Bariatrik cerrahi planlanan hastalarda diyet inflamatuar indeks skoru yeme tutumları ve kronotipleri arasındaki ilişkinin belirlenmesi
Determination of the relationship between dietary inflammatory index score eating attitudes and chronotypes in patients planned for bariatric surgery
- Tez No: 1020683
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EMRE BATUHAN KENGER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
- Anahtar Kelimeler: Bariatrik Cerrahi, Diyet İnflamatuar İndeksi, Yeme Tutumları, Kronotip, Obezite, Diyet inflamatuvar indeksi, Diyet kalitesi, Obezite cerrahisi, Yeme davranışı, Bariatric Surgery, Dietary Inflammatory Index, Eating Attitudes, Chronotype, Obesity, Dietary inflammatory index, Diet quality, Eating behaviour
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Bilgi Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Programlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Bilim Dalı
Özet
Obezite, düşük dereceli sistemik inflamasyon ile ilişkili, kronik ve çok faktörlü bir hastalıktır. Bariatrik cerrahi ise şiddetli obezitenin tedavisinde etkili bir yöntem olarak kabul edilmektedir. Bununla birlikte, cerrahi öncesi değerlendirme yalnızca antropometrik inceleme ile sınırlı kalmamalı; bireylerin diyet özelliklerini, yeme davranışlarını ve kronotiple ilişkili özelliklerini de kapsamalıdır. Bu çalışmanın amacı, bariatrik cerrahi planlanan bireylerde Diyet İnflamatuar İndeks (Dİİ) skoru, yeme tutumları ve kronotip arasındaki ilişkinin araştırılmasıdır. Bu kesitsel çalışmaya bariatrik cerrahi planlanan 160 yetişkin birey dahil edilmiştir. Katılımcıların sosyodemografik ve antropometrik verileri kaydedilmiş, besin tüketimi 3 günlük besin kayıtları ile değerlendirilmiş ve Dİİ skorları beslenme verilerinden hesaplanmıştır. Yeme tutumları Üç Faktörlü Yeme Ölçeği ile, kronotip özellikleri ise Sabahçıl-Akşamcıl Anketi ile değerlendirilmiştir. Katılımcıların yaş ortalaması 36,31±10,73 yıl, ortalama beden kütle indeksi 42,91±8,15 kg/m² olup, örneklemin %67,5'ini morbid obez bireyler oluşturmuştur. Katılımcıların büyük çoğunluğu (%68,8) akşamcıl kronotip olarak sınıflandırılmıştır. Dİİ skoru ile duygusal yeme arasında zayıf düzeyde, istatistiksel olarak anlamlı ve pozitif yönlü bir korelasyon saptanmıştır (rho=0,191; p=0,015). Çok değişkenli regresyon analizinde beden kütle indeksi ve günlük ara öğün sayısının Dİİ skoru ile negatif yönde; duygusal yeme ve kadın cinsiyetin ise Dİİ skoru ile pozitif yönde ilişkili olduğu belirlenmiştir. Regresyon modelinin istatistiksel olarak anlamlı olduğu ve Dİİ skorundaki varyansın %11,6'sını açıkladığı saptanmıştır (R²=0,116; p=0,001). Sonuç olarak, duygusal yeme, bariatrik cerrahi adayı bireylerde diyetin inflamatuar potansiyeli ile yakından ilişkili yeme davranışı boyutu olarak öne çıkmaktadır. Bu bulgular, preoperatif beslenme değerlendirmesinin yalnızca besin alımı ile sınırlı kalmaması, kronobeslenmeye ilişkin bileşenleri de içermesi gerektiğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Obesity is a chronic and multifactorial disease associated with low-grade systemic inflammation. Bariatric surgery is considered an effective treatment modality for severe obesity. However, preoperative evaluation should not be limited to anthropometric assessment alone; it should also encompass individuals' dietary characteristics, eating behaviors, and chronotype-related features. Therefore, this study aimed to investigate the relationship between Dietary Inflammatory Index (DII) score, eating attitudes, and chronotype in individuals scheduled for bariatric surgery. This cross-sectional study included 160 adults scheduled for bariatric surgery. Sociodemographic and anthropometric data were recorded, dietary intake was assessed using 3-day food records, and DII scores were calculated based on dietary data. Eating attitudes were evaluated using the Three-Factor Eating Questionnaire, whereas chronotype characteristics were assessed using the Morningness–Eveningness Questionnaire. The mean age of the participants was 36.31±10.73 years, and the mean body mass index was 42.91±8.15 kg/m². Of the sample, 67.5% consisted of morbidly obese individuals. The majority of the participants (68.8%) were classified as evening chronotypes. A weak, positive and statistically significant correlation was identified between DII score and emotional eating (rho=0.191; p=0.015). In multivariable regression analysis, body mass index and number of daily snacks were negatively associated with DII score, whereas emotional eating and female sex were positively associated with DII score. The regression model was statistically significant and explained 11.6% of the variance in DII score (R²=0.116; p=0.001). In conclusion, emotional eating appears to be the eating behavior dimension most closely associated with the inflammatory potential of the diet in individuals scheduled for bariatric surgery. These findings indicate that preoperative nutritional assessment should not be limited to dietary intake alone, but should also incorporate behavioral and chrononutritional components.