
Özet (Çeviri)
The processes of identity construction and the gender roles produced within these processes are reshaping the course of art history through the works of women artists. In the 19th and 20th centuries, influenced by debates on identity developed in continental philosophy, women artists have transformed their own experiences, memories and traumas into works of art through biographical imagery. Particularly in Turkey, the inclusion by women artists—who have been active since the 1980s—of elements relating to local culture, social memory and everyday life in their works highlights the decisive role of culture in identity construction processes. In the light of theoretical insights obtained through qualitative research methods and a literature review, the works produced within the scope of this thesis have been reinterpreted—drawing on autobiographical narratives and utilizing discourses and imagery specific to local culture—through various application methods and techniques such as acrylic paint on fabric, screen printing, video collage and cross-stitch. In this thesis, entitled 'The Narration of Social Roles through Autobiographical Images', the ways in which gender representations are constructed, reproduced and made visible within the framework of identity debates have been examined.