Kurumsal metaverse wellness (metawellness) VR uygulamalarının turizm çalışanları üzerine etkilerinin değerlendirilmesi: Kuşadası örneği
Evaluation of the effects of corporate metaverse wellness (metawellness) VR applications on tourism employees: Case study of Kuşadası
  1. Tez No: 1021189
  2. Yazar: ESRA ANIŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÜLKER ÇOLAKOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Turizm, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Metaevren (Metaverse), Sağlıklı Yaşam, Kurumsal Wellbeing, Metaverse Wellness (MetaWellness), Kurumsal MetaWellness, Turizm Çalışanları (Otel, Yiyecek-İçecek ve Seyahat Endüstrisi), Metaverse, Wellness, Corporate Wellbeing, Metaverse Wellness (MetaWellness), Corporate MetaWellness, Tourism Employees (The Hospitality, Food & Beverage, and Travel Industry)
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
Özet
Metaevren (metaverse), doğal ve gerçek dünyanın simülasyonu olarak tasarlanmış, kişiselleştirilmiş avatarlar aracılığıyla üç boyutlu (3B) sanal evrenlerde herkese devrimsel bir deneyim sunmaktadır. Özellikle insan ve toplumla ilgili olan sağlık, spor, eğitim, sanat ve turizm olmak üzere her alanı kapsamakta ve araştırmacılara uygun çalışma ortamı sunmaktadır. Bu araştırmanın amacı kurumsal MetaWellness VR uygulamalarının turizm çalışanları üzerindeki etkilerini değerlendirmektir. Özellikle Türkiye'deki turizm çalışanların refahını, üretkenliğini desteklemek, endişe ve stresi azaltmak üzere özel olarak tasarlanmış, sakinleştirici ve dinlendirici sanal bir deneyim sunan Metaverse Wellness (MetaWellness) VR uygulaması (Meta Quest 2 VR gözlük ve konsolu) ile çalışanların refah ve wellness (zihin, beden ve ruh sağlığı) ihtiyaçları üzerindeki etkilerini değerlendirmektedir. Nitel araştırma yaklaşımlarından durum çalışmasını benimseyen bu çalışma, MetaWellness VR uygulamasının turizm çalışanlarına ne tür deneyimler sunduğu ve bu deneyimlerin turizm çalışanları üzerindeki fiziksel, zihinsel ve ruhsal etkileri, kurumsal MetaWellness VR uygulamalarının turizm sektöründe çalışanlar üzerinde olumlu ve olumsuz etkileri ve MetaWellness VR uygulamalarının turizm, otel, yiyecek-içecek ve seyahat endüstrisine zorlukları ve fırsatlarını anlatmaktadır. Bunun yanı sıra bu çalışma, kurumsal MetaWellness'un özellikle COVID-19 sonrası dönemde, çevrimiçi kurumsal refah ve wellness hizmetlerini yeni bir atmosfer ve heyecanla tadabilen herkes için daha rahat, güvenli, sürükleyici ve eğlenceli yeni bir yer haline gelebileceği konusunda fikir vermektedir. Araştırma sonuçları, kurumsal MetaWellness VR uygulamasının turizm çalışanlarına meditasyon, rahatlama, odaklanma, fiziksel aktivite, keşif, eğitim, eğlence ve kişisel gelişim odaklı; yenilikçi, gerçekçi ve sürükleyici wellness deneyimleri sunduğunu; bu deneyimlerin çalışanların zihinsel, ruhsal ve kısmen fiziksel iyi oluşlarını destekleyerek stres yönetimi, motivasyon artışı ve çalışan refahının geliştirilmesine katkı sağladığını ortaya koymaktadır. Bununla birlikte, uygulamanın etkinliği cihaz ergonomisi, içerik çeşitliliği, kullanım süresi ve bireysel kullanıcı özellikleri gibi faktörlerden etkilenmektedir. Kurumsal MetaWellness VR uygulaması, çalışanların kısa sürede zihinsel ve ruhsal toparlanmasını destekleyebilen, duygusal farkındalık yaratabilen ve genel olarak olumlu algılanan bütüncül bir kurumsal iyi oluş aracı olarak değerlendirilmektedir. Ancak bireysel farklılıklar, içerik tercihleri ve gerçeklik algısı uygulamanın etkisini şekillendiren önemli ifadeler olmuştur. Kurumsal MetaWellness VR uygulamalarının turizm sektöründe çalışanlar üzerinde ağırlıklı olarak zihinsel rahatlama, fiziksel yenilenme, verimlilik, motivasyon, mesleki öğrenme süreçlerinin gelişmesi, yenilik ve çalışan memnuniyetinin artırılması yönünde çok sayıda çeşitli olumlu etkiler sunmasına rağmen; bağımlılık, gerçeklikten kopma, iş akışında aksama, maliyet ve kullanım yönetimi ve kontrol sorunları gibi olumsuz etkiler etrafında şekillendiği görülmüştür. Kurumsal MetaWellness VR uygulamalarının turizm endüstrisine zorlukları ise her ne kadar maliyet, altyapı ve mekânsal gereksinimler ve adaptasyon üzerine yoğunlaşsa da katılımcıların genel eğilimi bu teknolojinin uzun vadede turizm endüstrisi için stratejik bir yatırım olduğu yönündedir. Dolayısıyla kurumsal MetaWellness VR teknolojisinin yalnızca bir eğlence veya dinlenme aracı değil, aynı zamanda“çalışan refahı (fiziksel, zihinsel ve ruhsal iyilik hali)”,“teknolojik gelişim, yenilikçilik ve rekabet avantajı”,“çalışan verimliliği ve performans artışı”,“çalışan memnuniyeti ve bağlılığı”,“eğitim, bilgi aktarımı ve öğrenme kolaylığı”ve“seyahat ve turistik deneyim geliştirme”açısından çok yönlü bir araç olarak değerlendirildiği görülmüştür. Bu kapsamda, bu çalışma kurumsal wellness araştırmalarını metaverse teknolojisiyle ilişkilendiren özgün bir çalışmadır.
Özet (Çeviri)
The metaverse, which is a simulation of the natural and real world, provides a groundbreaking experience to everyone in 3D virtual worlds through customized avatars. It includes all areas and those related to human and society, health and sports, education and art, and tourism. This digital universe gives researchers a good place to work. The aim of this study is to look at how corporate MetaWellness VR tools affect tourism workers. It looks at the effects of the Metaverse Wellness (MetaWellness) VR tool (using Meta Quest 2 VR headsets and consoles) on the wellbeing and health needs (mind, body, and spiritual health) of tourism staff in Turkey. This tool is specially made to boost staff wellbeing and productivity. It also helps to lower anxiety and stress by creating a soothing and calming virtual world. Using a case study method, which is one of the qualitative research approaches, this research investigates the kinds of experiences the MetaWellness VR tool offers to tourism staff and how these experiences impact them physically, mentally, and spiritually. It also describes the good and bad effects of these corporate MetaWellness VR tools on tourism industry workers and the challenges and chances these tools give to the tourism, hotel, food and beverage, and travel sectors. This study also gives insights into how Corporate MetaWellness can become a more relaxing, safe, complete, and fun new place, especially after COVID-19, for anyone wanting to try online corporate welfare and wellness services in a new and exciting way. The research findings reveal that the Corporate MetaWellness VR application provides tourism employees with innovative, realistic, and immersive wellness experiences focused on meditation, relaxation, concentration, physical activity, exploration, education, entertainment, and personal development. These experiences support employees' mental, spiritual, and, to some extent, physical wellbeing by contributing to stress management, increasing motivation, and enhancing overall employee wellness. However, the effectiveness of the application is influenced by factors such as device ergonomics, content diversity, duration of use, and individual user characteristics. The Corporate MetaWellness VR application is evaluated as a holistic corporate wellbeing tool that is generally perceived positively, capable of supporting employees' mental and spiritual recovery in a short time and fostering emotional awareness. However, individual differences, content preferences, and the perception of reality emerged as significant factors shaping the effectiveness of the application. Although corporate MetaWellness VR applications offer numerous and diverse positive effects on tourism sector employees predominantly toward mental relaxation, physical rejuvenation, productivity, motivation, development of professional learning processes, innovation, and increased employee satisfaction, their negative effects revolve around issues such as addiction, disconnection from reality, disruption in workflow, cost, usage management and control difficulties. While the challenges of corporate MetaWellness VR applications for the tourism industry concentrate on cost, infrastructure, spatial requirements, and adaptation, the general tendency of the participants is that this technology represents a strategic investment for the tourism industry in the long run. Consequently, it is observed that MetaWellness VR technology is evaluated not merely as an entertainment or relaxation tool, but as a multifaceted instrument in terms of“employee wellbeing (physical, mental, and spiritual wellness)”,“technological development, innovation, and competitive advantage”,“employee productivity and performance enhancement”,“employee satisfaction and loyalty”,“training, knowledge transfer, and ease of learning”, and“enhancing travel and touristic experiences”. In this context, this study is an original piece of research that links corporate wellness studies with metaverse technology.