Genç yetişkinlerde varoluşsal yalnızlığın duygusal yeme ile olan ilişkisinde ruminasyonun aracı rolü
The mediating role of rumination in the relationship between existential loneliness and emotional eating in young adults
  1. Tez No: 1021157
  2. Yazar: DİYA HALEF
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EDA YILMAZER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: varoluşsal yalnızlık, duygusal yeme, ruminasyon, genç yetişkinlik, aracılık analizi, existential loneliness, emotional eating, rumination, young adulthood, mediation analysis
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Beykoz Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Programlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Genel Psikoloji Bilim Dalı
Özet
ÖZET Bu çalışmada, genç yetişkinlerde varoluşsal yalnızlığın duygusal yeme ile olan ilişkisinde ruminasyonun aracı rolünün incelenmesi amaçlanmıştır. Ayrıca ruminasyonun bu ilişkide düzenleyici bir işleve sahip olup olmadığı ek analiz kapsamında değerlendirilmiştir. Araştırma, nicel araştırma yöntemlerinden ilişkisel tarama modeli doğrultusunda yürütülmüştür. Çalışmanın örneklemini 18-30 yaş aralığında yer alan 282 genç yetişkin oluşturmuştur. Veriler Kişisel Bilgi Formu, Varoluşsal Yalnızlık Ölçeği, Ruminatif Tepkiler Ölçeği ve Duygusal Yeme Ölçeği aracılığıyla toplanmıştır. Elde edilen verilerin analizinde betimsel istatistikler, Pearson korelasyon analizi, doğrusal regresyon analizi, bağımsız örneklem t-testi, tek yönlü varyans analizi ile aracılık ve düzenleyicilik analizlerinden yararlanılmıştır. Analizler jamovi programı ve jAMM modülü aracılığıyla gerçekleştirilmiştir. Araştırma bulguları, varoluşsal yalnızlık ile duygusal yeme arasında pozitif yönde anlamlı bir ilişki olduğunu göstermiştir. Benzer şekilde ruminasyon ile duygusal yeme arasında da pozitif yönde anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Varoluşsal yalnızlık ile ruminasyon arasındaki ilişkinin ise diğer ilişkilere kıyasla daha güçlü olduğu belirlenmiştir. Regresyon analizleri, varoluşsal yalnızlığın duygusal yemeyi ve ruminasyonu anlamlı biçimde yordadığını; ruminasyonun da duygusal yemeyi anlamlı biçimde yordadığını ortaya koymuştur. Buna karşın, ruminasyonun varoluşsal yalnızlık ile duygusal yeme arasındaki ilişkide aracı rolü desteklenmemiştir. Ruminasyonun düzenleyici rolüne ilişkin analiz sonuçları da anlamlı bulunmamıştır. Elde edilen sonuçlar, genç yetişkinlerde varoluşsal yalnızlık ve ruminasyonun duygusal yeme ile ilişkili olduğunu; ancak ruminasyonun bu ilişkide tek başına açıklayıcı bir mekanizma olarak işlev görmediğini göstermektedir. Bu doğrultuda duygusal yeme davranışının yalnızlık ve ruminasyonun yanı sıra duygu düzenleme güçlüğü, başa çıkma biçimleri, stres, beden algısı ve kaçınmacı davranışlar gibi farklı psikolojik değişkenlerle birlikte ele alınmasının önemli olduğu düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The present study aimed to examine the mediating role of rumination in the relationship between existential loneliness and emotional eating among young adults. In addition, the possible moderating role of rumination in this relationship was tested as an additional analysis. The study was conducted using a quantitative correlational research design. The sample consisted of 282 young adults between the ages of 18 and 30. Data were collected through a Personal Information Form, the Existential Loneliness Scale, the Ruminative Responses Scale, and the Emotional Eating Scale. Descriptive statistics, Pearson correlation analysis, linear regression analysis, independent samples t-test, one-way analysis of variance, mediation analysis, and moderation analysis were used to analyze the data. The analyses were conducted using jamovi and the jAMM module. The findings indicated a positive and significant relationship between existential loneliness and emotional eating. A positive and significant relationship was also found between rumination and emotional eating. Among the main variables, the strongest association was observed between existential loneliness and rumination. Regression analyses showed that existential loneliness significantly predicted both emotional eating and rumination, while rumination significantly predicted emotional eating. However, the mediating role of rumination in the relationship between existential loneliness and emotional eating was not supported. Similarly, the moderating role of rumination in this relationship was not found to be significant. Overall, the findings suggest that existential loneliness and rumination are associated with emotional eating among young adults; however, rumination does not appear to function as a sufficient explanatory mechanism in this relationship. These results indicate that emotional eating should be considered within a broader psychological framework, including emotion regulation difficulties, coping styles, stress, body image, and avoidance-related processes. The study contributes to the literature by addressing existential loneliness, rumination, and emotional eating together in a young adult sample.