Acil servise ambulans ile başvuran 65 yaş üzeri geriatrik hastalarda PRİSMA-7 ve ESI triyaj skorlarının klinik sonuçları öngörmedeki kombine değeri
The combined value of PRISMA-7 and ESI triage scores in predicting clinical outcomes among geriatric patients aged 65 years and older presenting to the emergency department by ambulance
- Tez No: 1021131
- Danışmanlar: DOÇ. DR. UTKU MURAT KALAFAT, DR. RABİA BİRSEN TAPKAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
- Anahtar Kelimeler: ESI, PRISMA-7, YBÜ, Geriatri, Emergency Severity Index, PRISMA-7, Intensive Care Unit, Geriatrics
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada, ambulans aracılığıyla acil servise başvuran 65 yaş ve üzerindeki hastalarda ESI ve PRISMA-7'nin hastane yatışı, yoğun bakım gereksinimi ve mortaliteyi öngörmedeki performansının değerlendirilmesi amaçlandı. Ayrıca her iki değerlendirme yönteminin birlikte kullanımının risk sınıflandırmasına katkısının belirlenmesi hedeflendi. Gereç ve Yöntem: Bu prospektif, kesitsel ve analitik çalışmaya, 1 Şubat 2026–1 Haziran 2026 tarihleri arasında İstanbul Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi acil servisine 112 ambulansı ile başvuran ve kırmızı alanda değerlendirilen 65 yaş ve üzerindeki hastalar dahil edildi. Dahil edilme ve dışlanma kriterlerini karşılayan 500 hasta çalışmaya alındı. Demografik özellikler, başvuru yakınmaları, vital bulgular, komorbiditeler, Glasgow Koma Skalası, ESI düzeyleri ve PRISMA-7 skorları kaydedildi. Klinik sonlanımlar taburculuk, servis yatışı ve yoğun bakım ünitesine kabul/exitus olarak değerlendirildi. Veriler uygun istatistiksel yöntemlerle analiz edildi. ESI, PRISMA-7 ve kombine modelin klinik sonlanımları öngörme performansı lojistik regresyon ve ROC eğrisi analizleri ile değerlendirildi. Bulgular: Çalışmaya 500 geriatrik hasta dahil edildi. Yaş ortalaması 76,3±7,8 yıl olup hastaların %54,3'ü kadındı. Hastaların %51,9'u hastaneye yatırılırken %22,6'sı yoğun bakım ünitesine kabul edildi. Kötü klinik sonlanımı olan hastalarda PRISMA-7 skorları daha yüksek, ESI düzeyleri daha düşüktü (p<0,001). Çok değişkenli lojistik regresyon analizinde hem ESI hem de PRISMA-7 hastane yatışının bağımsız belirleyicileri olarak bulundu (p<0,05). ROC analizinde ESI'nin hastane yatışını öngörmedeki ayırt edici performansı PRISMA-7'den daha yüksekti (AUC=0,809 ve 0,661). ESI düzey 3 hastalarda PRISMA-7 skorunun ≥4 olması hastane yatış riskini anlamlı olarak artırdı (OR=1,89; %95 GA: 1,13–3,16; p=0,012). Sonuç: ESI ve PRISMA-7 hastane yatışı ile bağımsız olarak ilişkili bulundu. ESI hastane yatışını öngörmede daha yüksek performans gösterirken, PRISMA-7 biyolojik kırılganlığa ilişkin ek prognostik bilgi sağladı. Özellikle ESI düzey 3 hastalarda PRISMA-7'nin risk sınıflandırmasına katkı sağlayabileceği görüldü. ROC analizinde vii PRISMA-7 için optimal kesim noktası >4 olarak belirlendi. Bulgular, akut hastalık şiddeti ile biyolojik kırılganlığın geriatrik hastalarda tamamlayıcı risk alanlarını yansıttığını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: This study aimed to evaluate the performance of the Emergency Severity Index (ESI) and PRISMA-7 in predicting hospital admission, intensive care unit (ICU) admission, and mortality among patients aged 65 years and older who were transported to the emergency department by ambulance. In addition, the contribution of the combined use of these two assessment tools to risk stratification was investigated. Materials and Methods: This prospective, cross-sectional, analytical study included patients aged ≥65 years who were transported by ambulance to the emergency department of İstanbul Kanuni Sultan Süleyman Training and Research Hospital and evaluated in the resuscitation area between February 1 and June 1, 2026. A total of 500 patients meeting the inclusion and exclusion criteria were enrolled. Demographic characteristics, presenting complaints, vital signs, comorbidities, Glasgow Coma Scale (GCS) scores, ESI levels, and PRISMA-7 scores were recorded. Clinical outcomes were classified as discharge, hospital admission, or ICU admission/death. Data were analyzed using appropriate statistical methods. The predictive performance of ESI, PRISMA-7, and the combined model was evaluated using logistic regression and receiver operating characteristic (ROC) curve analyses. Results: A total of 500 geriatric patients were included. The mean age was 76.3±7.8 years, and 54.3% were female. Overall, 51.9% of the patients were hospitalized, and 22.6% required ICU admission. Patients with poor clinical outcomes had significantly higher PRISMA-7 scores and lower ESI levels (p<0.001). Multivariable logistic regression identified both ESI and PRISMA-7 as independent predictors of hospital admission (p<0.05). ROC analysis showed that ESI had superior discriminatory performance for predicting hospital admission compared with PRISMA-7 (AUC=0.809 vs. 0.661). Among patients classified as ESI level 3, a PRISMA-7 score of ≥4 was associated with a significantly increased risk of hospital admission (OR=1.89, 95% CI: 1.13–3.16; p=0.012). Conclusion: Both ESI and PRISMA-7 were independently associated with hospital admission. Although ESI demonstrated better predictive performance, PRISMA-7 provided additional prognostic information regarding biological frailty. In particular, ix PRISMA-7 improved risk stratification among patients classified as ESI level 3. ROC analysis identified an optimal PRISMA-7 cut-off value of >4. These findings suggest that acute illness severity and biological frailty represent complementary dimensions of risk in geriatric patients.