Acil serviste pnömoni tanısı alan hastalarda panimmün inflamasyon değeri ile CURB-65 VE PSI skorlarının mortalite ve klinik sonuçları öngörme becerilerinin karşılaştırılması
Comparison of the ability of panimmune inflammation value, CURB-65 and PSI scores to predict mortality and clinical outcomes in patients diagnosed with pneumonia in the emergency department
  1. Tez No: 953820
  2. Yazar: OZAN ORAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZEYNEP KARAKAYA, DR. EFE KANTER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Pan-Immun-Inflamatuar Değer, PIV, CURB65, PSI, Acil Servis, Pnönomi, Alt Solunum Yolu Enfeksiyonu, Pan-Immune Inflammatory Value, PIV, CURB-65, PSI, Emergency Department, Pneumonia, Lower Respiratory Tract Infection
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 41
Özet
Giriş ve Amaç: Günümüzde pnömoni hastalarında prognoz değerlendirmesinde yaygın olarak CURB-65 ve PSI skorlama sistemleri kullanılmasına rağmen, bu skorlama sistemlerinin acil servis pratiğinde çeşitli limitasyonları bulunmakta ve daha pratik, kolay uygulanabilir prognostik belirteçlere ihtiyaç duyulmaktadır. Çalışmamızda pnömoni tablosuyla acil servise başvuran hastalarda öncelikle Pan-Immune Inflammatory Value (PIV)'nin ve buna ek olarak CURB-65, PSI gibi mevcut skorlama sistemleri ile karşılaştırmalı olarak hastaların mortalite riskini, hastaneye yatış ihtiyacını ve hastane içi sonlanımını öngördürücü değerinin araştırılması amaçlandı. Yöntem: Bu çalışma, retrospektif bir gözlemsel çalışma olarak tasarlanmıştır. Çalışmaya, İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Servisi'ne son 5 yıl içinde başvuran 18 yaş ve üzeri hastalar arasından pnömoni tanısı konulan 447 hasta dahil edildi. PIV, CURB-65 ve PSI skorları hesaplandı. Hesaplanan bu değerlerin seçilen hastalarda mortalite ve klinik sonuçları öngörmede prognoz göstergesi olarak kullanılıp kullanılamayacağı ROC eğrisi analizi ile incelendi. Bulgular: PIV değerlerinde acil servisteki klinik sonlanım(p=0.225) ve 30 günlük mortalite açısından(AUC=0.506, p=0.902) istatistiksel fark izlenmedi. Hastaneye yatış açısından(AUC=0.549, p=0.069) istatistiksel bir anlamlılık olmadığı görülmesinin yanı sıra >700.6 cut-off uyla %82 sensiviteye ulaştığı izlendi. Sonuçlar: PIV'in mortalite konusunda umut vadeden çalışmaları olsa da Acil serviste klinik karar vermede CURB65 ve PSI kadar güçlü olmadığını ve eldeki bulgularla değerlendirilmesinin anlamlı olmadığı görüldü.
Özet (Çeviri)
Aim: CURB-65 and PSI scoring systems are widely used for prognostic evaluation in pneumonia patients today. These scoring systems have various limitations in emergency department practice, and there is a need for more practical, easily applicable prognostic markers. Our study aimed to investigate the predictive value of primarily Pan-Immune Inflammatory Value (PIV) and additionally existing scoring systems such as CURB-65 and PSI in comparison for mortality risk, hospitalization need, and in-hospital outcomes in patients presenting to the emergency department with pneumonia. Methods: This study was designed as a retrospective observational study. A total of 447 patients diagnosed with pneumonia among patients aged 18 years and older who presented to İzmir Atatürk Training and Research Hospital Emergency Department within the last 5 years were included in the study. PIV, CURB-65, and PSI scores were calculated. Whether these calculated values could be used as prognostic indicators in predicting mortality and clinical outcomes in selected patients was examined with ROC curve analysis. Results: No statistically significant difference was observed between PIV values in terms of clinical outcome in the emergency department (p=0.225) and 30-day mortality (AUC=0.506, p=0.902). No statistical significance was observed in terms of hospitalization (AUC=0.549, p=0.069), and a sensitivity of 82% was observed with a cut-off of >700.6. Conclusion: PIV has promising studies on mortality; it was found that it is not as powerful as CURB65 and PSI in clinical decision-making in the emergency department, and its evaluation with the available findings is not meaningful.