La référence textuelle et l'enseignement du Français langue étrangère
Metin içi göndergeler ve fransızcanın yabancı dil olarak öğretimi
  1. Tez No: 1020694
  2. Yazar: LEDEYNA GÜNDÜZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BARIŞ AYDIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Artgönderim, Fransızca, Göndergesel iletişim, Metin dil bilim, Sözcüksel bağdaşıklık, Yabancı dil öğretimi, Yapısal uyum, Öngönderim, Anaphora, French language, Referential, Text linguistics, Lexical cohesion, Foreign language teaching, Structural adjustment, Foreword
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Fransızca
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fransız Dili Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Bu tez, Fransızca dilbilgisi ve metinsellik öğretiminde önemli olan art gönderim (anaphore) ve ön gönderim (cataphore) kavramlarını incelemeyi amaçlamaktadır. Bu çalışmanın temel amaçları, art gönderim ve ön gönderimin Fransızca dilbilgisindeki yerini belirlemek, bu metinsel göndermelerin öğrenenlerin dilbilgisel farkındalığını nasıl etkilediğini anlamak ve metin temelli dil öğretiminde nasıl ele alındıklarını incelemektir. Bu araştırmanın kaynak kitabı, B2 seviyesine karşılık gelen“Défi 4”(2020 baskısı) adlı ders kitabından oluşmaktadır. Araştırma, metinlerden alınan örneklerle art gönderim ve ön gönderimin dilbilimsel işlevlerini analiz etmektedir. Bu örneklerle, art gönderim ve ön gönderimlerin cümle içinde, metinlerde ve konuşmalarda nasıl kullanıldığı gösterilecektir. Bu metin içi göndergeler doğru anlaşıldığı takdırde öğrenciler okudukları metinleri daha iyi anlayacak ve yazdıkları metinleri daha etkili bir şekilde oluşturacaklardır. Dolayısıyla bu çalışma, öğrenenlerin bu göndergeleri anlamalarına ve metin üretim becerilerini geliştirmelerine yardımcı olmayı amaçlamaktadır. Sonuç olarak, bu çalışma Fransızca dilbilgisi öğretiminde pratik bir uygulama sağlayarak dil öğrenenlerin metin anlamanın ve üretiminin geliştirilmesine önemli ölçüde katkıda bulunabilir. Ayrıca bu araştırmanın bir amacı da, art gönderim ve ön gönderimin önemini vurgulayarak, öğretmenlerin derslerini daha iyi yapılandırmalarına ve öğrencilerin dilbilgisi anlayışını geliştirmelerine olanak tanıyan etkili öğretim araçları sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to analyze anaphora and cataphora, which are important in the teaching of French grammar. The main aims of this study are to determine the place of anaphora and cataphora anaphora and cataphora in French grammar, to understand how these references affect grammatical affect learners' grammatical awareness, and to examine how these references are references are treated in text-based language teaching. The corpus for this study consists of the textbook titled Défi 4 (2020 edition), which corresponds to level B2. The research analyzes the linguistic functions of anaphora and cataphora using examples drawn from texts. These examples show how anaphora and cataphora are used and and how they affect sentence meaning. This review will help students understand these referents and improve their language production skills. This study highlights the importance of anaphora and cataphora in the teaching of French grammar. A good understanding of in-text references can help students better understand the texts they read and compose more effectively the texts they write. Consequently, this study can make a significant contribution to the improvement of performance of language learners by providing a practical application in the teaching of French grammar.