İlk trimesterde düşük PAPP-A MoM değerleri ile hematolojik indekslerin maternal ve perinatal sonuçlarla ilişkisi
Association of low first-trimester PAPP-A MoM values and hematological indices with maternal and perinatal outcomes
  1. Tez No: 1021190
  2. Yazar: İREM PEKER ULUATA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ZELİHA ATAK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: erken doğum, intrauterin gelişme geriliği, PAPP-A, plasental disfonksiyon, preeklampsi, intrauterine growth restriction, PAPP-A, placental dysfunction, preeclampsia, preterm birth
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Bursa Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada, birinci trimester tarama testinde düşük gebeliğe özgü plazma proteini-A (PAPP-A) düzeyi saptanan gebelerde ilk trimester ve doğum öncesi dönemde elde edilen hematolojik indekslerin maternal ve perinatal sonuçlarla ilişkisini değerlendirmek ve bu indekslerin olumsuz obstetrik sonuçların öngörüsüne katkısını araştırmak amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Bursa Şehir Hastanesi'nde gerçekleştirilen ve prospektif yapılan çalışmaya toplam 240 gebe dahil edildi. Çalışma grubunu PAPP-A değeri <0,4 MoM olan 120 gebe, kontrol grubunu ise PAPP-A değeri 0,8–1,2 MoM arasında olan 120 gebe oluşturdu. İlk trimester ve doğum öncesi alınan hemogram parametreleri ile bunlardan türetilen Nötrofil/Lenfosit oranı, Platelet/Lenfosit oranı, Ortalama Trombosit Hacmi (MPV), MPV/Platelet oranı ve MPV/Lenfosit oranı değerlendirildi. Gruplar maternal, obstetrik ve neonatal sonuçlar açısından karşılaştırıldı. Ayrıca korelasyon, ROC ve lojistik regresyon analizleri yapıldı. Bulgular: Gruplar arasında maternal yaş, parite, maternal kilo ve sigara kullanımı açısından anlamlı farklılık saptanmazken, gravida ve abortus sayıları düşük PAPP-A grubunda daha yüksek bulundu. Düşük PAPP-A grubunda gebelikte hipertansif hastalıklar daha sık görüldü (p=0,003). Doğum ağırlığı (p=0,001) ve 5. dakika Apgar skoru (p=0,009) düşük PAPP-A grubunda anlamlı olarak daha düşüktü. İntrauterin gelişme geriliği sıklığı düşük PAPP-A grubunda kontrol grubuna göre daha yüksekti (p=0,031). PAPP-A MoM değeri ile doğum haftası (r=0,23; p<0,001), doğum ağırlığı (r=0,26; p<0,001) ve Apgar skoru (r=0,13; p=0,042) arasında pozitif korelasyon saptandı. ROC analizinde PAPP-A düzeyinin preeklampsi (AUC=0,872), gestasyonel hipertansiyon (AUC=0,669), intrauterin gelişme geriliği (AUC=0,715), düşük doğum ağırlığı (AUC=0,699) ve erken doğumu (AUC=0,690) öngörmede anlamlı performans gösterdiği belirlendi. Hematolojik indeksler değerlendirildiğinde, gruplar arasında anlamlı farklılık saptanmadı (tüm p>0,05). ROC analizlerinde de bu parametrelerin olumsuz obstetrik sonuçları öngörmede klinik olarak anlamlı ayırt edicilik göstermediği belirlendi. Sonuç: Düşük PAPP-A düzeyi; preeklampsi, gestasyonel hipertansiyon, intrauterin gelişme geriliği, düşük doğum ağırlığı ve erken doğum gibi plasenta aracılı obstetrik komplikasyonlarla ilişkili bulunmuştur. Buna karşın, tam kan sayımından elde edilen hematolojik indeks oranlarının düşük PAPP-A düzeyine ek olarak olumsuz obstetrik sonuçların öngörülmesine anlamlı katkı sağlamadığı gösterilmiştir. Bu bulgular, düşük PAPP-A'nın plasental disfonksiyonun erken belirlenmesinde değerli bir biyokimyasal belirteç olduğunu, ancak değerlendirilen hematolojik indekslerin klinik kullanımda katkısının sınırlı olduğunu düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to evaluate the relationship between hematological indices obtained during the first trimester and the pre-delivery period with maternal and perinatal outcomes in pregnancies with low Pregnancy-Associated Plasma Protein-A (PAPP-A) levels detected during first-trimester screening, and to investigate the contribution of these indices to the prediction of adverse obstetric outcomes. Materials and Methods: A total of 240 pregnant women were included in this prospective study conducted at Bursa City Hospital. The study group consisted of 120 women with PAPP-A levels <0.4 MoM, while the control group included 120 women with PAPP-A levels between 0.8 and 1.2 MoM. First-trimester and pre-delivery hemogram parameters, including neutrophil-to-lymphocyte ratio, platelet-to- lymphocyte ratio, mean platelet volume (MPV), MPV-to-platelet ratio, and MPV-to- lymphocyte ratio, were evaluated. Maternal, obstetric, and neonatal outcomes were compared between the groups. Correlation, receiver operating characteristic (ROC), and logistic regression analyses were performed. Results: No significant differences were observed between the groups in terms of maternal age, parity, maternal weight, or smoking status, whereas the numbers of gravida and abortions were higher in the low PAPP-A group. Hypertensive disorders of pregnancy were more frequent in the low PAPP-A group (p=0.003). Birth weight (p=0.001) and 5-minute Apgar scores (p=0.009) were significantly lower in the low PAPP-A group. The frequency of fetal growth restriction was higher in the low PAPP- A group compared with the control group (p=0.031). PAPP-A MoM values showed a positive correlation with gestational age at delivery (r=0.23; p<0.001), birth weight (r=0.26; p<0.001), and Apgar score (r=0.13; p=0.042). ROC analysis demonstrated that PAPP-A levels had significant predictive performance for preeclampsia (AUC=0.872), gestational hypertension (AUC=0.669), fetal growth restriction (AUC=0.715), low birth weight (AUC=0.699), and preterm birth (AUC=0.690). When hematological indices were evaluated, no significant differences were found between the groups (all p>0.05). ROC analyses also showed that these parameters did not demonstrate clinically meaningful discriminative ability in predicting adverse obstetric outcomes. Conclusion: Low PAPP-A levels were associated with placenta-mediated obstetric complications, including preeclampsia, gestational hypertension, intrauterine growth restriction, low birth weight, and preterm birth. However, hematological indices derived from complete blood count did not provide a significant additional contribution to the prediction of adverse obstetric outcomes beyond low PAPP-A levels. These findings suggest that low PAPP-A remains a valuable biochemical marker for the early identification of placental dysfunction, whereas the clinical utility of the evaluated hematological indices appears limited.