Kompanse siroz hastalarında hepatik ve splenik fibrozis düzeyi ile erken kardiyak disfonksiyon arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of the relationship between hepatic and splenic fibrosis levels and early cardiac dysfunction in patients with compensated cirrhosis
- Tez No: 1020817
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET CİNDORUK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: Karaciğer sirozu, sirotik kardiyomiyopati, elastografi, Liver cirrhosis, cirrhotic cardiomyopathy, elastography
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Sirotik kardiyomiyopati (CCM), karaciğer sirozunda genellikle subklinik seyreden ve ileri evrelerde belirginleşen bir komplikasyondur. Bu çalışmada, kompanse karaciğer sirozu olan hastalarda hepatik ve splenik fibrozis düzeyleri ile subklinik kardiyak disfonksiyon arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Yöntem: Çalışmaya dahil edilen kompanse siroz hastalarının karaciğer ve dalak fibrozis düzeyleri ultrasonografi temelli elastografi ile; kardiyak fonksiyonlar ise transtorasik ekokardiyografi görüntüleri üzerinden global longitudinal strain (GLS) parametresi ile değerlendirilmiştir. Karaciğer ve dalak elastografi değerleri ile GLS arasındaki ilişki Spearman korelasyon analizi ile değerlendirildi. Ayrıca karaciğer elastografi değerlerinin kardiyak disfonksiyonu öngörmedeki tanısal performansı Receiver Operating Characteristic (ROC) analizi ile incelendi. Bulgular: Toplam 84 hastanın dahil edildiği çalışmada; karaciğer elastografi ortalaması 13,56 KiloPascal (kPa), dalak elastografi ortalaması 26,34 kPa ve GLS ortalaması -18,06 olarak saptanmıştır. Karaciğer elastografi değerleri ile GLS arasında istatistiksel olarak anlamlı pozitif korelasyon saptanırken (r=0,280; p=0,010), dalak elastografisi ile anlamlı bir ilişki bulunmamıştır. ROC analizinde karaciğer elastografisinin kardiyak disfonksiyonu öngörmedeki ayırt edici gücü anlamlı bulunmuş (Eğri altında kalan alan, AUC=0,651); optimal kesim noktası 12,00 kPa olarak belirlenmiştir. Sonuç: Karaciğer elastografisi ile GLS arasındaki anlamlı ilişki karaciğer sertlik derecesindeki artışın, subklinik kardiyak disfonksiyon göstergeleriyle sınırlı ancak anlamlı bir ilişki içerisinde olduğunu ve bu sürecin erken dönemde başlayabileceğini göstermektedir. Non-invaziv bir yöntem olan elastografi CCM'nin erken tanısında pratik bir tarama aracı olarak kullanılabilir. Bu bulgular, sirozun sistemik etkilerinin kardiyak düzeyde erken dönemde ortaya çıkabileceğini desteklemekte olup, daha geniş örneklem büyüklüğüne sahip ve prospektif çalışmalar ile doğrulanmalıdır.
Özet (Çeviri)
Objective: Cirrhotic cardiomyopathy (CCM) is a complication of liver cirrhosis that often remains subclinical and becomes clinically evident in advanced stages. This study aimed to evaluate the relationship between hepatic and splenic fibrosis levels and subclinical cardiac dysfunction in patients with compensated liver cirrhosis. Methods: Patients with compensated cirrhosis were included in the study. Hepatic and splenic fibrosis levels were assessed using ultrasound-based elastography, while cardiac functions were evaluated using the global longitudinal strain (GLS) parameter obtained via transthoracic echocardiography. The relationship between liver and spleen elastography values and GLS was analyzed using Spearman's correlation analysis. Additionally, the diagnostic performance of liver elastography values in predicting cardiac dysfunction was examined using Receiver Operating Characteristic (ROC) analysis. Results: In the study involving a total of 84 patients, the mean liver elastography value was 13.56 kPa, the mean splenic elastography value was 26.34 kPa, and the mean GLS was -18.06. A statistically significant positive correlation was found between liver elastography values and GLS (r=0.280; p=0.010), whereas no significant relationship was observed with splenic elastography. In the ROC analysis, the discriminative power of liver elastography in predicting cardiac dysfunction was found to be significant (AUC=0.651), and the optimal cut-off point was determined as 12.00 kPa. Conclusion: The significant relationship between liver stiffness and subclinical cardiac dysfunction indicates that an increase in fibrosis may be associated with subclinical cardiac involvement. Elastography, a non-invasive method, can be utilized as a practical screening tool for the early diagnosis of CCM. These findings support the concept that the systemic effects of cirrhosis may manifest at the cardiac level in early periods and should be validated by prospective studies with larger sample sizes.