Ortaokul öğrencilerinin akademik öz denetimleri, öğrenmeye yönelik sorumlulukları ve dijital bağımlılıkları arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of the relationship between academic self-regulation, learning responsibilities, and digital addiction i̇n secondary school students
- Tez No: 1020927
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUSTAFA ENES TEPE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Bağımlılık, Eğitim, Eğitim programları, Sorumluluk, Öz denetim, Dependency, Education, Education programs, Responsibility, Autocontrol
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın temel amacı; ortaokul öğrencilerinin akademik öz denetimleri ve öğrenmeye yönelik sorumlulukları ile dijital bağımlılıklarının arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Nicel araştırma yöntemlerinden ilişkisel tarama deseni kullanılmıştır. Araştırmanın uygulama aşamasında; Afyonkarahisar il merkezinde öğrenim gören 443 ortaokul öğrencisine uygun örnekleme yöntemiyle ulaşılarak veri toplama süreci tamamlanmıştır. Veriler;“Ortaokul Öğrencilerinde Akademik Öz Denetim Ölçeği”,“Öğrenmeye Yönelik Sorumluluk Ölçeği”ve“Çocuklar için Dijital Bağımlılık Ölçeği”ile elde edilmiştir. Verilerin analizinde betimsel istatistiklerin yanı sıra gruplar arası farkları belirlemek amacıyla t-testi ve ANOVA, değişkenler arası ilişkileri ve yordayıcı etkileri saptamak amacıyla ise Pearson korelasyon ve regresyon CHAID Karar Ağacı analizleri uygulanmıştır. Araştırma bulguları; akademik öz denetim ile öğrenme sorumluluğu arasındaki güçlü korelasyonun, dijital bağımlılık düzeyine bağlı olarak anlamlı şekilde farklılaştığını ve bağımlılık arttıkça bu iki değişken arasındaki ilişkinin zayıfladığını kanıtlamıştır. Karar ağacı analizi bulguları ise akademik öz denetimin en güçlü belirleyicisinin öğrenme sorumluluğu olduğunu ortaya koymuştur; ancak öğrenme sorumluluğu yüksek olan öğrencilerde bile dijital bağımlılığın yüksek seyretmesinin, yüksek akademik öz denetim oranını %83.3'ten %53.4'e gerileterek kritik bir kırılma yarattığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this study is to examine the relationship between secondary school students' academic self-regulation, learning responsibilities, and digital addiction. The relational survey design, one of the quantitative research methods, was utilized in the study. During the implementation phase of the research, the data collection process was completed by reaching 443 secondary school students studying in the provincial center of Afyonkarahisar through the convenience sampling method. Data were obtained using the“Academic Self-Regulation Scale for Secondary School Students,”the“Learning Responsibility Scale,”and the“Digital Addiction Scale for Children.”In the data analysis, besides descriptive statistics, t-test and ANOVA were used to determine the differences between groups, and Pearson correlation, regression, and CHAID Decision Tree analyses were applied to detect the relationships and predictive effects between variables. Research findings demonstrated that the strong correlation between academic self-regulation and learning responsibility significantly differed depending on the level of digital addiction, and this relationship weakened as addiction increased. Decision tree analysis findings revealed that learning responsibility was the strongest predictor of academic self-regulation; however, it was determined that even among students with high learning responsibility, a high level of digital addiction caused a critical disruption, decreasing the high academic self-regulation rate from 83.3% to 53.4%.