Akciğer kanseri hastalarında serum Süperoksit Dismütaz, Sıcam-1 ve Galektin-3 seviyelerinin belirlenmesi
Determination of serum Superoxide Dismutase, Sıcam-1 and Galectin-3 levels in lung cancer patients
- Tez No: 1020947
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET KIZILTUNÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyokimya, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: Akciğer kanseri, biyobelirteç, galektin-3, hücre adezyon molekülü, inflamasyon, oksidatif stres, sICAM-1, süperoksit dismutaz, Lung cancer, biomarker, galectin-3, cell adhesion molecule, inflammation, oxidative stress, sICAM-1, superoxide dismutase
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyokimya Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada akciğer kanseri tanılı hastalarda Süperoksit Dismutaz, Sıcam-1, Galektin-3 düzeylerini belirlemek ve Süperoksit Dismutaz, Sıcam-1 ile Galektin-3 arasındaki korelasyonu araştırmak amaçlanmıştır. Materyal ve Metod: Çalışma için Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Etik Kurulu'ndan (30/05/2025, 450 sayılı karar) onay alınmış ve deneysel aşamalar Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi Tıbbi Biyokimya laboratuvarlarında yürütülmüştür. Çalışmaya 50 akciğer kanseri tanılı hasta ve 50 sağlıklı gönüllü dahil edilmiştir. Santrifüj edilerek -80°C'de saklanan serum örneklerinde Galektin-3, sICAM 1 ve SOD düzeyleri sandviç ELISA yöntemiyle ölçülmüştür. İstatistiksel analizlerde SPSS 26.0 ve Python 3.11 kullanılmış; gruplar arası farklılıklar, tanısal performans (ROC analizi), korelasyonlar ve çoklu biyobelirteç panel modellemesi değerlendirilmiştir. Bulgular: Hasta grubunun yaşları 25-87 arasında değişmekte olup 31'i (%62.0) erkek, 19'u (%38.0) kadın; kontrol grubunun ise 28'i (%56.0) erkek, 22'si (%44.0) kadın bireylerden oluşmaktadır. İki grup arasında cinsiyet dağılımı açısından istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmamıştır (χ² = 0.165, p = 0.684). Çalışma sonuçlarında serum sICAM 1 medyan konsantrasyonu hasta grubunda (146.2 ng/L) kontrol grubuna (217.8 ng/L) kıyasla istatistiksel olarak anlamlı düzeyde düşük bulunmuştur (p<0.001). Galektin-3 medyan değeri hastalarda (165.2 pg/mL) kontrollerden (149.2 pg/mL) yüksek olup bu fark istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur (p=0.046). SOD aktivitesi açısından gruplar arasında anlamlı fark saptanmamıştır (hasta: 48.6 U/L; kontrol: 42.9 U/L; p=0.535). Karaciğer enzim profilinde ALT (p=0.003) ve GGT (p=0.002) hasta grubunda istatistiksel olarak anlamlı yüksek bulunmuştur. ROC analizinde en yüksek tekil tanısal performansı sICAM-1 sergilemiştir (AUC=0.701). Üç biyobelirtecin birleştirildiği panel modeli AUC=0.809 ile iyi düzeyde tanısal ayırt edicilik göstermiştir. Spearman korelasyon analizinde Galektin-3 ile sICAM-1 arasında rs=0.665, Galektin-3 ile SOD arasında rs=0.542 ve sICAM-1 ile SOD arasında rs=0.606 (p<0.0001) güçlü pozitif korelasyonlar saptanmıştır. Sonuç: Akciğer kanseri hastalarında sICAM-1 konsantrasyonunun belirgin biçimde düşük olması, bu molekülün hastalık süreci ile ilişkili dinamik bir serum belirteci olabileceğini düşündürmektedir. Üç biyobelirteç arasındaki güçlü pozitif korelasyonlar, akciğer kanserinde inflamasyon-adezyon-oksidatif stres aksının birbirine entegre işlediğine işaret etmektedir. Üçlü panel yaklaşımının (AUC=0.809) tekil biyobelirteçlere kıyasla daha yüksek tanısal değer sunması, çoklu biyobelirteç stratejisinin akciğer kanserinin erken tanısı ve izleminde klinik yarar sağlayabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: This study aimed to determine the levels of Superoxide Dismutase, Sıcam 1, and Galectin-3 in lung cancer patients and to investigate the correlation between Superoxide Dismutase, Sıcam-1 and Galectin-3. Material and method: Approval for the study was obtained from the Clinical Research Ethics Committee of Atatürk University Faculty of Medicine (Decision No: 450, dated 30/05/2025), and experimental stages were carried out in the Medical Biochemistry laboratories of Afyonkarahisar Health Sciences University. The study included 50 patients diagnosed with lung cancer and 50 healthy volunteers. Galectin-3, sICAM-1, and SOD levels were measured using the sandwich ELISA method in serum samples that were centrifuged and stored at -80°C. Statistical analyses were performed using SPSS 26.0 and Python 3.11 software; intergroup differences, diagnostic performance (ROC analysis), correlations, and multi-biomarker panel modeling were evaluated. Results: The patient group ranged in age from 25 to 87 years, with 31 (62.0%) males and 19 (38.0%) females; the control group consisted of 28 (56.0%) males and 22 (44.0%) females. No statistically significant difference was found between the two groups in terms of gender distribution (χ² = 0.165, p = 0.684). The study results showed that the median serum sICAM-1 concentration was statistically significantly lower in the patient group (146.2 ng/L) compared to the control group (217.8 ng/L) (p<0.001). The median galectin-3 value was higher in patients (165.2 pg/mL) than in controls (149.2 pg/mL), and this difference was statistically significant (p=0.046). No significant difference was found between the groups in terms of SOD activity (patient: 48.6 U/L; control: 42.9 U/L; p=0.535). In liver enzyme profiles, ALT (p=0.003) and GGT (p=0.002) were found to be statistically significantly higher in the patient group. In ROC analysis, sICAM-1 exhibited the highest single diagnostic performance (AUC=0.701). The panel model combining the three biomarkers showed good diagnostic discrimination with AUC=0.809. In Spearman correlation analysis, strong positive correlations were found between Galectin-3 and sICAM-1 (rs=0.665), Galectin-3 and SOD (rs=0.542), and sICAM-1 and SOD (rs=0.606) (p<0.0001). Conclusion: The marked reduction in serum sICAM-1 concentrations in lung cancer patients suggests that this molecule may serve as a dynamic serum marker associated with the disease process. The strong positive correlations among the three biomarkers indicate that the inflammation-adhesion-oxidative stress axis operates as an integrated pathophysiological network in lung cancer. The superior diagnostic performance of the triple biomarker panel (AUC=0.809) compared to individual markers suggests that a multi-biomarker strategy may provide clinical benefit in the early diagnosis and monitoring of lung cancer.