Jersey ırkı ineklerde bazı yeni fenotipik özelliklerin gebe kalma ile ilişkisinin belirlenmesi
Determination of the relationship between certain novel phenotypic traits and conception in jersey cows
  1. Tez No: 1020858
  2. Yazar: TUNAHAN ÇOMAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HACI AHMET ÇELİK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Fertilite, Fertility
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Veterinerlik Doğum ve Jinekolojisi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Veterinerlik Doğum ve Jinekolojisi Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada, Jersey ırkı sütçü ineklerde anogenital mesafenin (AGD) ilk tohumlamada gebe kalma başarısı ile ilişkisinin belirlenmesi ve AGD'nin antral folikül sayısı (AFC), Anti-Müllerian hormon (AMH) düzeyi, korpus luteum (CL) çapı, progesteron (P4) düzeyi ve preovulatör Graaf folikülü (GF) çapı ile birlikte değerlendirilmesi amaçlandı. Çalışma materyalini postpartum dönemde bulunan 1. ve 2. laktasyondaki Jersey inekler ile düveler oluşturdu. Anogenital mesafe dijital kumpas kullanılarak anüsün merkezinden klitorisin tabanına kadar olan mesafe esas alınarak ölçüldü ve hayvanlar medyan AGD değerine göre kısa ve uzun AGD gruplarına ayrıldı. Antral folikül sayısı, CL çapı ve preovulatör GF çapı transrektal ultrasonografi ile değerlendirildi. Serum AMH, progesteron, haptoglobin ve serum amiloid A düzeyleri ELISA yöntemiyle belirlendi. Elde edilen veriler ilk tohumlamada gebe kalma oranı esas alınarak istatistiksel olarak analiz edildi. Bulgular, özellikle birinci laktasyondaki ineklerde ve laktasyondaki hayvanların birlikte değerlendirildiği analizlerde kısa AGD grubunda ilk tohumlamada gebe kalma oranının daha yüksek olduğunu gösterdi. Buna karşın AGD grupları arasında AFC, AMH, CL çapı, P4 düzeyi ve GF çapı bakımından istatistiksel olarak anlamlı farklılık belirlenmedi. Ayrıca çalışmaya dâhil edilen hayvanların akut faz protein düzeyleri, klinik olarak sağlıklı bir çalışma popülasyonunun oluşturulduğunu doğruladı. Sonuç olarak, AGD'nin Jersey ırkı sütçü ineklerde ilk tohumlamada gebe kalma başarısının öngörülmesinde pratik ve umut vadeden bir fenotipik belirteç olabileceği, ancak bu ilişkinin AFC, AMH, CL çapı, P4 düzeyi ve GF çapındaki farklılıklarla açıklanamadığı belirlendi. Bu nedenle AGD'nin fertilite üzerindeki etkisini ortaya koyan biyolojik mekanizmaların daha geniş popülasyonlarda ve farklı ırklarda gerçekleştirilecek çalışmalarla desteklenmesi gerektiği sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
This study aimed to determine the relationship between anogenital distance (AGD) and first-service conception success in Jersey dairy cows and to evaluate AGD together with antral follicle count (AFC), Anti-Müllerian hormone (AMH) concentration, corpus luteum (CL) diameter, progesterone (P4) concentration, and preovulatory Graafian follicle (GF) diameter. The study population consisted of postpartum first- and second-lactation Jersey cows and Jersey heifers. Anogenital distance was measured using a digital caliper as the distance from the center of the anus to the base of the clitoris, and the animals were classified into short- and long-AGD groups according to the median AGD value. Antral follicle count, corpus luteum diameter, and preovulatory Graafian follicle diameter were evaluated by transrectal ultrasonography. Serum AMH, progesterone, haptoglobin, and serum amyloid A concentrations were determined using the ELISA method. The obtained data were statistically analyzed based on first-service conception rate. The results demonstrated that the short-AGD group had a higher first-service conception rate, particularly among first-lactation cows and in the combined analysis of lactating cows. However, no statistically significant differences were detected between the AGD groups with respect to AFC, AMH concentration, CL diameter, P4 concentration, or GF diameter. Furthermore, acute phase protein concentrations confirmed that the animals included in the study represented a clinically healthy study population. In conclusion, AGD may serve as a practical and promising phenotypic marker for predicting first-service conception success in Jersey dairy cows. However, this association could not be explained by differences in AFC, AMH concentration, CL diameter, P4 concentration, or GF diameter. Therefore, further studies involving larger populations and different breeds are warranted to elucidate the biological mechanisms underlying the relationship between AGD and fertility.