Üç geçişli PV/T kollektör sisteminin tasarımı, simülasyonu ve performansının bir kurutma uygulamasında incelenmesi
Design, simulation and performance investigation of a triple-pass PV/T collector system in a drying application
  1. Tez No: 1020926
  2. Yazar: KAAN TAYFUR BORAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ATA HANLAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: PVT davranışları, PVT behaviors
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Tarsus Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada, üç geçişli fotovoltaik-termal (PV/T) kolektör destekli dolaylı tip bir güneş enerjili kurutucu, deneysel ve sayısal olarak incelenmiştir. Çalışmanın temel amacı, üç geçişli akış kanalı kullanılarak ve PV panelin alt yüzeyine delikli kanatçıklar entegre edilerek PV/T destekli dolaylı tip güneş kurutucu sisteminin performansını iyileştirmektir. Çalışmanın ilk aşamasında, farklı kanat tasarımlarına sahip üç geçişli bir PV/T kolektörün genel davranışı, hesaplamalı akışkanlar dinamiği (CFD) yaklaşımı kullanılarak araştırılmıştır. CFD analizlerinden elde edilen sonuçlar doğrultusunda, kanatçıklı üç geçişli bir PV/T kolektör imal edilmiş ve bir kurutma odasına entegre edilmiştir. Çalışmanın ikinci aşamasında, delikli kanatçıklarla donatılmış üç geçişli PV/T kolektörlü güneş kurutma sistemi, zerdeçal kurutulması için test edilmiştir. Deneysel sonuçlara göre, PV/T sisteminin elektriksel veriminin %10,95 ile %12,52 aralığında değiştiği belirlenmiştir. Ayrıca, kolektörün ortalama termal ekserji veriminin %9,35 ile %10,60 arasında olduğu tespit edilmiştir. Bununla birlikte, elde edilen ortalama özgül enerji tüketiminin 3,49–4,27 kWh/kg aralığında değiştiği görülmüştür. Sayısal ve deneysel çıkış hava sıcaklığı değerleri arasında ortalama %5,3'lük bir fark tespit edilmiştir. Genel olarak, bu çalışma, geliştirilen delikli kanatçıklı entegreli PV/T destekli dolaylı tip güneş kurutucunun yüksek verimliliğini ve güçlü performansını ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
In the current work, a triple pass photovoltaic-thermal (PV/T) collector assisted indirect solar dryer has been analyzed experimentally and numerically. The main goal of this study is upgrading the performance of a PV/T assisted indirect solar dryer system using a triple pass flow channel and integrating perforated fins over the bottom side of the PV panel. In the first step of the work, general behavior of a triple pass PV/T with different fin designs was investigated using CFD approach. According to the CFD simulation results, a finned triple pass PV/T was fabricated and integrated to a drying chamber. In the second step of this work, the developed solar drying system with triple pass PV/T equipped with perforated fins was tested for drying turmeric rhizomes samples. It was determined from the experimental results that the electrical efficiency of the PV/T system lies within the range of 10.95-12.52%. Also, the average thermal exergy efficiency of the collector ranged from 9.35% to 10.60%. Additionally, the obtained mean specific energy consumption varied between 3.49-4.27 kWh/kg. An average difference of 5.3% was observed between the numerical and experimental exit air temperature values. Overall, the present study highlights the outstanding efficiency and strong performance of the developed perforated fin-integrated PV/T-assisted indirect solar dryer.