Genç yetişkinlerde otantiklik ve yaşam doyumu arasındaki ilişkide varoluşsal kaygının düzenleyici rolünün incelenmesi
Examining the moderating role of existential anxiety in the relationship between authenticity and life satisfaction in young adults
- Tez No: 892538
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYÇA FERDA KANSU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Varoluşsal kaygı, otantiklik, yaşam doyumu, Existential anxiety, authenticity, life satisfaction
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Bu araştırmanın amacı, genç yetişkinlerde otantiklik ve yaşam doyumu arasındaki ilişkide varoluşsal kaygının düzenleyici rolünün incelenmesidir. Araştırmada nicel analiz tekniklerinden ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın evrenini, 20-40 yaş arası İstanbul ilinde yaşayan ve herhangi bir işte çalışan genç yetişkinler oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemi için basit seçkisiz örnekleme yöntemi kullanılarak 425 kişiye ulaşılmıştır. Araştırmada sosyodemografik bilgi formu, Varoluşsal Kaygılar Ölçeği, Otantiklik Ölçeği ve Yetişkin Yaşam Doyumu Ölçeği kullanılmıştır. Bu araştırma için toplanan veriler SPSS 27 programıyla analiz edilmiştir. Ölçekler arasındaki korelasyon düzeyi ve yönü Pearson Korelasyon analizi ile incelenmiştir. Ölçeklerin demografik değişkenlere göre farklılık gösterip göstermediğini belirlemek amacıyla Bağımsız Gruplar t-testi ve ANOVA testleri kullanılmıştır. Düzenleyici rol analizleri için Process Macro 4.2 programı kullanılmıştır. Araştırmanın bulgularına göre, otantiklik ve yaşam doyumu arasındaki ilişkide varoluşsal kaygının düzenleyici rolü olduğu belirlenmiştir. Yaşam doyumu ve varoluşsal kaygı arasında pozitif yönde anlamlı ilişki olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the regulatory role of existential anxiety in the relationship between authenticity and life satisfaction in young adults. Relational survey model, one of the quantitative analysis techniques, was used in the study. The population of the study consists of young adults between the ages of 20-40 living in Istanbul and working in any job. For the sample of the study, 425 people were reached by using simple random sampling method. Sociodemographic information form, Existential Anxieties Scale, Authenticity Scale and Adult Life Satisfaction Scale were used in the study. The data collected for this study were analyzed with the SPSS 25 program. The level and direction of correlation between the scales were analyzed by Pearson Correlation analysis. Independent Groups t-test and ANOVA tests were used to determine whether the scales differed according to demographic variables. Process Macro 4.2 program was used for regulatory role analysis. According to the findings of the study, it was determined that existential anxiety had a moderating role in the relationship between authenticity and life satisfaction. There was a significant positive relationship between life satisfaction and authenticity.