Acil servise başvuran yaşlı hastalarda yeni bir prognostik indeksin geliştirilmesi, geçerlilik ve güvenirliliğinin değerlendirilmesi
Development of a new prognostic index and evaluation of its validity and reliability in elderly patients admitted to the emergency department
- Tez No: 826362
 - Danışmanlar: DOÇ. DR. HACER DOĞAN VARAN
 - Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
 - Konular: Geriatri, Geriatrics
 - Anahtar Kelimeler: Yaşlılık, Kırılganlık, Kırılganlık Ölçekleri, Old Age, Frailty, Frailty Scales
 - Yıl: 2023
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Gazi Üniversitesi
 - Enstitü: Tıp Fakültesi
 - Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
 - Bilim Dalı: Geriatri Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 127
Özet
Amaç: Acil servise başvuran yaşlı hastalarda kötü sonlanımı öngörebilen çeşitli indeksler olmakla birlikte kolay uygulanabilen ve kötü sonlanımı predikte etmede daha duyarlı ölçeklere ihtiyaç vardır. Bu çalışmada, acil servise başvuran yaşlı hastalarda kolay uygulanabilir, dizabilite, hastaneye yatış ve mortalite riskini iyi öngören yeni bir prognostik indeks geliştirilmesi ile literatüre katkıda bulunulması amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Etik komisyon onayı alındıktan sonra Acil servise başvuran 65 yaş ve üzeri, aydınlatılmış onamı alınan tüm hastalar çalışmaya dahil edildi. Sorulara cevap veremeyecek derecede genel durumu bozuk olan veya bilinç düzeyi düşük hastalar (GKS74, vücut kitle indeksi için; 4 puan olarak bulundu. Gazi indeksi geçerliğini test etmek için daha önce acil servise başvuran yaşlı popülasyonda geçerliği gösterilmiş olan PRISMA-7 indeksi ile karşılaştırıldığında, kötü sonlanımı öngörmede PRISMA-7'den daha duyarlı olduğu (p=0.008) ve acil servise başvuran yaşlı hastalarda kötü sonlanımı öngörmede geçerli bir indeks olduğu belirlendi. Sonuç: Gazi indeksi acile başvuran yaşlı hastalarda olumsuz sonlamı öngörmede geçerli ve güvenilir bir indekstir. Bu indeksin acil servis dışında yaşlı hastalardaki olumsuz sonlanımı ön görmedeki yeterliliğini değerlendirmek için ileri çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Aim: Although there are various indices that can predict poor outcome in elderly patients presenting to the emergency department, there is a need for scales that are easily applicable and more sensitive in predicting poor outcome. This study aimed to contribute to the literature by developing a new prognostic index that can be easily applied and predicts the risk of disability, hospitalization and mortality in elderly patients presenting to the emergency department. Materials and Methods: After receiving ethical committee approval, all patients aged 65 and over who presented to the emergency department and whose informed consent was obtained were included in the study. Patients whose general condition was too poor to answer the questions or whose level of consciousness was low (GCS 74, for body mass index; 4 points. To test the validity of the Gazi Index, when compared with the PRISMA-7 index, which has previously been shown to be valid in the elderly population presenting to the emergency department, it was found to be more sensitive than PRISMA-7 in predicting poor outcome (p=0.008) and was a valid index for predicting poor outcome in elderly patients presenting to the emergency department. Conclusion: The Gazi Index is a valid and reliable index for predicting adverse outcomes in elderly patients presenting to the emergency department. Further studies are needed to evaluate the ability of this index to predict adverse outcomes in elderly patients outside of the emergency department.