Rotavirüs gastroenteritli çocuklarda hastalık şiddetinin immatür granülosit yüzdesi (IG%) ile ilişkisi
Association between immature granulocyte percentage (IG%) and disease severity in children with rotavirus gastroenteritis
- Tez No: 1021066
- Danışmanlar: PROF. DR. MUHAMMET FURKAN KORKMAZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Akut gastroenterit, rotavirüs, immatür granülosit yüzdesi, Modifiye Vesikari Skoru, Acute gastroenteritis, rotavirus, immature granulocyte percentage, Modified Vesikari Score
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Bursa Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Ana-Çocuk Sağlığı Bilim Dalı
Özet
Giriş ve Amaç: Akut gastroenterit (AGE), çocukluk çağında dünya genelinde en sık karşılaşılan enfeksiyon hastalıklarından biri, önemli bir morbidite ve mortalite nedenidir. Bu nedenle hızlı tanı koymak, etkin takip ve tedavi planı çizmek oldukça önemlidir. Bu konuda geleneksel biyobelirteçlerin yetersiz kalması yenilerinin araştırılmasına yol açmıştır. Bu çalışmanın amacı; AGE tanısı ile başvuran çocuk hastalarda rotavirüs pozitif ve negatif olguları klinik ve laboratuvar özellikler açısından değerlendirmek ve özellikle immatür granülosit yüzdesi (IG%) olmak üzere inflamatuvar biyobelirteçlerin hastalık şiddetini öngörmedeki rolünü değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Bu retrospektif çalışmaya 1 Haziran 2022–1 Eylül 2024 tarihleri arasında AGE tanısıyla başvuran, 3 ay–18 yaş arasındaki 203 çocuk hasta dahil edildi. Hastalar rotavirüs pozitif (n=104) ve rotavirüs negatif (n=99) olarak gruplandırılarak karşılaştırıldı. Hastalık şiddeti Modifiye Vesikari Skoru (MVS) ile değerlendirildi. Demografik özellikler, klinik bulgular, hemogram, biyokimya, kan gazı parametreleri ve inflamatuvar belirteçler analiz edildi. Ağır gastroenteriti öngören parametrelerin performansı ROC analizi ile ölçüldü. Ağır gastroenterite zemin hazırlayabilecek risk faktörleri ise lojistik regresyon analizi ile değerlendirildi. Bulgular: Rotavirüs pozitif hastalarda MVS daha yüksek olup, kusma süresi, 24 saatteki maksimum kusma ve dışkılama sayısı, intravenöz sıvı gereksinimi, dehidratasyon şiddeti ve hastaneye yatış oranı anlamlı olarak daha yüksekti. Hastalık şiddeti ile IG%, IG, pH, HCO₃ ve cBASE değerleri arasında anlamlı korelasyon saptandı. Ağır gastroenteritin öngörülmesinde inflamatuvar belirteçler arasında en yüksek ayırıcı performans IG%'de (AUC=0,651), kan gazı parametreleri arasında cBASE (AUC=0,752) bulundu. Çoklu lojistik regresyon risk analizinde cBASE ≤−8 (OR=5,59), IG% >0,2 (OR=2,68) ve ishal gün sayısı (OR=1,71) ağır gastroenterit ile bağımsız olarak ilişkili bulundu. Sonuç: Çalışmamızda elde ettiğimiz veriler; IG%'nin AGE hastalık şiddeti ile anlamlı ilişki gösterdiği, inflamatuvar biyobelirteçler içerisinde en yüksek ayırıcı performansa sahip olduğu ve ağır gastroenterit gelişiminde bağımsız bir risk faktörü olarak değerlendirilebileceğini ortaya koymuştur. Bu bulgular, IG%'nin hastalık şiddetinin öngörülmesi ve değerlendirilmesinde klinik kullanıma katkı sağlayabileceğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
Introduction and Objective: Acute gastroenteritis (AGE) is one of the most common infectious diseases in childhood worldwide and represents a significant cause of morbidity and mortality. Consequently, rapid diagnosis and effective monitoring and treatment planning are of critical importance. The inadequacy of conventional biomarkers in this regard has prompted the investigation of novel alternatives. The aim of this study was to evaluate rotavirus-positive and rotavirus-negative cases presenting with AGE in terms of clinical and laboratory characteristics, and to assess the role of inflammatory biomarkers particularly immature granulocyte percentage (IG%) in predicting disease severity. Materials and Methods: This retrospective study included 203 children aged 3 months to 18 years who presented with AGE between June 1, 2022 and September 1, 2024. Patients were grouped and compared as rotavirus-positive (n=104) and rotavirus-negative (n=99). Disease severity was assessed using the Modified Vesikari Score (MVS). Demographic characteristics, clinical findings, complete blood count, biochemistry, blood gas parameters, and inflammatory markers were analyzed. The discriminative performance of parameters predicting severe gastroenteritis was measured using ROC analysis, while risk factors potentially predisposing to severe gastroenteritis were evaluated by logistic regression analysis. Results: Rotavirus-positive patients had significantly higher MVS, duration of vomiting, maximum number of vomiting and stool episodes within 24 hours, need for intravenous fluid therapy, dehydration severity, and hospitalization rate. Significant correlations were found between disease severity and IG%, IG, pH, HCO₃, and cBASE values. Among inflammatory markers, IG% demonstrated the highest discriminative performance for predicting severe gastroenteritis (AUC=0.651), while among blood gas parameters, cBASE showed the highest performance (AUC=0.752). In multivariate logistic regression risk analysis, cBASE ≤−8 (OR=5.59), IG% >0,2 (OR=2.68), and number of diarrhea days (OR=1.71) were independently associated with severe gastroenteritis. Conclusion: The findings of our study demonstrate that IG% shows a significant association with AGE disease severity, exhibits the highest discriminative performance among inflammatory biomarkers, and may be considered an independent risk factor for the development of severe gastroenteritis. These findings suggest that IG% may contribute to clinical practice in predicting and assessing disease severity.