Halk sağlığı uzmanlık öğrencilerinin uzmanlık eğitimi çekirdek müfredatı yetkinliklerine yönelik öz değerlendirmeleri ve ilişkili faktörler
Self-assessments of public health residents regarding the core curriculum competencies of specialty training and associated factors
- Tez No: 1020821
- Danışmanlar: PROF. DR. BANU ÇAKIR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Halk Sağlığı, Public Health
- Anahtar Kelimeler: Halk Sağlığı, Tıpta Uzmanlık Eğitimi, Çekirdek Müfredat, Öz Değerlendirme, Public Health Medicine, Residency, Core Curriculum, Self-Assessment
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Halk Sağlığı Bilim Dalı
Özet
Tıpta uzmanlık eğitiminin değerlendirilmesinde, kurumsal olanakların yanı sıra, uzmanlık öğrencilerinin bu olanaklardan bireysel düzeyde ne ölçüde yararlanabildiği ve uzmanlık sonrası yaşama kendini ne kadar hazır hissettiği de büyük önem taşımaktadır. Halk sağlığı uzmanlık öğrencilerinin bireysel mesleki yeterlilik algısı görev yaptıkları kurumlarda halk sağlığı hizmetlerine katılım motivasyonlarını doğrudan etkiler ve ulusal halk sağlığı çalışmalarının başarısına doğrudan yansır. Bu çalışma ile, Türkiye'deki halk sağlığı tıpta uzmanlık eğitimi programlarında eğitimine devam eden uzmanlık öğrencilerinin, Tıpta Uzmanlık Kurulu Müfredat Oluşturma ve Standart Belirleme Sistemi (TUKMOS) Halk Sağlığı Uzmanlık Eğitimi Çekirdek Müfredatı'nın güncel (v.2.4) yetkinlikleri açısından öz değerlendirmelerinin yapılması; bu değerlendirmelerle ilişkili bireysel ve kurumsal faktörlerin belirlenmesi; eğitimin TUKMOS standartlarıyla uyumunun ve olası aksaklıklara yol açabilecek durumların ortaya konulması amaçlanmıştır. Bu bağlamda veriler, çevrimiçi ortamda oluşturulan, uzmanlık öğrencileri ve ana bilim dalı başkanlarına çevrimiçi iletişim platformları aracılığıyla iletilen anket formları kullanılarak Ocak-Mart 2025 tarihleri arasında 36 ana bilim dalı başkanı ve 269 uzmanlık öğrencisinin katılımıyla toplanmıştır. Uzmanlık öğrencilerinin beklenen müfredat yetkinlikleri üzerinden kendilerini başarılı hissetme yaygınlığı tüm kıdemlerde klinik yetkinlikler için ortalama %73, girişimsel yetkinlikler için ortalama %81 bulunmuştur. Algılanan yetkinlik başarısı kurumdaki toplam öğretim üyesi sayısı ile pozitif ve anlamlı ilişkili bulunmuştur. Uzmanlık öğrencilerinin eğitime dair en sık bildirdiği görüş“klinik rotasyonların kaldırılması”ya da“içeriğinin halk sağlığına uygun hale getirilmesi”olmuş, bu görüşü“saha eğitimlerinin süresinin artırılıp içeriğinin mezuniyet sonrası çalışmaları için hazırlayıcı hale getirilmesi”takip etmiştir. Anabilim dalı başkanlarının ortak görüş ve önerileri arasında“saha eğitiminin geliştirilmesi”,“öğretim üyesi sayısının artırılması”ve“özlük haklarının iyileştirmesi”başlıkları dikkat çekmektedir.
Özet (Çeviri)
Assessment of medical specialty training is not solely linked to institutional resources but the extent to which residents can benefit from available resources individually and how well they feel prepared for the post-specialization professional life are of great importance. Job-spesific competency of public health residents influences their motivation to participate in public health services within their institutions and directly contributes to the success of national public health efforts. This study aimed to evaluate the self-assessments of residents currently enrolled in public health specialty programs in Türkiye with regards to the competencies defined in the updated (ver.2.4) core curriculum of the Public Health Specialty Training Program, developed by the Medical Specialization Board Curriculum Development and Standards Setting System (TUKMOS). This study also sought to identify individual and institutional factors associated with self-assessments, to examine the alignment of training with TUKMOS standards, and to determine potential factors contributing to existing deficiencies. Data were collected between January and April 2025 using online survey forms distributed to residents and heads of departments via online communication platforms. A total of 36 department heads and 269 residents participated in the study. Across all seniority levels, the average rates at which residents reported“feeling qualified about expected competencies”were 73% for clinical competencies, and 81% for interventional competencies. The perceived competency was positive and significantly associated with the number of faculty members. The most frequently expressed needs by residents regarding their training programs were“removal or restructuring of clinical rotations to make them more relevant to public health practice”, followed by“extension and enrichment of field training to better prepare residents for post-graduation professional activities”. Among the recommendations of department heads, the needs:“to improve field training”,“to increase the number of academic staff”, and“for ensuring staff rights”stand out as common topics.