Auteur kuramı bağlamında Wong Kar-Wai sinemasının incelenmesi
A study of Wong Kar-Wai's cinema through the lens of Auteur theory
  1. Tez No: 1020769
  2. Yazar: ELİF BORAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA EVREN BERK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Radyo-Televizyon, Radio and Television
  6. Anahtar Kelimeler: Hong Kong sineması, Sanat sineması, Cinema of Hong Kong, Art cinema
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sinema Televizyon Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sinema ve Televizyon Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada Wong Kar-wai sineması auteur kuramı çerçevesinde incelenmiş; yönetmenin anlatı yapısı, görsel estetiği, zaman kullanımı, müzik tercihleri, mekân temsilleri ve karakter inşası üzerinden oluşturduğu özgün sinema dili çözümlenmiştir. Araştırmanın temel amacı, Wong Kar-wai sinemasında tekrar eden tematik ve biçimsel unsurlar aracılığıyla yönetmenin auteur kimliğini ortaya koymak ve filmleri arasında kurulan estetik sürekliliği değerlendirmektir. Bu bağlamda Days of Being Wild, Chungking Express, Fallen Angels, In the Mood for Love ve 2046 filmleri çalışma kapsamına dahil edilmiştir. Araştırmada nitel yöntem benimsenmiş; filmler göstergebilimsel ve betimsel analiz yöntemi doğrultusunda değerlendirilmiştir. Araştırma bulguları bağlamında Wong Kar-wai sinemasında parçalı anlatı yapısı, doğrusal olmayan zaman kullanımı, yoğun renk estetiği, tekrar eden müzikler, hareketli kamera kullanımı ve dar mekân tercihleri gibi biçimsel unsurların filmler arasında süreklilik gösterdiği tespit edilmiştir. Bunun yanında yalnızlık, aidiyetsizlik, yabancılaşma, hafıza, geçmişe bağlılık ve bastırılmış arzu gibi temaların yönetmenin filmografisi boyunca tekrar eden temel anlatısal yapılar olduğu belirlenmiştir. Karakterlerin çoğunlukla modern kent yaşamı içerisinde iletişim kurmakta zorlanan, duygusal olarak parçalanmış ve geçmiş deneyimlerin etkisinden kurtulamayan bireyler biçiminde temsil edildiği görülmüştür. Bu bağlamda Wong Kar-wai'nin müzik, ışık, renk ve mekân kullanımını estetik bir tercih olarak kullanmadığı; bu unsurları karakterlerin psikolojik durumlarını görünür kılan anlatısal araçlara dönüştürdüğü sonucuna ulaşılmıştır. Araştırmanın sonucunda Wong Kar-wai'nin filmleri arasında güçlü bir tematik ve estetik bütünlük bulunduğu, yönetmenin tekrar eden anlatısal ve görsel unsurlar aracılığıyla kendine özgü bir auteur dili oluşturduğu belirlenmiştir. Bu bağlamda yönetmenin Hong Kong'un kültürel yapısını, modern kent yaşamının birey üzerindeki etkilerini ve hafıza temelli anlatıları estetik bir sinema dili içerisinde yeniden ürettiği görülmüştür. Elde edilen bulgular doğrultusunda Wong Kar-wai sineması, auteur kuramı bağlamında çağdaş sinemanın önemli örneklerinden biri olarak değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study examines the cinema of Wong Kar-wai within the framework of auteur theory and analyzes the director's unique cinematic language through his narrative structure, visual aesthetics, use of time, musical preferences, spatial representations, and character construction. The primary aim of the research is to reveal Wong Kar-wai's auteur identity through the recurring thematic and formal elements in his films and to evaluate the aesthetic continuity established throughout his filmography. In this context, Days of Being Wild, Chungking Express, Fallen Angels, In the Mood for Love, and 2046 were included within the scope of the study. A qualitative research method was adopted, and the films were evaluated through semiotic and descriptive analysis. Within the context of the research findings, it was determined that formal elements such as fragmented narrative structures, non-linear temporality, intense color aesthetics, repetitive musical motifs, dynamic camera movements, and the use of confined spaces demonstrate continuity across Wong Kar-wai's films. In addition, themes such as loneliness, displacement, alienation, memory, attachment to the past, and suppressed desire were identified as recurring narrative structures throughout the director's filmography. The characters were predominantly represented as emotionally fragmented individuals who struggle to communicate within modern urban life and remain unable to escape the influence of past experiences. In this context, it was concluded that Wong Kar-wai transforms music, lighting, color, and spatial design into narrative instruments that reveal the psychological states of his characters rather than employing them merely as aesthetic preferences. The results of the study indicate that there is a strong thematic and aesthetic coherence among Wong Kar-wai's films and that the director constructs a distinctive auteur language through recurring narrative and visual elements. In this context, Wong Kar-wai reconstructs Hong Kong's cultural structure, the effects of modern urban life on the individual, and memory-based narratives through a highly aesthetic cinematic language. Based on the findings, Wong Kar-wai's cinema has been evaluated as one of the significant examples of contemporary cinema within the framework of auteur theory.