Yenidoğanın geçici takipnesi tanılı bebeklerde renal fonksiyonun değerlendirilmesinde yakın kızılötesi spektroskopinin yenilikçi kullanımı
The innovative use of near-infrared spectroscopy in the assessment of renal function in infants diagnosed with transient neonatal tachypnea
  1. Tez No: 1020681
  2. Yazar: SÜMEYRA EŞMELİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DİLEK KAHVECİOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Fraksiyone doku oksijen saturasyonu, renal oksijenizasyon, yakın kızılötesi spektroskopisi, yenidoğanın geçici takipnesi, Fractional tissue osygen extraction, Near-infrared Spectroscopy, renal oxygenation, transient tachypnea of the newborn
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Yenidoğanın geçici takipnesi, term ve geç preterm yenidoğanlarda yaşamın ilk saatlerinde ortaya çıkan ve çoğu olguda 48-72 saat içinde gerileyen bir geçiş dönemi solunum hastalığıdır. Yenidoğanın geçici takipnesi çoğunlukla benign ve kendini sınırlayan bir tablo olarak kabul edilmekle birlikte, postnatal dönemde gelişen solunum sıkıntısı ve oksijen gereksiniminin sistemik organ perfüzyonunu etkileyebileceği düşünülmektedir. Bu çalışmada, yenidoğanın geçici takipnesi tanısı alan yenidoğanlarda postnatal erken dönemde renal doku oksijenizasyonunun yakın kızılötesi spektroskopi ile değerlendirilmesi, sağlıklı yenidoğanlarla karşılaştırılması ve yenidoğanın geçici takipnesinde postnatal renal adaptasyon sürecinde gecikme olup olmadığının ortaya konulması amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma, gözlemsel, karşılaştırmalı ve tekrarlayan ölçüm tasarımlı klinik bir araştırma olarak planlandı. Çalışmaya yenidoğanın geçici takipnesi tanısı alan 35 yenidoğan ve 35 sağlıklı yenidoğan olmak üzere toplam 70 yenidoğan dahil edildi. Yenidoğanın geçici takipnesi grubunda renal bölgesel oksijen satürasyonu ölçümleri postnatal ilk 48 saat boyunca gerçekleştirildi. Sağlıklı kontrol grubunda ise ölçümler postnatal 18-24. saat aralığında bir saat süreyle yapıldı. Yakın kızılötesi spektroskopi verileri standardize edilerek 6 saatlik zaman dilimleri halinde analiz edildi. Fraksiyonel doku oksijen ekstraksiyonu, eş zamanlı periferik oksijen satürasyonu ve renal bölgesel oksijen satürasyonu değerleri kullanılarak hesaplandı. Bulgular: Yenidoğanın geçici takipnesi ve kontrol grupları arasında anne yaşı, gebelik haftası, cinsiyet, doğum şekli, doğum ağırlığı, maternal biyokimya ve kord kan gazı parametreleri açısından anlamlı fark saptanmadı. Buna karşın 1. ve 5. dakika APGAR skorları yenidoğanın geçici takipnesi grubunda anlamlı olarak daha düşük bulundu. Postnatal 18-24 saat diliminde yenidoğanın geçici takipnesi grubunda renal bölgesel oksijen satürasyonu değerleri kontrol grubuna göre anlamlı olarak daha yüksek (p=0,003), renal fraksiyonel doku oksijen ekstraksiyonu değerleri ise anlamlı olarak daha düşük (p=0,001) saptandı. Yenidoğanın geçici takipnesi grubunda postnatal ilk 48 saat boyunca renal bölgesel oksijen satürasyonunda azalma, renal fraksiyonel doku oksijen ekstraksiyonunda ise artış eğilimi izlendi. Solunum desteği yöntemlerine göre gerçekleştirilen alt grup analizleri, renal oksijenizasyon parametrelerinin klinik şiddetle doğrudan ilişkili olabileceğini ortaya koymuştur. Özellikle noninvaziv intermittan pozitif basınçlı ventilasyon desteği alan hastalarda, küvöz içi serbest oksijen ve sürekli pozitif hava yolu basıncı uygulanan gruplara göre renal bölgesel oksijen satürasyonu daha düşük, renal fraksiyonel doku oksijen ekstraksiyonu ise daha yüksek bulundu. Sonuç: Bu çalışmada, yenidoğanın geçici takipnesi tanısı alan yenidoğanlarda renal oksijenizasyon seyrinin sağlıklı yenidoğanlarda beklenen fizyolojik geçiş sürecinden farklı bir patern gösterdiği saptanmıştır. Özellikle postnatal 18-24. saat diliminde renal doku oksijen saturasyon değerlerinin daha yüksek, fraksiyonel doku oksijen ekstraksiyon değerlerinin ise daha düşük bulunması, yenidoğanın geçici takipnesinde erken postnatal dönemde böbrek oksijen sunumu ve tüketimi arasındaki dengenin değiştiğini düşündürmektedir. Yenidoğanın geçici takipnesinin sistemik organ adaptasyonuna da yansımaları olabilecek bir yenidoğan geçiş tablosu olarak ele alınabileceğini desteklemektedir. Renal yakın kızılötesi spektroskopisi, yenidoğanın geçici takipnesi tanılı yenidoğanlarda böbreğin postnatal fizyolojik yanıtını noninvaziv olarak değerlendirmede yararlı ve klinik açıdan uygulanabilir bir yöntem olarak öne çıkmaktadır.
Özet (Çeviri)
Aim: Transient tachypnea of the newborn is a transient respiratory disorder that occurs in the first hours of life in term and late preterm infants and resolves within 48–72 hours in most cases. Although transient tachypnea of the newborn is generally considered a benign and self-limiting condition, it is hypothesised that respiratory distress and oxygen requirements developing in the postnatal period may affect systemic organ perfusion. The aim of this study was to evaluate renal tissue oxygenation in the early postnatal period using near-infrared spectroscopy in newborns diagnosed with transient tachypnea of the newborn, to compare these findings with those of healthy newborns, and to determine whether there is a delay in the postnatal renal adaptation process in cases of transient tachypnea of the newborn. Materials and Methods: The present study was designed as an observational, comparative, and repeated-measure clinical research. A total of 70 newborns were included in the study, comprising 35 newborns diagnosed with transient tachypnea of the newborn and 35 healthy newborns. In the transient tachypnea of the newborn group, measurements of renal regional oxygen saturation were performed during the first 48 hours postnatal. In the healthy control group, measurements were recorded for a period of one between the 18th and 24th hours postnatal. The near-infrared spectroscopy data were standardized and analyzed in 6-hour intervals. The calculation of fractional tissue oxygen extraction was performed using concurrent peripheral oxygen saturation and renal regional oxygen saturation values. Results: No significant differences were observed between the neonatal transient tachypnea group and the control groups in terms of maternal age, gestational age, sex, mode of delivery, birth weight, maternal biochemistry, and umbilical cord blood gas parameters. However, the 1-minute and 5-minute APGAR scores were found to be significantly lower in the neonatal transient tachypnea group. During the postnatal 18-24 hour period, renal regional oxygen saturation values were significantly higher (p=0.003) and renal fractional tissue oxygen extraction values were significantly lower (p=0.001) in the group with transient tachypnea of the newborn compared to the control group. In the group exhibiting transient tachypnea of the newborn, a decrease in renal regional oxygen saturation and an increase in renal fractional tissue oxygen extraction were observed over the first 48 hours postnatal. Subgroup analyses based on respiratory support methods revealed that renal oxygenation parameters may be directly related to clinical severity. In particular, in patients receiving noninvasive intermittent positive pressure ventilation support, renal regional oxygen saturation was lower and renal fractional tissue oxygen extraction was higher compared to groups receiving incubator-internal free oxygen and continuous positive airway pressure. Conclusion: The present study has determined that the course of renal oxygenation in newborns diagnosed with transient tachypnea of the newborn exhibits a pattern that is different from the physiological transition process expected in healthy newborns. The observation that renal tissue oxygen saturation values were elevated and fractional tissue oxygen extraction values were diminished during the 18–24-hour postnatal period indicates that the equilibrium between renal oxygen supply and consumption undergoes modifications in the early postnatal period in neonatal transient tachypnea. This finding lends further support to the hypothesis that transient tachypnea of the newborn can be considered a neonatal transition state, with the potential to impact systemic organ adaptation. Renal NIRS has been shown to be a useful and clinically applicable noninvasive method for evaluating the postnatal physiological response of the kidney in newborns diagnosed with transient tachypnea of the newborn.