Diyabetik evre 3-4 kronik böbrek hastalarının serum maresin-1 düzeyi ile karotis arter intima media kalınlığı arasındaki ilişki
Relationship between serum maresin-1 levels and carotid artery intima-media thickness in patients with diabetic stage 3–4 chronic kidney disease
- Tez No: 1021165
- Danışmanlar: PROF. DR. ARİF ALPER KIRKPANTUR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: Diyabetik böbrek hastalığı, kronik böbrek hastalığı, MaR1, inflamasyon, ateroskleroz, karotis arter intima media kalınlığı, özel pro-rezolving mediyatörler, Diabetic kidney disease, chronic kidney disease, maresin-1, inflammation, atherosclerosis, carotid intima-media thickness, specialized pro-resolving mediators
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Giriş ve Amaç: Diyabetik böbrek hastalığı (DKD), kronik böbrek hastalığının (KBH) en sık nedenlerinden biri olup inflamasyon, oksidatif stres, endotelyal disfonksiyon ve hızlanmış ateroskleroz ile ilişkilidir. Son yıllarda inflamasyonun aktif çözülme sürecinde görev alan özelleşmiş pro-rezolving mediyatörlerden biri olan MaR1'in (MaR1), antiinflamatuvar, antioksidan ve vasküloprotektif etkileri literatürde vurgulanmaktadır. Bu çalışmada, diyabetik evre 3-4 KBH hastalarında serum MaR1 düzeyleri ile subklinik ateroskleroz göstergesi olan karotis arter intima media kalınlığı (CIMT) ve karotis arter plak varlığı arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Yöntem: Bu kesitsel çalışmaya diyabetik evre 3-4 KBH tanısı bulunan toplam 80 hasta dahil edildi. Hastaların demografik özellikleri, klinik verileri, laboratuvar parametreleri ve kullandıkları ilaçlar kaydedildi. Serum MaR1 düzeyleri ELISA yöntemi ile ölçüldü. Karotis arter intima media kalınlığı ve plak varlığı, Mannheim Konsensüsü kriterlerine uygun şekilde karotis arter Doppler ultrasonografi ile değerlendirildi. Serum MaR1 düzeyleri ile klinik, biyokimyasal ve radyolojik parametreler arasındaki ilişkiler istatistiksel olarak analiz edildi. Bulgular: Çalışma grubunda ortalama serum MaR1 düzeyi 198,92 ± 203,35 pg/mL, ortalama CIMT değeri ise 0,80 ± 0,16 mm olarak saptandı. Serum MaR1 düzeyi ile hemoglobin düzeyi (r=0,236; p=0,035) ve spot albümin/kreatinin oranı (r=0,398; p<0,001) arasında pozitif yönde anlamlı korelasyon bulundu. Buna karşın serum MaR1 düzeyi ile pH (r=-0,235; p=0,036) ve bikarbonat düzeyi (HCO₃⁻) (r=- 0,337; p=0,002) arasında negatif yönde anlamlı korelasyon saptandı. Serum MaR1 düzeyi ile CIMT arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişki gösterilemedi. Ancak karotis arter plak varlığı bulunan hastalarda MaR1 düzeylerinin daha düşük olma xii eğiliminde olduğu gözlendi. Ayrıca bazal insülin kullanan hastalarda serum MaR1 düzeylerinin anlamlı düzeyde daha düşük olduğu saptandı (p=0,036). Sonuç: Diyabetik evre 3-4 KBH hastalarında serum MaR1 düzeyleri; inflamasyon, metabolik asidoz ve renal hasar belirteçleri ile ilişkili bulunmuştur. Artmış albüminüri ile birlikte serum MaR1 düzeylerinin yükselmesi, MaR1'in renal inflamasyonu ve doku hasarını sınırlamaya yönelik kompansatuvar bir yanıt olabileceğini düşündürmektedir. Her ne kadar serum MaR1 düzeyi ile CIMT arasında anlamlı ilişki saptanmamış olsa da, plak varlığı bulunan hastalarda düşük MaR1 düzeyleri gözlenmesi, MaR1'in vasküler koruyucu etkilerine işaret edebilir. Bu bulgular, MaR1'in diyabetik KBH'de potansiyel bir biyobelirteç ve terapötik hedef olabileceğini düşündürmekte olup, daha geniş örneklemli prospektif çalışmalarla desteklenmesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Introduction and Objective: Diabetic kidney disease (DKD) is one of the leading causes of chronic kidney disease (CKD) and is closely associated with inflammation, oxidative stress, endothelial dysfunction, and accelerated atherosclerosis. In recent years, Maresin-1 (MaR1), a specialized pro-resolving mediator involved in the active resolution of inflammation, has attracted considerable attention because of its anti-inflammatory, antioxidant, and vasculoprotective properties. This study aimed to investigate the relationship between serum MaR1 levels and carotid artery intima-media thickness (CIMT) and carotid plaque presence, which are markers of subclinical atherosclerosis, in patients with diabetic stage 3–4 CKD. Methods: A total of 80 patients with diabetic stage 3–4 CKD were included in this cross-sectional study. Demographic characteristics, clinical findings, laboratory parameters, and medication use were recorded. Serum MaR1 levels were measured using enzyme-linked immunosorbent assay (ELISA). CIMT and carotid plaque presence were evaluated by carotid Doppler ultrasonography according to the Mannheim Consensus criteria. Associations between serum MaR1 levels and clinical, biochemical, and radiological parameters were statistically analyzed. Results: The mean serum MaR1 level was 198,92 ± 203,35 pg/mL, while the mean CIMT value was 0,80 ± 0,16mm. Serum MaR1 levels showed a significant positive correlation with hemoglobin levels (r=0,236, p=0,035) and spot urinary albumin-to-creatinine ratio (r=0,398, p<0,001). In contrast, significant negative correlations were observed between serum MaR1 levels and pH (r=-0.235, p=0,036) and bicarbonate (HCO₃⁻) levels (r=-0.337, p=0.002). No statistically significant xiv association was found between serum MaR1 levels and CIMT. However, MaR1 levels were numerically lower in patients with carotid plaque. In addition, serum MaR1 levels were significantly lower in patients receiving basal insulin therapy (p=0,036). Conclusion: Serum MaR1 levels in patients with diabetic stage 3–4 CKD were associated with markers of inflammation, metabolic acidosis, and renal injury. The increase in serum MaR1 levels in parallel with albuminuria may reflect a compensatory response aimed at limiting renal inflammation and tissue damage. Although no significant association was observed between serum MaR1 levels and CIMT, lower MaR1 levels in patients with carotid plaque may suggest potential vasculoprotective effects. These findings indicate that MaR1 may serve as a potential biomarker and therapeutic target in diabetic CKD; however, larger prospective studies are required to confirm these observations.