Yurt dışındaki üçüncü kuşak Türklerin aile dil politikası: Belçika örneği
Family language policy of third-generation Turks abroad: The case of Belgium
- Tez No: 1021176
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜLNUR AYDIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Dil ideolojileri, Dil politikaları, Çok dillilik, Language ideologies, Language policies, Multilingualism
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yabancılara Türkçe Öğretimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yabancılara Türkçe Öğretimi Bilim Dalı
Özet
Bireylerin ve fikirlerin serbestçe dolaşımı anlayışı, ülkeler arasında gerçekleşen göç hareketlerini hızlandırarak iki/ çok dilli toplumsal yapıların oluşmasını sağlamıştır. Göç geçmişi bulunan ailelerde, ailelerin azınlık ve miras dil(ler)ini koruyarak sonraki kuşaklara aktarmasında benimsedikleri dil politikaları önemli rol oynamaktadır. Bu araştırmanın amacı, Belçika'da yaşayan üçüncü kuşak Türklerin aile dil politikalarını Spolsky'nin (2004) dil politikası modeli doğrultusunda incelemektir. Bu bağlamda ebeveynlerin ve çocukların dil ideolojileri, dil uygulamaları ve dil yönetimleri değerlendirilerek aralarındaki uyumluluk karşılaştırmalı olarak incelenmiştir. Araştırmada nitel araştırma yaklaşımına dayalı durum çalışması yöntemi benimsenmiştir. Katılımcılar, amaçlı örnekleme yöntemlerinden ölçüt örnekleme ile belirlenmiştir. Belçika'nın Limburg eyaletinde yaşayan 25 ebeveyn ve 15 çocuktan, demografik bilgi formu ve yarı yapılandırılmış görüşme formları aracılığıyla toplanan veriler içerik analizi ile çözümlenmiş; kod, kategori ve temalar oluşturulmuştur. Bulgular, katılımcıların dil ideolojilerinde ana dili olarak Türkçeyi içsel kimlik, benlik ve aidiyet duygusuyla ilişkilendirdiklerini göstermiştir. Buna karşın ebeveynlerin Türkçe ve Türk kültürünü korumaya ilişkin ideolojilerinin bulunduğu tespit edilirken, çocukların ise işlevsellik doğrultusunda biçimlenen dil algılarının bulunduğu anlaşılmıştır. Dil uygulamaları ve dil yönetiminde ise her iki grubun, toplumun baskın dili olan Felemenkçeye yöneldiği görülmüştür. Türkçe ve Türk kültürüne ilişkin benimsenen güçlü dil ideolojilerine karşın, uygulamalar ve yönetim bağlamında Belçika'da yaşamanın etkisi dolayısıyla Türkçe, aileler tarafından arka planda bırakılmıştır. Bu sonuç, yurt dışında yaşayan Türk aileler ve gelecek kuşaklar için Türkçe ve Türk kültürünün sürdürülmesinde güçlüklerle karşılaşılacağını düşündürmektedir. Son olarak, araştırmadan elde edilen sonuçlar alan yazınının ışığında tartışılmış ve çeşitli önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The principle of the free movement of individuals and ideas has accelerated migration across countries, leading to the emergence of bilingual and multilingual societies. In families with a migration background, family language policies play a crucial role in preserving minority and heritage language(s) and transmitting them to subsequent generations. The present study aims to examine the family language policies of third-generation Turks living in Belgium within the framework of Spolsky's (2004) model of language policy. In this context, the language ideologies, language practices, and language management of both parents and children were examined separately, and the degree of consistency between them was comparatively analyzed. To achieve this, a qualitative case study design was adopted. The participants were selected through criterion sampling, one of the purposive sampling methods. The study involved 25 parents and 15 children residing in the Limburg province of Belgium. Data were collected using a demographic information form and semi-structured interview forms and were analyzed through content analysis, resulting in the development of codes, categories, and themes. The findings revealed that both parents and children associated Turkish, as their mother tongue, with their sense of identity, self, and belonging. While the parents demonstrated language ideologies centered on the preservation of the Turkish language and culture, the children exhibited language perceptions shaped primarily by considerations of functionality. Regarding language practices and language management, both groups showed a tendency toward Dutch, the dominant language of the wider society. Despite the strong language ideologies supporting the maintenance of the Turkish language and culture, Turkish has gradually been relegated to the background in terms of language practices and language management due to the influence of living in Belgium. These findings suggest that Turkish families living abroad may encounter increasing challenges in maintaining the Turkish language and culture across future generations. Finally, the findings are discussed in light of the relevant literature, and several recommendations are presented.