Acil servise başvuran ve enfeksiyon tanısı konulan kanser hastalarında hasta sonlanımı üzerine etkili faktörlerin incelenmesi
Investigation of factors affecting patient outcomes in cancer patients presenting to the emergency department with infection
  1. Tez No: 1020685
  2. Yazar: ZEYNEP İREM TEMİR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SİNAN GENÇ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Acil Servis, Kanser, Enfeksiyon, Kritik Bakım İhtiyacı, Prognostik Faktörler, Emergency Department, Cancer, Infection, Critical Care Requirement, Prognostic Factors
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, acil servise başvuran ve enfeksiyon tanısı alan kanser hastalarında kritik bakım ihtiyacı, mortalite ve yatış süreçleri ile ilişkili klinik, laboratuvar ve prognostik faktörleri belirlemek; bu faktörlerin hasta sonlanımları üzerindeki etkilerini değerlendirmektir. Ayrıca klinik sonlanımların erken dönemde öngörülmesine katkı sağlayabilecek bağımsız risk faktörlerinin ortaya konulması ve hasta yönetimine yönelik klinik yaklaşımların geliştirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Bu prospektif, gözlemsel ve tek merkezli kohort çalışması, Temmuz 2025-Mart 2026 tarihleri arasında Ankara Üniversitesi İbni Sina Araştırma ve Uygulama Hastanesi Acil Servisinde yürütüldü. Acil servise başvuran ve enfeksiyon tanısı alan erişkin kanser hastaları çalışmaya dahil edildi. Febril nötropeni tanısı alan hastalar ile aynı şikâyet nedeniyle tekrar başvuran olgular çalışma dışı bırakıldı. Hastaların demografik özellikleri, malignite özellikleri, enfeksiyon odakları, komorbiditeleri, Charlson Komorbidite İndeksi, ECOG performans skoru, Glasgow Koma Skalası, vital bulguları, laboratuvar parametreleri ve klinik skorlama sistemleri (NEWS, MEWS ve SOFA) kaydedildi. Primer sonlanım noktası kritik bakım ihtiyacı, sekonder sonlanım noktaları ise mortalite ve yatış süreleri olarak belirlendi. Kritik bakım ihtiyacı ve mortalite ile ilişkili bağımsız risk faktörleri lojistik regresyon ve Cox regresyon analizleri ile değerlendirildi. Bulgular: Çalışmaya toplam 609 hasta dahil edildi. Hastaların yaş ortalaması 66,1±14,1 yıl olup, %55,8'i erkekti. Kritik bakım ihtiyacı %19,7, genel mortalite oranı ise %19,0 olarak saptandı. Sepsis sıklığı %12,6 olup, sepsis varlığı hem kritik bakım ihtiyacı hem de mortalite ile anlamlı ilişki gösterdi (p<0,001). Kritik bakım ihtiyacı ve mortalite gelişen hastalarda ECOG performans skoru, Charlson Komorbidite İndeksi, NEWS, MEWS ve SOFA skorları anlamlı olarak daha yüksek, Glasgow Koma Skalası değerleri ise daha düşük bulundu (tümü için p<0,001). Çok değişkenli analizlerde ECOG performans skoru, Charlson Komorbidite İndeksi, sepsis varlığı ve yüksek SOFA skorunun klinik sonlanımların bağımsız belirleyicileri olduğu gösterildi. Laboratuvar değerlendirmelerinde yüksek laktat ve prokalsitonin düzeyleri ile düşük albumin düzeylerinin kritik bakım ihtiyacı ve mortalite ile ilişkili olduğu saptandı. Kaplan–Meier analizlerinde sepsis varlığı, yüksek SOFA skoru, yüksek laktat düzeyi ve kritik bakım ihtiyacının azalmış sağkalım ile ilişkili olduğu gösterildi (p<0,001). Sonuç: Acil servise enfeksiyon tanısıyla başvuran kanser hastalarında kritik bakım ihtiyacı ve mortalite oranları yüksek bulunmuştur. ECOG performans skoru, Charlson Komorbidite İndeksi, sepsis varlığı, Glasgow Koma Skalası, SOFA ve NEWS skorları ile laktat ve prokalsitonin düzeylerinin klinik sonlanımların öngörülmesinde önemli belirteçler olduğu gösterilmiştir. Özellikle yüksek SOFA skoru, sepsis varlığı ve artmış laktat düzeyleri azalmış sağkalım ile ilişkili bulunmuştur. Bu parametrelerin acil servis başvurusunda erken dönemde değerlendirilmesi, yüksek riskli hastaların tanınmasına, uygun hasta triyajının yapılmasına ve zamanında kritik bakım planlanmasına katkı sağlayabilir. Bulgularımızın doğrulanması ve genellenebilirliğinin artırılması için daha geniş örneklemli ve çok merkezli prospektif çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to identify the clinical, laboratory, and prognostic factors associated with critical care requirement, mortality, and hospitalization outcomes in cancer patients presenting to the emergency department with an infection diagnosis, and to evaluate the effects of these factors on patient outcomes. Additionally, the study aimed to determine independent risk factors that may contribute to the early prediction of adverse clinical outcomes and to provide data that may improve clinical management strategies in this patient population. Materials and Methods: This prospective, observational, single-center cohort study was conducted in the Emergency Department of Ankara University İbni Sina Research and Application Hospital between July 2025 and March 2026. Adult cancer patients presenting to the emergency department with an infection diagnosis were included. Patients diagnosed with febrile neutropenia and those with repeated admissions due to the same complaint were excluded. Demographic characteristics, malignancy-related features, infection foci, comorbidities, Charlson Comorbidity Index, ECOG performance status, Glasgow Coma Scale, vital signs, laboratory parameters, and clinical scoring systems (NEWS, MEWS, and SOFA) were recorded. The primary outcome was defined as critical care requirement, while secondary outcomes included mortality and length of hospitalization. Independent risk factors associated with critical care requirement and mortality were evaluated using logistic regression and Cox regression analyses. Results: A total of 609 patients were included in the study. The mean age was 66.1±14.1 years, and 55.8% of the patients were male. The rate of critical care requirement was 19.7%, while the overall mortality rate was 19.0%. Sepsis was present in 12.6% of patients and was significantly associated with both critical care requirement and mortality (p<0.001). Patients who developed critical care requirement or mortality had significantly higher ECOG performance scores, Charlson Comorbidity Index scores, NEWS, MEWS, and SOFA scores, whereas Glasgow Coma Scale scores were significantly lower (all p<0.001). Multivariable analyses demonstrated that ECOG performance status, Charlson Comorbidity Index, presence of sepsis, and a high SOFA score were independent predictors of adverse clinical outcomes. Laboratory analyses revealed that elevated lactate and procalcitonin levels and decreased albumin levels were associated with critical care requirement and mortality. Kaplan–Meier survival analyses demonstrated that sepsis, high SOFA scores, elevated lactate levels, and critical care requirement were associated with reduced survival (p<0.001). Conclusion: Critical care requirement and mortality rates were high among cancer patients presenting to the emergency department with an infection diagnosis. ECOG performance status, Charlson Comorbidity Index, presence of sepsis, Glasgow Coma Scale, SOFA and NEWS scores, as well as lactate and procalcitonin levels, were identified as important predictors of adverse clinical outcomes. In particular, high SOFA scores, presence of sepsis, and elevated lactate levels were associated with decreased survival. Early assessment of these parameters at emergency department presentation may facilitate the identification of high-risk patients, improve triage decisions, and enable timely critical care planning. Larger multicenter prospective studies are needed to validate these findings and improve their generalizability.