Barış Manço Kültür ve Kongre Merkezi enerji tüketimi analizi
Bariş Manço Culture and Congress Center energy consumption analysis
  1. Tez No: 1021216
  2. Yazar: ORHAN TURAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CENGİZ ÖNER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Isı enerjisi, Isı yalıtımı, Heat energy, Heat insulation
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bingöl Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
İnsanların kendilerini güvende hissederek vakit geçirdikleri kongre ve kültür merkezleri ruhsal ihtiyaçları da karşılayacak şekilde tasarlanmaktadır. Kültür merkezleri sinema salonları, eğlence mekânları, yeme içme alanları, mağazalar gibi birçok birimden oluşmaktadır. Sosyal ihtiyaçlarını karşılamak için ayırdıkları vakitlerini kültür merkezlerinde geçiren birçok insanın uzun süre kaldıkları bu mekânlarda kendilerini konforlu hissetmeleri gerekliliği kaçınılmazdır. Bu nedenle kültür merkezleri tasarımında işitsel, görsel ve ısıl konfor gibi konfor koşullarının sağlanması gerekir. Konfor koşullarına uygun tasarım yapılması insanların rahatsızlık duymadığı bu mekânları tercih etmesinde en büyük etkendir. Konfor koşullarının sağlanması sırasında enerjinin etkin kullanımına da önem verilmelidir. Enerji kaynaklarının tüketiminin artması, CO2 salınımının artması, çevre kirliliği, küresel ısınma, ekosistemin bozulması gibi sorunlara çözüm olabilecek yapıların yapılması elzemdir. Bu çalışmada, Barış Manço Kültür ve Kongre Merkezi'nin enerji tüketimi analiz edilmiştir. Çalışma kapsamında, kültür merkezinin yıllık enerji tüketim verileri incelenmiş, binaların mimari yapısı, ısıtma ve soğutma sistemleri, aydınlatma sistemleri ve enerji verimliliği analiz edilmiştir. Bulgular, binanın mevcut enerji tüketim seviyesinin yüksek olduğunu ve çeşitli enerji tasarrufu önlemleriyle önemli ölçüde azaltılabileceği tespit edilmiştir. Öneriler arasında bina yalıtımının iyileştirilmesi, verimli aydınlatma sistemlerinin kullanılması, ısıtma ve soğutma sistemlerinin optimize edilmesi ve enerji verimliliğinin artırılması kapsamında, bina kabuğunun iyileştirilmesi, yüksek verimli mekanik sistemlerin kullanılması yenilenebilir enerji sistemleri ile entegrasyonu önerilmektedir. Bu önlemler enerji maliyetlerini azaltmanın yanı sıra, çevresel sürdürülebilirliği artıracak ve binanın konfor koşullarını iyileştirecektir. Çalışmanın sonuçları, enerji verimliliği projelerinin uygulanması durumunda, kültür merkezinin enerji tüketiminde kayda değer bir azalma sağlanabileceğini ve bu projelerin maliyet etkinliğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
IIn this study, the energy consumption of the Barış Manço Culture and Congress Center was analyzed. Cultural centers are multifunctional spaces where individuals spend extended periods of time, fulfilling both their social and, in some cases, spiritual needs. These facilities typically include various units such as auditoriums, cinemas, dining areas, and retail spaces. Therefore, ensuring user comfort in such environments is of great importance. In the design of cultural centers, factors such as thermal comfort, visual comfort, and acoustic comfort must be carefully considered. Providing optimal comfort conditions is a key determinant in user satisfaction and space preference. At the same time, it is essential to ensure energy efficiency while maintaining these comfort conditions. This study evaluates the annual energy consumption data of the Barış Manço Culture and Congress Center, taking into account the building's architectural characteristics, heating and cooling systems, and lighting systems. The findings reveal that the current level of energy consumption is relatively high and can be significantly reduced through appropriate energy-saving measures. Recommended strategies include improving thermal insulation, adopting energy-efficient lighting systems, optimizing heating and cooling operations, and integrating renewable energy sources. These measures are expected not only to reduce energy consumption and operational costs but also to enhance environmental sustainability and indoor comfort conditions. The results demonstrate that implementing energy efficiency strategies can lead to substantial reductions in energy consumption in cultural buildings, while also improving overall performance and cost-effectiveness.