Moda ve benlik: Turist rehberlerinin kıyafetlerinin benlik algılarını nasıl yansıttığı ve şekillendirdiğine dair bir inceleme
Fashion and self: An exploration into of how tourist guides attire reflects and shapes their self-perception
- Tez No: 1020738
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HİDAYET KIŞLALI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Benlik, Moda, Ego, Fashion
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm Rehberliği Ana Bilim Dalı
Özet
Turizm sektöründe önemli bir aktör olan turist rehberleri, ziyaretçi ile turist arasındaki en temel aracı konumundadır. Rehberler yalnızca bilgi aktaran kişiler değil; aynı zamanda kültürün temsilcileri ve ülkenin imajını şekillendiren profesyonellerdir. Bu süreçte rehberlerin iletişim biçimleri, beden dili ve dış görünümleri önemli rol oynamaktadır. Özellikle tur esnasında tercih edilen kıyafetler, rehberlerin hem mesleki kimliklerini hem de benlik algılarını yansıtan sembolik unsurlar olarak değerlendirilmektedir. Bu çerçevede turist rehberlerinin kıyafet tercihleri ile benlik algıları arasındaki ilişkinin incelenmesi hem moda ve benlik literatürü hem de turizm alanı açısından önem taşımaktadır. Bu doğrultuda bu çalışmanın amacı, turist rehberlerinin tur sırasında tercih ettikleri kıyafetler ile benlik algıları arasındaki ilişkinin nasıl şekillendiğini ortaya koymaktır. Araştırmada ilk olarak moda, giyim, benlik ve genişleyen benlik kavramlarına ilişkin literatür taranarak kuramsal bir çerçeve oluşturulmuştur. Moda kavramı; sembolik anlamların maddi nesneler aracılığıyla üretildiği bir alan olarak ele alınmış; giyimin ise bireyin kendisini ifade etme ve konumlandırma biçimlerinden biri olduğu vurgulanmıştır. Benlik kavramı ideal benlik, maddesel benlik, sosyal benlik, ruhsal benlik ve genişleyen benlik boyutlarıyla incelenmiş; sahip olunan nesnelerin benlik ifadesi ve benliğin genişlemesi üzerindeki etkisi değerlendirilmiştir. Araştırmada, nitel araştırma deseni benimsenmiş; veri toplama sürecinde turist rehberleri ile gerçekleştirilen yarı yapılandırılmış görüşmelerden yararlanılmıştır. Elde edilen veriler tematik analiz yöntemiyle analiz edilmiştir. Bulgular, turist rehberlerinin kıyafet tercihleri ile benlik algıları arasında güçlü ve çok boyutlu bir ilişki bulunduğunu göstermektedir. Analizler sonucunda rehberlerin kıyafet tercihleri;“Kıyafet Tercihlerinin Sahaya Yansımaları”,“Duygu Durumunun Kıyafetlerle Yansıtılması”,“Rehberlerin Dış Görünüşünün Mesleki ve Sosyal Yansımaları”,“Küçük Detaylarla Benlik İfadeleri”ve“Eşyaların Benlik Oluşumundaki Katkısı”olmak üzere beş ana tema altında toplanmıştır. Elde edilen bulgulara göre turist rehberleri, kıyafet ve aksesuar tercihleri aracılığıyla hem mesleki rollerini güçlendirmekte hem de kişisel kimliklerini ifade etmektedirler. Rehberlerin tercih ettiği giysiler ve taşıdıkları nesneler yalnızca işlevsel araçlar değil; aynı zamanda benliğin bir uzantısı olarak anlamlandırılmaktadır. Bu unsurlar rehberlerin kendilerini nasıl gördüklerini, turistler tarafından nasıl algılanmak istediklerini ve mesleki kimliklerini nasıl kurduklarını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Tourist guides, who are key players in the tourism sector, serve as the primary link between the destination and the tourist. Guides are not merely information providers; they are also representatives of culture and professionals who shape the image of the country. In this process, guides' communication styles, body language and appearance play an important role. The clothing preferred during tours is considered a symbolic element that reflects both the professional identity and self-perception of guides. In this context, examining the relationship between tourist guides' clothing preferences and their self-perception is important in terms of both fashion, self-literature and extending self and the field of tourism. The aim of this study is to explore how the relationship between tourist guides' clothing preferences during tours and their self-perceptions is shaped. The study first reviews literature on the concepts of fashion, clothing, and self to establish a theoretical framework. The fashion has been approached as a field where symbolic meanings are produced through material objects; it has been emphasized that clothing is one of the ways in which individuals express and position themselves. The self-concept has been discussed within the framework of ideal self, material self, social self, spiritual self, and extending self-dimensions; the effect of owned objects on self-expression and the expansion of self has been evaluated. In the methodology section, a qualitative research design has been adopted; semi-structured interviews conducted with tourist guides have been utilized in the data collection process. The data obtained were analyzed through thematic analysis. The findings show that there is a strong and multidimensional relationship between tourist guides' clothing preferences and their self-perceptions. The analysis highlights that the guides' clothing preferences were categorised as 'Reflections of Clothing Preferences in the Field', Reflection of Emotional State through Clothing', Professional and Social Reflections of Guides' Appearance', 'Self-Expression through Small Details' and 'Contribution of Objects to Self-Formation'. According to the findings, tourist guides both reinforce their professional roles and express their personal identities through their clothing and accessory choices. The garments and objects carried by guides are not merely functional tools; they are also interpreted as an extension of the self. These elements reveal how guides perceive themselves, how they wish to be perceived by tourists, and how they construct their professional identity.