Bilim ve tasarım arasındaki etkileşim açısından mikroorganizma ve hareketli görüntü
Microorganism and moving image in terms of the interaction between science and design
- Tez No: 1020924
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖNDER YAĞMUR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Mikroorganizma sayımı, Tasarım, Microorganism countout, Design
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Heykel Ana Sanat Dalı
Özet
Bilim ve sanat araştırılmaya başlanmadan önce, var olan doğa, insanın doğayla olan ilişkisini sorgularken, yaşamını devam ettirebilmek ve doğada var olabilmek için doğayla kurduğu ilişkinin temelinde kendi varlığını ortaya koymuştur. İnsan, doğduğu andan itibaren kendini çevreleyen doğadaki biçimler dünyasına katılmış ve bu dünyayı anlamaya çalışmıştır. Bu ilişki, insanın doğa ile olan etkileşiminden neden-sonuç ilişkisine dayanarak kendi varlığıyla bağlantılı olduğunu fark etmesini sağlamıştır. Sanat akımları ve sanatçılar, tarih boyunca doğadan ilham almıştır. Bilim ve sanatın malzemesi, insan kendisi ve doğa olmuştur. Her iki alanda bilinmeyeni keşfetme arzusu, merak, inceleme ve gözlem gibi özellikleriyle doğayı anlamlandırmaya çalışmıştır. İnsanın bu çabası, sanat ve bilimin temel nedenlerini oluşturmuştur. Sanat ve bilim arasındaki önemli benzerlikler bulunmaktadır. Her iki alanda da yaratıcılık, temel bir çıkış noktası olmasına rağmen, bilim doğayı araştırma ve somutlaştırma sürecini içerirken, sanat bu süreci teknik olarak somutlaştırılmıştır. Bu tez çalışmasında, bilimin sanat üzerindeki etkisi olarak ortaya çıkan bio-sanat akımı incelenmiştir. Bilimin sanat üzerindeki etkisiyle ortaya çıkan etkileşim, disiplinler arası bir çalışmayı mümkün kılan bio-sanat ve bu alandaki eserler üreten sanatçıların çalışmaları incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Before the systematic study of science and art, the existing natural world led humans to question their relationship with nature, forming the foundation of their existence through efforts to survive and sustain life. From birth, humans have been immersed in the realm of natural forms surrounding them and have sought to understand this environment. This interaction enabled individuals to recognize that their existence is intrinsically connected to nature through cause-and-effect relationships. Throughout history, art movements and artists have drawn inspiration from nature. Both science and art have taken the human being and nature as their primary subjects. The desire to discover the unknown—driven by curiosity, observation, and investigation—has shaped efforts to interpret nature in both fields. This pursuit constitutes the fundamental basis of both science and art. There are significant similarities between art and science. Although creativity serves as a central starting point in both domains, science involves the exploration and empirical understanding of nature, whereas art transforms these processes into technically embodied and expressive forms. This thesis examines the emergence of bio-art as a result of the influence of science on art. It explores the interdisciplinary interaction between these fields through bio-art and analyzes the works of artists who produce within this domain.