Hak temelli habercilik perspektifinden çocukların medyadaki temsili: Kayseri örneği
Representation of children in the media from a rights-based journalism perspective: Kayseri̇ example
  1. Tez No: 1020739
  2. Yazar: EZGİ TEK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. DENİZ ELİF YAVALAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gazetecilik, Journalism
  6. Anahtar Kelimeler: Elektronik medya, Türk çocukları, Yerel gazetecilik, Yerel medya, Electronic media, Turkish children, Local journalism, Local media
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gazetecilik Ana Bilim Dalı
Özet
Hak Temelli Habercilik Perspektifinden Çocukların Medyadaki Temsili: Kayseri Örneği başlıklı bu çalışmada yerel gazetelerin çocuk odaklı haberciliğe yaklaşımları ile çocuk haklarına ve gazeteciliğin etik sorumluluklarına ilişkin ulusal ve uluslararası yasa ve bildirgelere ne ölçüde uyum sağladıkları ortaya konulmaya çalışılmıştır. Bu amaç doğrultusunda Kayseri'de yayımlanan yerel gazetelerden Kayseri Anadolu Haber, Gazete Kayseri, Kayseri Gerçek Haber ve Kayseri Gündem gazetelerinin internet sitelerinde 01.12.2023-31.05.2024 tarihleri arasında yayımlanan 718 haber içerik analizi yöntemi ile sistematik biçimde incelenmiştir. Çalışma kapsamında elde edilen temalar, Çocuk Hakları Sözleşmesi, medya temsili teorileri ve gazetecilik etik ilkeleri çerçevesinde yorumlanmıştır. Yapılan çalışma sonucunda elde edilen veriler çocuk odaklı habercilikte çocukların temsillerinin sınırlı, edilgen ve büyük ölçüde yetişkin merkezli olduğunu göstermektedir. Medya içeriklerinde çocuklar çoğunlukla pasif, mağdur veya hizmet alan figürler olarak yer almakta, hak temelli bir çerçeve nadiren benimsenmektedir. Elde edilen bulgular, çocukların haber içeriklerinde çoğunlukla olumlu bir temsil çerçevesinde sunulmalarına rağmen özneleşemediklerini ve haber söyleminde edilgen bir özne konumunda inşa edildiklerini göstermektedir. Çalışma sonucunda çocukların haberlerdeki temsilinin, hem içerik hem de görsel boyutlarda birçok açıdan eksiklikler taşıdığı ve çocuk odaklı haberciliğin mevcut uygulamalarının güçlendirilmesi ve geliştirilmesi gerektiği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study, titled“The Representation of Children in the Media from a Rights-Based Journalism Perspective: The Kayseri Example,”aims to examine how local newspapers approach child-focused journalism and the extent to which they comply with national and international laws and declarations regarding children's rights and the ethical responsibilities of journalism. To this end, 718 news articles published between 01.12.2023-31.05.2024 on the websites of local newspapers published in Kayseri, namely Kayseri Anadolu Haber, Gazete Kayseri, Kayseri Gerçek Haber, and Kayseri Gündem, were systematically examined using content analysis. The themes identified in this study were interpreted within the framework of the Convention on the Rights of the Child, theories of media representation, and journalistic ethical principles. The data indicate that representations of children in child-focused journalism are limited and passive. In media content, children frequently appear as passive figures, sources of trouble, or recipients of services, while rights-related narratives are often replicated rather than deeply internalized. The findings show that, despite often being portrayed within a positive representational framework, children fail to achieve true agency; instead, they are constructed as passive subjects in the stories told about them. The study highlights significant shortcomings both in terms of content and visuals regarding how children are represented in articles, and it offers insights for improving current child-focused journalism practices and the prevailing structures of presentation.