Ortaokul öğrencilerinin okul iklimi algıları, öznel iyi oluşları veakademik motivasyonları arasındaki ilişki: Karma yöntem araştırması
School climate, subjective well-being, and academic motivation in middle school: A mixed methods study
  1. Tez No: 1020693
  2. Yazar: İLKNUR KUMBARACI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SEVİNÇ GELMEZ BURAKGAZİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Eğitim, Motivasyon, Okul iklimi, Ortaokul öğrencileri, Öz belirleme, Öznel iyi oluş, Education, Motivation, School climate, Secondary school students, Determination of essense, Subjective well-being
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
Özet
Bireyin çok yönlü gelişiminde öncü rol oynayan okul yaşamını etkileyen okul iklimi, okulda öznel iyi oluş ve akademik motivasyon değişkenlerinin araştırılması önemlidir. Bu araştırma, ortaokul 7. ve 8. sınıf öğrencilerinin okul iklimi algıları, okulda öznel iyi oluşları ve akademik motivasyonları arasındaki ilişkileri incelemeyi ve öğrencilerin bu değişkenlere ilişkin deneyimlerini nitel veriler aracılığıyla derinlemesine ortaya koymayı amaçlamaktadır. Çalışma nicel aşaması baskın, kısmi karma sıralı baskın durum deseninde yürütülmüştür. Katılımcılar 2024-2025 eğitim-öğretim döneminde Ankara merkez ilçelerinde öğrenim gören nicel aşamada tabakalı, basit seçkisiz ve küme örnekleme yöntemlerinden yararlanılarak seçilen 936 öğrenci ile nitel aşamada ölçüt örnekleme yöntemiyle seçilen 16 öğrenciden oluşmaktadır. Veriler okul iklimi, ergenler için kısa okulda öznel iyi oluş ve akademik motivasyon ölçekleri ile yarı yapılandırılmış odak grup görüşmeler aracılığıyla elde edilmiştir. Veri analizi SPSS v29.0.2 programı ve tümdengelimci içerik analizi yöntemiyle yürütülmüş; bulgular Öz Belirleme Kuramı çerçevesinde yorumlanmıştır. Araştırmanın sonuçlarına göre, okul iklimi, okulda öznel iyi oluş ve akademik motivasyon arasında anlamlı ilişkiler bulunmakta; okulda öznel iyi oluş kısmi aracılık göstermektedir. Buna göre okul iklimi bağlamsal bir faktör oluşturarak, olumlu okul iklimi öğrencilerin okulda öznel iyi oluşlarını desteklemekte, bu da akademik motivasyona olumlu yansımaktadır. Araştırma sonuçları doğrultusunda, okul ikliminin güvenlik, öğretme-öğrenme, ilişkiler ve çevre boyutlarına yönelik düzenlemeler, sosyal-duygusal öğrenme becerilerinin eğitim programlarına sistematik biçimde dahil edilmesi ve merak uyandıran destekleyici öğrenme ortamlarının oluşturulması vb. önerilerin program geliştiricilere, uygulayıcılara ve araştırmacılara ışık tutacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
School climate, subjective well-being in school, and academic motivation are considered important variables affecting school life and students' development. This study aims to examine the relationships among 7th and 8th grade middle school students' perceptions of school climate, subjective well-being in school, and academic motivation and to explore students' experiences regarding these variables qualitatively. The study was conducted using a partially mixed sequential dominant status design. In quantitative phase 936 students were selected through stratified, random, and cluster sampling methods and 16 students through criterion sampling in the qualitative phase during the 2024-2025 academic year in the central districts of Ankara. Data were collected through school climate, brief adolescents' subjective well-being in school and academic motivation scales and semi-structured focus group interviews and analyzed using SPSS v29.0.2 and deductive content analysis. Findings were interpreted within the framework of Self-Determination Theory. Results indicated significant relationships among school climate, subjective well-being in school, and academic motivation. Also, subjective well-being in school was found to partially mediate the relationship between school climate and academic motivation. As a result, a positive school climate supports students' subjective well-being and contributes positively to academic motivation. Based on the findings, recommendations regarding improvements in safety, teaching-learning, relationships, and environmental dimensions of school climate, the integration of social-emotional learning skills into educational programs, and the development of curiosity-enhancing and enjoyable learning environments are expected to guide educators, program developers, and researchers.