Babaya yönelik hislerden mutluluğa: Duygusal tepkisellik ve yakın ilişkilerde yalnızlığın seri aracılık etkisi
From feelings about the father to happiness: The serial mediating effect of emotional reactivity and loneliness in intimate relationships
- Tez No: 1021177
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AKİF AVCU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Babaya yönelik hisler, duygusal tepkisellik, yakın ilişkilerde yalnızlık, mutluluk, seri aracılık, Feelings toward father, emotional reactivity, loneliness in close relationships, happiness, serial mediation
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, bireylerin babaya yönelik olumlu hislerinin mutluluk düzeyleri üzerindeki etkisini incelemek ve bu etkide duygusal tepkisellik ile yakın ilişkilerde yalnızlığın seri aracılık rolünü test etmektir. Araştırma, nicel araştırma yöntemlerinden ilişkisel tarama modeliyle yürütülmüştür. Araştırmanın örneklemini, uygun örnekleme yöntemiyle ulaşılan 489 yetişkin birey oluşturmuştur. Katılımcıların %65'i kadın, %35'i erkektir. Araştırmada veri toplama aracı olarak Kişisel Bilgi Formu, Babaya Yönelik Hisler Ölçeği, Duygusal Tepkisellik Ölçeği, Yakın İlişkilerde Yalnızlık Ölçeği ve Mutluluk Ölçeği kullanılmıştır. Veriler çevrim içi ortamda toplanmış; analizler IBM SPSS Statistics ve AMOS programları aracılığıyla gerçekleştirilmiştir. Verilerin analizinde betimsel istatistikler, bağımsız örneklemler t testi, tek yönlü varyans analizi, Tukey çoklu karşılaştırma testi, Pearson korelasyon analizi ve yapısal eşitlik modellemesi kullanılmıştır. Araştırma bulgularına göre babaya yönelik hisler ile mutluluk arasında pozitif yönde anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Babaya yönelik olumlu hisler ile duygusal tepkisellik ve yakın ilişkilerde yalnızlık arasında negatif yönde anlamlı ilişkiler saptanmıştır. Duygusal tepkisellik ve yakın ilişkilerde yalnızlık arttıkça mutluluk düzeyinin azaldığı görülmüştür. Yapısal eşitlik modeli sonuçları, modelin iyi uyum değerlerine sahip olduğunu ve duygusal tepkisellik ile yakın ilişkilerde yalnızlığın, babaya yönelik hisler ile mutluluk arasındaki ilişkide seri aracı rol üstlendiğini göstermiştir. Araştırma sonuçları, baba figürüne ilişkin olumlu duygusal temsillerin bireyin duygusal işleyişi, yakın ilişkilerdeki yalnızlık deneyimi ve mutluluk düzeyi açısından önemli bir role sahip olduğunu göstermektedir. Bu doğrultuda psikolojik danışma ve psikoterapi uygulamalarında baba ile kurulan ilişkinin, bireyin duygu düzenleme süreçleri ve yakın ilişkilerdeki yalnızlık deneyimi bağlamında ele alınması önerilmektedir. Gelecek araştırmalarda ise modelin farklı baba deneyimlerine sahip örneklem gruplarında, diyadik ya da çoklu bilgi kaynağına dayalı çalışma desenleriyle ve boylamsal araştırmalarla sınanması alana katkı sağlayabilir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to examine the effect of individuals' positive feelings toward their fathers on their levels of happiness and to test the serial mediating role of emotional reactivity and loneliness in close relationships in this relationship. The study was conducted using the correlational survey model, one of the quantitative research methods. The sample of the study consisted of 489 adult individuals reached through convenience sampling. Of the participants, 65% were women and 35% were men. The Personal Information Form, the Feelings Toward Father Scale, the Perth Emotional Reactivity Scale–Short Form, the Loneliness in Close Relationships Scale, and the Happiness Scale were used as data collection instruments. The data were collected online, and the analyses were conducted using IBM SPSS Statistics and AMOS. Descriptive statistics, independent samples t-test, one-way analysis of variance, Tukey's multiple comparison test, Pearson correlation analysis, and structural equation modeling were used in the analysis of the data. According to the findings, a significant positive relationship was found between feelings toward father and happiness. Significant negative relationships were found between positive feelings toward father and emotional reactivity, as well as loneliness in close relationships. It was observed that as emotional reactivity and loneliness in close relationships increased, happiness levels decreased. The results of the structural equation model showed that the model had good fit values and that emotional reactivity and loneliness in close relationships had a serial mediating role in the relationship between feelings toward father and happiness. The results of the study indicate that positive emotional representations of the father figure have an important role in individuals' emotional functioning, experiences of loneliness in close relationships, and levels of happiness. Accordingly, it is recommended that the relationship established with the father be addressed in psychological counseling and psychotherapy practices in the context of individuals' emotion regulation processes and experiences of loneliness in close relationships. Future studies may contribute to the field by testing the model in sample groups with different father experiences, using dyadic or multi-informant research designs, and longitudinal research designs.