Dijital vatandaşlık ve yapay zeka ile güçlendirilmiş sosyal kredilendirme sisteminin toplumsal sonuçları: Çin örneği
Social consequences of a social crediting system powered by digital citizenship and artificial intelligence: The case of China
  1. Tez No: 1021159
  2. Yazar: ENES IŞIKGÖR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ ÜLVİ ÖZBEY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Dijital vatandaşlık, Gözetim, Panoptikon, Sosyal kredi sistemi, Yapay zeka, Digital citizenship, Surveillance, Panopticon, Social credit system, Artificial intelligence
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bitlis Eren Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Gözetim, rutin bir denetim ve kontrol aracı olarak; mevcut koşulları himaye etmeyi ya da dönüşümü yönetmeyi ifade etmektedir. Bu çalışmada; gözetim olgusunun çağımızı nasıl yapılandırdığı, gözetimin sistematik forma dönüşümü, panoptikon kavramının ortaya çıkışı ve bu kavramın dijitalleşme ile nasıl düzenli bir hale geldiği, sosyal bilimcilerin kuramları ile daha anlaşılır bir hale getirilmek istenmiştir. Ayrıca bu çalışmada; teknolojinin etkisi ile şekillenen klasik vatandaşlık biçiminin, dijital vatandaşlık kavramına dönüşümü çeşitli teorilerle izah edilmeye çalışılmıştır. Bu çalışmada yer alan verilerle; günümüzde yaygın bir biçimde kullanılan yüz tanıma sisteminin, yapay zeka teknolojisinin güdümüyle bireyleri ayrıştırması ve buna bağlı toplumsal sınıfları ortaya çıkarması derinlemesine analiz edilmiştir. Ortaya çıkan bulgularla; Çin'in uygulamaya koyduğu sosyal kredilendirme sisteminin toplumsal sonuçları, sosyolojik bir bakış açısı ile incelenmiş ve bahsi geçen kavramlarla toplumun geçirdiği dönüşüm süreci, çözümlenmeye çalışılmıştır. Bu bağlamda, sosyal kredilendirme sisteminin ideolojik bir aygıt olarak birey ve birey davranışları üzerindeki etkisi, toplumu dönüştürme gücü, nitel bir çalışma çerçevesinde tahlil edilmeye çalışılmıştır. Çalışma içerisinde yer alan bulgularla; ekonomik temelli düzenlemelerin sosyal hayatı şekillendirme biçimleri, teknolojik süreçler ve değişimlerle belirgin hale getirilmek istenmiştir. Ayrıca bu çalışmada; çeşitli uygulamalarla inşa edilmeye çalışılan II yeni toplum modelinin, olumlu ve olumsuz etkileri karşılaştırılarak; ortaya çıkan sosyolojik etkiler, teorik olarak analiz edilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Surveillance, as a routine tool of monitoring and control, refers to maintaining existing conditions or managing transformation. This study aims to make the phenomenon of surveillance, which structures our era, its transformation into a systematic form, the emergence of the panopticon concept, and how this concept has become regularized with digitalization, more understandable through the theories of social scientists. Furthermore, this study attempts to explain the transformation of the classical form of citizenship, shaped by the influence of technology, into the concept of digital citizenship through various theories. Using the data presented in this study, the widespread use of facial recognition systems, guided by artificial intelligence technology, is analyzed in depth to differentiate individuals and reveal the resulting social classes. Based on the findings, the social consequences of China's implemented social credit system are examined from a sociological perspective, and the transformation process that society has undergone in relation to these concepts is analyzed. In this context, the impact of the social credit system as an ideological apparatus on individuals and individual behavior, and its power to transform society, are analyzed within the framework of a qualitative study. The findings presented in this study... The ways in which economically based regulations shape social life have been highlighted through technological processes and changes. Furthermore, this study compares the positive and negative effects of the IV new societal model being constructed through various applications, and attempts to theoretically analyze the resulting sociological impacts.