Hekim dışı sağlık çalışanlarının dijital sağlık okuryazarlığı ile yapay zekâya yönelik tutumları arasındaki ilişki: Ankara ili örneği
The association between digital health literacy and attitudes towards artificial intelligence among non-physician healthcare workers: The case of Ankara
- Tez No: 1021179
- Danışmanlar: PROF. DR. EDİBE ASUMAN ATİLLA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, Health Care Management
- Anahtar Kelimeler: Dijital okuryazarlık, Sağlık bilgisi-tutum, uygulama, Sağlık okuryazarlığı, Yapay zeka, Özel hastaneler, Üniversite hastaneleri, Digital literacy, Health knowledge-attitudes, practice, Health literacy, Artificial intelligence, Private hospitals, University hospitals
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sağlık Kurumları Yönetimi Bilim Dalı
Özet
Yapay zekâ, sağlık sektöründe önemli yenilikler sunarak hizmet sunum süreçlerini iyileştirmiş ve kolaylaştırmıştır. Bu fayda doğrultusunda, sağlık hizmetlerinde yapay zekâ kullanımının geleceği, yapay zekâyı sağlık hizmetlerinde etkili kullanabilen sağlık çalışanlarının dijital sağlık okuryazarlığıyla doğrudan ilişkilidir. Bu doğrultuda araştırmanın amacı, Ankara'da faaliyet gösteren bir üniversite hastanesinde ve bir özel hastanede görev yapan sağlık çalışanlarının dijital sağlık okuryazarlığı ile yapay zekâya yönelik genel tutumları arasındaki ilişkiyi incelemek; ayrıca bunların katılımcıların sosyodemografik özellikleri ve teknoloji kullanım alışkanlıklarına göre farklılık gösterip göstermediğini tespit etmektir. Orantısız tabakalama yöntemiyle kesitsel yürütülen araştırma, ilgili kurumlarda çalışan hekim dışı sağlık çalışanları olan hemşireler, hasta kayıt personeli ve sağlık teknikerleriyle yürütülmüş ve 303 katılımcıya ulaşılmıştır. Araştırma verileri; Sosyodemografik Bilgi Formu, Yapay Zekâya Yönelik Genel Tutum Ölçeği ve Dijital Sağlık Okuryazarlığı Ölçeği kullanılarak toplanmıştır. Araştırma bulgularına göre hekim dışı sağlık çalışanlarının dijital sağlık okuryazarlığı düzeyleri arttıkça yapay zekâya yönelik pozitif tutumlarının da artma eğiliminde olduğu görülmüştür. Bununla birlikte katılımcıların yapay zekâya yönelik genel tutumlarının kurum türleri, günlük yaşamlarında yapay zekâ kullanım durumları, meslekleri, eğitimleri, yaşları ve teknolojik gelişmelere ilgileri ile anlamlı farklılık gösterdiği belirlenmiş ancak cinsiyetleri ve medeni durumları ile anlamlı farklılık tespit edilmemiştir. Dijital sağlık okuryazarlıklarınınsa kurum türüne, medeni duruma, günlük hayatta yapay zekâ kullanımlarına, mesleklerine, eğitimlerine, teknolojik gelişmelere ilgilerine bağlı olarak değiştiği; cinsiyete, yaşlarına göre değişmediği tespit edilmiştir. Sonuç olarak, sağlık kurumlarında yapay zekâ farkındalığını artırmaya, dijital sağlık okuryazarlığını geliştirmeye ve özellikle teknolojik gelişmelere ilgisi düşük çalışanların yapay zekâ uygulamalarını tanımasına yönelik eğitim programlarının planlanması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Artificial intelligence (AI) has improved and streamlined service delivery processes by offering significant innovations in the healthcare sector. In line with this benefit, the future of AI use in healthcare is directly associated with the digital health literacy (DHL) of healthcare professionals who can effectively utilize AI in health services. Accordingly, this study aims to investigate the relationship between DHL and general attitudes toward AI among healthcare professionals working in a university hospital and a private hospital in Ankara, and to determine whether these variables differ according to participants' sociodemographic characteristics and technology usage habits. Conducted as a cross-sectional study employing a disproportionate stratified sampling method, the research was carried out with non-physician healthcare professionals, including nurses, patient registration staff, and health technicians, reaching 303 participants. Data were collected using a Sociodemographic Information Form, the General Attitude Towards Artificial Intelligence Scale, and the Digital Health Literacy Scale. According to the findings, as the DHL levels of non-physician healthcare staff increased, their positive attitudes toward AI also CNC tended to increase. Furthermore, participants' general attitudes toward AI showed significant differences based on institution type, daily AI use, profession, education, age, and technological interest, while gender and marital status created no difference. Conversely, DHL levels varied by institution, marital status, daily AI use, profession, education, and interest, but not by gender and age. In conclusion, training programs should be planned to increase AI awareness, develop DHL, and introduce AI to employees.