Genç yetişkinlerde estetik işlem yaptırma algısını etkileyen faktörler
Factors affecting the perception of undergoing aesthetic procedures in young adults
  1. Tez No: 1021095
  2. Yazar: SİNEM YÜRÜMEZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FATMA NEVİN ŞİŞMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Sağlığı, Public Health
  6. Anahtar Kelimeler: Benlik saygısı, Genç yetişkinler, Sosyal fobiler, Sosyal görünüş kaygısı, Sosyal medya bağımlılığı, Self esteem, Young adult, Phobia-social, Social appearance anxiety, Social media addiction
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Halk Sağlığı Hemşireliği Bilim Dalı
Özet
Amaç: Genç yetişkinlik dönemi, beden algısı, benlik saygısı ve sosyal ilişkilerin yoğun olarak şekillendiği kritik bir gelişim sürecidir. Sosyal medyanın yaygın kullanımı, bireylerin fiziksel görünümlerine yönelik algılarını etkileyerek estetik işlem yaptırma eğilimlerini artırabilmektedir. Bu araştırma, genç yetişkinlerde estetik işlem yaptırma algısını ve bu algıyı etkileyen faktörleri incelemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Gereç ve Yöntem: Tanımlayıcı tipteki bu araştırma, 2024–2025 akademik yılında İstanbul'daki bir devlet üniversitesinde 335 hemşirelik öğrencisi ile yürütülmüştür. Veriler Tanıtıcı Bilgi Formu, Sosyal Medyada Estetik İşlem Yaptırma Algısı Ölçeği, Sosyal Görünüş Kaygısı Ölçeği, Rosenberg Benlik Saygısı Ölçeği, Liebowitz Sosyal Fobi Ölçeği ve Sosyal Medya Bağımlılığı Ölçeği kullanılarak toplandı. Verilerin analizinde tanımlayıcı istatistikler, Bağımsız gruplarda T testi, ANOVA kullanıldı. Sosyal medyada estetik işlem yaptırma algısını yordayan değişkenleri belirlemek amacıyla çoklu doğrusal regresyon analizi yapıldı. Anlamlılık düzeyi p< 0.05 alındı. Etik kurul izni alındı. Bulgular: Katılımcıların %63,1'i kadın, %17,0'si daha önce estetik işlem yaptırmıştır. Estetik işlem yaptıran bireylerin sosyal medyada estetik işlem yaptırma algısı, sosyal görünüş kaygısı ve sosyal medya bağımlılığı puanları yaptırmayanlara göre anlamlı yüksek bulunmuştur (p< 0.05). Estetik işlem yaptırmayı düşünen bireylerde sosyal görünüş kaygısı ve sosyal fobi düzeyleri daha yüksek bulunurken, yaptırmayı düşünmeyen bireylerin benlik saygısı daha yüksek bulunmuştur (p< 0.05). Sonuç: Araştırma bulguları, genç yetişkinlerde estetik işlem yaptırma algısının sosyal medya kullanımı ve sosyal görünüş kaygısı ile ilişkili olduğunu göstermektedir. Bu sonuçlar doğrultusunda, estetik işlem öncesinde psikososyal değerlendirmelerin yapılması ve koruyucu ruh sağlığı yaklaşımlarında hemşirelerin aktif rol alması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: Young adulthood is a critical developmental period in which body image, self-esteem, and social relationships are intensely shaped. The widespread use of social media may influence individuals' perceptions of their physical appearance and increase their tendency to undergo aesthetic procedures. This study was conducted to examine the perception of undergoing aesthetic procedures among young adults and the factors affecting this perception. Material and Method: This descriptive study was conducted with 335 nursing students at a public university in Istanbul during the 2024–2025 academic year. Data were collected using the Descriptive Information Form, the Perception of Aesthetic Procedures on Social Media Scale, the Social Appearance Anxiety Scale, the Rosenberg Self-Esteem Scale, the Liebowitz Social Anxiety Scale, and the Social Media Addiction Scale. Descriptive statistics, independent samples t-test, and ANOVA were used in the analysis of the data. Additionally, multiple linear regression analysis was conducted to determine the predictors of perceptions toward undergoing aesthetic procedures on social media. The significance level was accepted as p<0.05. Ethical approval was obtained. Results: Of the participants, 63.1% were female and 17.0% had previously undergone an aesthetic procedure. Individuals who had undergone aesthetic procedures had significantly higher scores in perception of aesthetic procedures on social media, social appearance anxiety, and social media addiction compared to those who had not (p < 0.05). Participants who considered undergoing aesthetic procedures had higher levels of social appearance anxiety and social phobia, whereas those who did not consider undergoing such procedures had higher self-esteem levels (p < 0.05). Conclusion: The findings of the study indicate that the perception of undergoing aesthetic procedures among young adults is associated with social media use and social appearance anxiety. In line with these results, it is recommended that psychosocial evaluations be conducted before aesthetic procedures and that nurses take an active role in preventive mental health approaches.